Liu Xiaobo – Acordarea premiului Nobel pentru pace – Update

Urmaresc chiar in acest moment emotionanta ceremonie de acordare, in absentia, a premiului Nobel pentru pace pe 2010 disidentului chinez Liu Xiaobo.

Rusine Romaniei care, din ratiuni eminamente economice si politice, a cedat presiunilor regimului comunist chinez, nu este reprezentata la acest eveniment la nivel de ambaador, asa cum s-ar fi cuvenit (zezi AICI).

Nu ma asteptam la altceva de la presedintele Basescu, care, in ciuda condamnarii oficiale a comunismului, a recunoscut ca este el insusi cel putin un fost comunist.

Pacat insa ca ministrul nostru de externe, si foarte probabil viitorul candidat la presedintie, Teodor Baconschi, a acceptat acest compromis, la care a fost, foarte probabil, fortat de presedinte.

Pacat, mare pacat, ca nu avem nici in acest moment istoric curajul demnitatii si continuam sa ne limitam la pagubosul proverb ‘capul plecat, sabia [chineza] nu-l taie’. Ce sa face? Atit putem ca popor. Gura mare si fapte penibile. Rusine!

* * *

UPDATE:  Cotidianul Evenimentul Zilei anunta AICI faptul ca Romania a fost reprezentata la ceremonie de ambasadorul roman la Oslo. Sa speram ca este adevarat si ca nu este o intoxicare de presa, tipica politicii romanesti. Nu am primit inca confirmarea acestei stiri. Voi reveni.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Liu Xiaobo – Acordarea premiului Nobel pentru pace – Update”

 1. China a dus o campanie acerbă pentru a boicota evenimentul. Din cele 50 de state invitate, un sfert nu vor fi prezente printre ele se află Rusia, Arabia Saudită şi Pakistan.
  România a trimis un reprezentant, ambasadorul ţării noastre în capitala Norvegiei.

  Din Evenimentul Zilei de azi

  Like

  1. Voi verifica daca aceasta informatie este corecta. Aata ar insemna ca Baconschi a avut curajul de a-l infrunta pe Basescu si de a lua o decizie inteleapta. M-as bucura sa fie asa, caci, in general, imi place de el.

   Like

   1. Domnul Baconschi si-a anuntat, e adevarat, mai voalat, intentia de a candida. Si, deocamdata, mi se pare cea mai buna optiune, in ciuda riscurilor implicate.

    Like

 2. Nu credeam nici eu ca este posibil asa ceva.
  Sunt curios ce spune Tismaneanu despre amicul sau Basescu.
  Am observat si in ziare o campanie de denigrare a evenimentului folosind ca justifixcare ratiunile economice. Marea masa, am impresia, ca a inghitit mizeriile.
  De ce sa fim si noi ca Occidentalii. Culmea. Tocmai acum cand trebuia sa condamnam mizeriile din comunism. Din pacate toate lucrurile au o urmare chiar daca nu o vedem chiar acum. O generatie trebuie sa se duca.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s