O intilnire romano-maghiara la University of Chicago


Regenstein Library, University of Chicago

Gabi Macovei comenta astazi pe Facebook faptul ca i-a spus unei doamne ‘sarut mina’ si aceasta i-a raspuns in maghiara.

Am avut si eu o intimplare de genul asta, dar oarecum invers. Eram pe la sfirsitul anilor 90 la Regenstein Library, de la University of Chicago, adunind materiale pentru teza de doctorat. Regenstein este unul dintre locurile mele preferate de studiu in America, unde bibliotecile, cu acces direct la raft si servicii excelente de inter-library loan sunt incredibile (iata ca imi si place cite ceva in America; spun asta pentru circotasii care ma acuza de antiamericanism, de parca aceasta ar fi o crima de les majestate).

Ma aflam in camera de microfilme, cind, la un moment dat, vine la mine un bibliotecar, care ma intreaba daca sunt roman (probabil vazuse asta pe fisa cu care am solicitat microfilmul). Cind i-am raspuns pozitiv, mi-a spus ca este acolo o doamna care vrea sa stea de vorba cu mine. Era vorba de cineva care era orignar din Romania si incerca, din dorul de tara, sa vorbeasca cu romanii care trec pe acolo. Peste citeva minute a venit la mine o doamna intre doua virste, inca frumoasa, care m-a salutat spunind ‘jonapot, profesor’ (salutare, profesore).

M-am scuzat, spunindu-i ca, din pacate, nu vorbesc maghiara, desi am multi prieteni maghiari in Translilvania. Apoi am continuat discutia in mod natural in romana si engleza. Mi-a spus ca este plecata din tara de aproape zece ani si ca, lucrind la University of Chicago, unde au predat Eliade si Culianu, se simte foarte mindra ca este romanca.  Un alt motiv, in afara numelor mari de romani care au predat aclo, era calitatea studentilor opriginari din Romania, care erau intotdeauna in top.  Am continuat povestind putin despre Romania si despre subiectul tezei mele de doctorat, dupa care ne-am despartit cordial, ea la treburile ei din biblioteca, iar eu la cercetarea mea. A fost o intilnire placuta si de neuitat.  Aceasta mi-a adus aminte de o alta, care a avut loc in acelasi loc, dar despre ea va voi povesti miine, ca sa nu va obosesc la sfirsit de an.

Doresc tuturor un an nou binecuvintat.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s