Confesiunea de la Westminster – Introducere

„Confesiunea de la Westminster este o mărturisire de credinţă reformată, aflată în tradiţia teologiei calviniste. Deşi a fost elaborată de Adunarea de la Westminster din 1646, formată în mare parte din membri ai Bisericii Angliei, ea a devenit, şi continuă să fie „standardul subordonat” [în raport cu Sfânta Scriptură] pentru doctrină în Biserica Scoţiei şi a avut o mare influenţă în bisericile prezbiteriene din lumea întreagă (a fost adoptată, de asemenea, cu diverse modificări, de unii dintre congregaţionalişti şi chiar de unii dintre baptişti).

În 1643, Parlamentul Angliei a făcut apel la „oameni evlavioşi, înţelepţi şi învăţaţi în lucrurile duhovniceşti”, pentru a organiza o adunare la Westminster Abbey cu scopul de a acorda călăuzire şi sfat în probleme legate de închinare, doctrină, conducere şi disciplină în Biserica Angliei. Întâlnirile lor, derulate de-a lungul unei perioade de cinci ani, au avut ca rezultat Confesiunea de credinţă, alături de Catehismul Mare şi Catehismul Scurt. Timp de mai bine de trei secole, biserici diferite din toată lumea au adoptat această mărturisire de credinţă şi respectivele catehisme ca standarde doctrinare proprii, subordonate Bibliei.” (citat de pe wikipedia.org)


Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Confesiunea de la Westminster – Introducere”

  1. Iata cum este descrisa Adunarea de la Westminster pe situl dedicat publicarii documentelor legate de aceasta:

    “The Westminster Assembly (1643-1652) was both the largest parliamentary committee of the English civil war and the last of the great post-Reformation synods. The Assembly is perhaps best known as the creed-making body behind the Westminster Confession of Faith and the Larger and Shorter Catechisms, documents which have guided Presbyterian and Reformed churches for centuries.”

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s