Licitatie de sclavi tigani in Romania anului 1852

O manastire implicata in vinzarea tiganilor in 1852? Ati auzit de vreun act oficial de cainta al bisericii cu privire la aceasta grozavie? Poate ca exista totusi.

Daca da, m-as bucura sa stiu si eu. Daca nu, as vrea sa stiu cind se va intimpla asta. ca sa nu asteptam degeaba binecuvintarea Domnului cu pacate (fie ele si institutionale) nemarturisite si neispasite.

(Multumesc prietenei virtuale Odelia Drugu pentru semnalarea pe Facebook a acestui document.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Licitatie de sclavi tigani in Romania anului 1852”

 1. Nu ma astept la mare lucru, Mircea. Pentru o asemenea inittativa este nevoie de ceva ‘soul searching’. Ai vazut cumva vreun semn de asa ceva? Eu nu.

  Like

 2. Poate ca 2011 este un an bun si pentru noi, cind se implinesc 70 de ani de la pogromul de la Iasi, sa ne caim de raul imens facut fata de evrei in Iasi. Nu doar gesturi publice de fatada, ci asumare, marturisire si cainta reale.

  Like

 3. Si australienii, prin fostul prim-ministru Kevin Rudd, au facut nu demult acest lucru in legatura cu vinovatia populatiei anglo-saxone pentru quasi-obliterarea aborigenilor australieni. La fel a facut-o si fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, penru copiii orfani trimisi fortat in Australia in secolul trecut.
  Aceste acte de curaj civic si de cainta publica s-au bazat insa pe un crestinism asumat in mod explicit, nu declarativ. Acest lucru este iluzoriu sa-l asteptam de la politrucii care domina scena publica romaneasca.
  Din pacate insa, nici biserica, in oricare dintre formele ei confesionale, nu pare prea interesata de asemenea chestiuni. Poate pentru ca ele n-au nici o valoare patrimoniala, singura care pare sa anime spiritele eclesiale in Romania post-comunista.

  Like

 4. Americanii (unii) si-au pus de mult (si inca isi mai pun) cenusa in cap pentru sclavia din tara lor. In Romania nu s-a facut niciodata acest lucru. Romanii nu vad decat raul pe care il fac tiganii, dar nu vor sa vada (si cred, nimeni nu face efortul – nici macar guvernantii), raul pe care ei l-au facut tiganilor in trecut….Daca (unii) tigani sunt asa cum sunt, o parte din responsabilitate pentru aceasta situatie ne revine si noua…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: