Saptamina de rugaciune pentru unitatea crestinilor – 18-25 ianuarie

Marti 18 ianuarie incepe a 102 saptamina de rugaciune pentru unitatea Bisericii. Traditia, inceputa in 1908, este cotinuata prin colaborarea intre Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si Comisia Credinta si Constitutie a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Voi publica pe blog in zilele care urmeaza, cu permisiune, textele ghidului pentru aceasta saptamina de rugaciune, asa cum au fost ele adaptate pentru Romania. Din nefericire, evenimentele petrecute nu demult, cu impartasirea Mitropolitului Nicolae al Banatului intr-o biserica greco-catolica, si deciziile disciplinare care au urmat-o, au condus la o atitudine mult mai prudenta a ortodocsilor in angajarea ecumenica – inca un pas inapii in ecumenismul romani,lor, care si asa nu era foarte stralucit. Implicatia imediata este ca, de aceasta data, participarea catolicilor si a ortodocsilor in aceasta saptamina de rugaciune, acolo unde ea va avea loc, va exclude, din pacate concelebrarea liturgica.

Iarasi din nefericie, evanghelicii, aproape singurii protestanti de limba romana din Romania – o comunitate profund neecumenica, atunci cind nu este de-a dreptul antiecumenica,, nu participa in general la acest eveniment, ei avind propria lor saptamina de rugaciune, in prima saptamina intreaga a anului si nu una dedicata unitatii Bisericii, in care acestia nu cred.

Redau mai jos prezentarea acestei saptamini de rugaciune asa cum este facuta ea in brosura publicata de Episcopia catolica Iasi.

* * *

Prezentare

Cuvânt către cei care organizează Rugăciunea pentru unitatea creştinilor

Căutarea unităţii pe tot parcursul anului

În mod tradiţional, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor este celebrată de la 18 la 25 ianuarie. Aceste date au fost propuse în anul 1908 de către Paul Wattson, astfel încât să acopere perioada dintre sărbătoarea sfântului Petru şi cea a sfântului Paul. Această alegere are, aşadar, o semnificaţie simbolică. În emisfera sudică, unde luna ianuarie este o perioadă de vacanţe de vară, se preferă adoptarea unei alte date, de exemplu, aproape de Rusalii (ceea ce a fost sugerat de mişcarea Credinţă şi Constituţie în anul 1926) care reprezintă, de asemenea, o altă dată simbolică pentru unitatea Bisericii.

Păstrând această flexibilitate în suflet, vă încurajăm să consideraţi aceste texte ca o invitaţie de a găsi şi alte ocazii, pe parcursul anului, pentru a exprima gradul de comuniune pe care Bisericile l‑au atins deja şi pentru a vă ruga împreună pentru ajungerea la deplina unitate voită de Cristos.

Adaptarea textelor

Aceste texte sunt propuse fiind bine înţeles faptul că, ori de câte ori va fi posibil, se va încerca adaptarea lor la realităţile diferitelor locuri şi ţări. Făcând aceasta, va trebui să ţinem cont de practicile liturgice şi devoţionale locale ca şi de contextul socio‑cultural. O astfel de adaptare ar trebui în mod normal să fie rodul unei colaborări ecumenice. În mai multe ţări, structurile ecumenice sunt deja cu rang important şi permit acest fel de colaborare. Sperăm că necesitatea de a adapta săptămâna de rugăciune la realitatea locală poate să încurajeze crearea chiar a acestor structuri, acolo unde ele nu există încă.

Folosirea textelor Rugăciunii pentru unitatea creştinilor

‑ Pentru Bisericile şi comunităţile creştine care celebrează împreună Rugăciunea în cursul unei singure ceremonii, această broşură propune un model de celebrare ecumenică a cuvântului lui Dumnezeu.

‑ Bisericile şi comunităţile creştine pot, de asemenea, să se folosească pentru celebrările lor de rugăciuni sau de alte texte ale celebrării ecumenice a cuvântului lui Dumnezeu, de textele propuse pentru cele opt zile sau de alegerea rugăciunilor din apendicele acestei broşuri.

‑ Bisericile şi comunităţile creştine care celebrează săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor în fiecare zi a săptămânii, pot găsi sugestie în textele propuse pentru cele opt zile.

‑ Persoanele care doresc să facă studii biblice pe tema săptămânii de rugăciune pot, de asemenea, să se bazeze pe textele şi reflecţiile biblice propuse pentru cele opt zile. Comentariile din fiecare zi se pot încheia printr‑o rugăciune de mijlocire.

‑ Pentru persoanele care doresc să se roage în particular, textele conţinute în această broşură pot să susţină rugăciunile lor şi să le amintească, de asemenea, că ele sunt în comuniune cu toţi cei care se roagă în toată lumea pentru o mai mare unitate vizibilă a Bisericii lui Cristos.

Textul biblic

(Faptele Apostolilor 2,42‑47)

42 În primele zile ale Bisericii, fraţii stăruiau în învăţătura apostolilor, în comuniunea fraternă, la frângerea pâinii şi în rugăciuni. 43 Frica lui Dumnezeu era în toate inimile, căci multe minuni şi semne se făceau în Ierusalim prin apostoli. 44 Iar toţi cei care au crezut erau împreună şi aveau toate în comun. 45 Îşi vindeau pământul şi averile, iar banii îi împărţeau tuturor, după trebuinţele fiecăruia. 46 Zi de zi, toţi într‑un cuget erau nelipsiţi de la templu, frângeau pâinea în casele lor şi luau masa cu veselie şi inima curată. 47 Îl lăudau pe Dumnezeu şi se bucurau de stimă în faţa întregului popor. Iar Domnul, zi de zi, îi făcea să intre în rândurile comunităţii pe cei care erau chemaţi la mântuire.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Saptamina de rugaciune pentru unitatea crestinilor – 18-25 ianuarie”

  1. Temele fiecarei zile vor aparea zilnic, in jurul orei 4pm ora Romaniei. daca credeti ca ar fi de folos sa apara mai devreme in cursul zilei, o pot face.
    De asemenea, daca cineva doreste sa primasca atasat textul integral, o pot face. As putea, de asemenea sa-l pun pe site, la nevoie..

    Like

  2. Nu, pacatul sectarismului este general, la toate ‘sectele’, inclusiv cea ortodoxa si catolica 🙂
    Ba da, evanghelicii au fost invitati la inceputul anilor ’90, dar, ci citeva exceptii, au refuzat. Eu am participat in vremea aceea, in care eram implicat in conducerea bisericilor evanghelice din Iasi, inclusiv in programul oficial
    Cu vremea insa, curentul antiecumenic a prevalat, si la evanghelici si la ceilalti. Mare pacat.

    Like

  3. Eu nu cred ca ‘pacatul’ este al evanghelicilor -numai-
    Ma gandesc ca organizatorii nu au invitat niciodata evanghelicii vreun reprezentant al evaghelicilor…
    Doar o parere

    Like

Leave a comment