Dan C. Mihailescu si altii despre ‘Cartile care ne-au facut oameni’

‘Omul care aduce cartea’ ne povesteste in Adevarul literar si artistic despre cartile care l-au format. Articolul introduce o carte a sa recent publicata la Humanitas sub titlul Cartile care e-au facut oameni.

In aceasta, alaturi de el, ne impartasesc despre cartile lor de suflet Liiceanu, Plesu, Patapievici, Cartarescu, Blandiana, Boia, Manolescu, Rebengiuc si altii.

Observ ca cei intervievati provin mai degraba din spatiul dreptei conservatoare. Sunt sigur ca daca intrebarile acestea ar fi fost puse unor oameni cu simpatii de stinga si mai postmoderne, rezultatele ar fi fost nuantat diferite. Ar fi interesant sa vedem ce ar rezulta dintr-o incercare similara a celor de la CriticAtac. Ce zici, Vasile Ernu?

Incerc sa sper totusi, ca dincolo de preferintele ideologice, cele doua grupuri ar gasi si destule lecturi si autori pe care sa-i aprecieze in comun, chiar daca, poate, pentru motivatii si cu rezultate diferite.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Dan C. Mihailescu si altii despre ‘Cartile care ne-au facut oameni’”

 1. Nici nu ma assteptam la altceva. De aceea te-am ‘ispitit’.
  Mi-ar fi placut si mie o ‘Coliba’ tiganeasca. Nu ne-a iesit decit o Tiganiada. E buna si aia, chiar daca e cam intraductibila.

  Like

 2. Danut,
  scuze abia acum am vazut “manusa”…
  Tu ce crezi ca lumea se imparte chiar asa in “noi” si “ei”…? Faptul ca avem niste opinii ideologice diferite putem sta lejer la povesti si avea gusturi literare comune? Unii tintre cei pe care i-ai numit sint destul de apropiati cu unii care scriu la CA, chiar daca nu impartasc aceleasi idei. Ne salutam, bem ceai sau vin cind e cazul fara sa ne injuram… pe cit se poate. Ca ne mai calcam pe batatura uneori… face parte din regulile jocului.
  E adevarat ca unii sint intr/o postura mai favorabila decit altii… nu zic care… te las sa gicesti…
  avantajul meu (ca sa nu ma refer la o gasca nedefinita) e ca nu am ce pierde si asta/mi da o libertate mai mare (no job, no money, no functie.. deci free.. si nici imprumutiri… super free)..

  In ce priveste gusturile literare sau cartile care au jucat un ropl important….??? Pai fii sigur ca nu Ce-i de facut? sau Asa s-a calit otelul (cu toate ca asta e o carte ok si nu e despre metalurgie)… sau Anti-During au jucat un rol important…

  Am scrisi recent un volum cu amicul Stanescu pe aceasta tema (Cee ce ne desparte… Apostolul Pavel e foarte bun.. deci rupe… dar eu il citesc intr/o cheie mai liberala pe care nu o prea inghit crestinii cuminti. imi place. cel mai radical scriitor al epocii sale (si mult dupa el).

  In rest lista e cam ruseasca de la Gogol la Bulgakov…
  insa in copilarie Robinson Crusoe era citita anual de 2-3 ori. am si anlgosaxsi… dar aici nu ma simt asa apropiat si intim… dar stiu s ascrie foarte bine.. latinoamericani of course… si multe tari mici… ar fi o lista de vro 20 cu care vrei sa mori de cit…
  Coliba unchiului Tom am avut-o multi ani pe masa (tot protestantii o citeau pe rupte.. ca si pe Iosif si fratii sai a lui Thomas Mann.. eu pas. Preferam Muntele Vrajit decit plioctiseala din Iosif.. mai ales ca despre Iosif stiam din varianta originala ..
  Pacat ca romanii nu au scris o “Coliba” cu tiganii…. se petrece sub okii nostri… negrii sint atit de departe…

  Like

 3. Va multumesc tare mult. Am notat cartea lui Aitmatov. La Dostoievski imi este tare greu sa aleg intre Crima si pedeapsa si F.Karamazov.
  Legat de totalitarism, doua carti m-au ajutat mai mult sa inteleg fenomenul. 1984 G. Orwell si Originile totalitarismului – Hannah Arendt.

  Like

 4. Iata ca incerc, fara a ma gindi prea mult, si fara a mentiona intre acestea Biblia (ramin cu aceassta ocazie exclusiv in sfera romanului):

  1. F Dostoievski – Fratii Karamazov (dupa mine, cel mai mare roman din istoria literaturii)
  2. C Aitmatov – O zi mai lunga decit veacul (un roman absolut fascinant)
  3. GG Marquez – Toamna patriarhului (o carte care ar trebui citita de toti cei care vor sa inteleaga experienta totalitarismului)
  4. RL Stevenson – Comoara din insula (chiar daca nu este vorba de o capodopera, aceasta carte mi-a marcat profund copilaria)
  5. HB Stowe – Coliba unchiului Tom (una dintre putinele carti de dincolo de ocean cu care am rezonat)

  Like

 5. Indiferent de orientarea ideologica, ma bucur de aparitia acestei carti pe care deja am comandat-o:). As fi tare bucuros daca si dumneavoastra ne-ati da o lista de cel putin 5 carti care v-au format.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: