Volo Tismaneanu despre Dan Tapalaga, Bulversarea valorilor

Pe Dan Tapalaga il cunosc din martie 2004.  M-a sunat la telefon, eram la Brasov, voia raspunsuri imediate la intrebari complicate (ori, de fapt, simple).  A scris atunci dur, dar avea dreptate.  In vara lui 2006, am facut un interviu cu el  despre dosarul meu de securitate. Dan lucra atunci la ziarul in care multi ne puneam atatea sperante, Cotidianul.  Interviul a aparut cu titlul “Demonizat de Securitate, turnat de prieteni, Vladimir Tismaneanu isi citeste dosarul de securitate”.  A fost unicul interviu pe care l-am dat pe acest subiect. Nu mai era nimic de adaugat.  Cotidianul a murit, Dan este insa mai prezent decat oricand.

Tapalaga este abrupt, este transant, este autentic. Este un jurnalist veritabil, un om care refuza sa se alinieze.  Il pot asemui cu un N. Carandino in vremea bataliei Dreptatii, , franc, neinduplecat si neincovoiat.  Scrie cu foc in inima, dar si cu o luciditate mereu vie.  Nu doreste sa placa, doreste doar sa nu-si pateze constiinta.  De aici si anticomunismul sau fara echivoc, strain de orice concesii fata de totalitarismul de orice culoare.  Tapalaga crede in individ si in drepturile sale inalienabile. Crede in statul de drept pe care atitia il calca cinic in picioare.  Sunt lucruri pe care incerc sa le spun in “Argumentul” cartii care va fi lansata sambata.  O carte in care sunt incluse si comentariile celor care il citesc, un lucru nou in Romania. Dan Tapalaga isi respecta cititorii, ii asculta si ii aude.  Nu se lasa prins in mrejele vorbelor in vant ori al celor de claca.  Stapaneste perfect verbul polemic, dar nu renunta nici o secunda la argumentatia logica. Nu se lasa prins in capcanele pamfletului.  Spune ce crede, cu probe, cu informatii verificabile, cu trimiteri la situatii precise.  Nu are raspunsuri prestabilite, detesta cliseele, nu se supune comandamentelor niciunui patron.  Este un spirit revoltat. Cand sunt derutat, cand nu mai inteleg nimic din ce se intampla in Romania, il citesc pe Dan Tapalaga.  Intr-un timp buimac, Tapalaga stie unde este Nordul.  Stie cum sa separe onoarea de infamie.  Cinstea, de turpitudine.  Altruismul, de meschinarie.  Solidaritatea, de resentiment.  Verticalitatea ,  de potlogarie.  E mult? E putin? Este, oricum, esential.  Tapalaga este unul dintre prea putinii jurnalisti romani care si-au mentinut in acesti ani busola etica.  Tocmai de aceea il numesc revelatorul Tapalaga.

Cititi mai departe…

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Volo Tismaneanu despre Dan Tapalaga, Bulversarea valorilor”

 1. … revelatorul Tapalaga???? … eventual un revelator expirat de multa vreme. Vezi ultimul articol de pe Hotnews http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-11283116-nu-prea-zice-despre-aceste-proteste.htm … in care spune “dictatura inchipuita”. O fi chiar atat de greu sa vezi realitatea in care traiesc cei ce nu sunt portocalii … sau oportunisti ce joaca in hora furataciosilor portocalii? Daca “revelatorul Tapalaga” nu a inteles ca in Romania zilelor noastre totul se decide la Cotroceni … stare de fapt pe care o stiu si prescolarii … atunci scue stimabile, cuvintele tale despre Tapalaga Dan descriu pe cineva care nu mai exista. 🙂

  Like

  1. Domnul meu,
   Nu stiu exact ce culoare politica purtati (se poate, dupa cum vorbiti sa fie una rosie sau galbena), dar acest lucru nu are prea multa importanta.
   Nu trebuie neaparat sa va placa Dan Tapalaga. Si nici nu trebuie sa-mi displaca mie ceea ce va displace dvs.
   Dar sa pretindeti ca in Romania reste dictatura, asa cum pretinde ‘repetentul’ Antonescu sau expiratul (deja) Ponta, este o enormitate. Inseamna sa nu aveti proprietatea termenilor pe care-i folositi. O lectura elementara in domeniul stiintelor politice v-ar lamuri ca bateti cimpii cu gratie.
   Si va spun asta ca unul care nu are nici un dram de simpatie sau respect pentru presedintele Basescu. Sa pastram totusi proportiile, ca sa nu cadem in ridicol, ca cele doua patachine politice mentionate mai sus.
   In rest, Dumnezeu cu mila.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s