Vasile Talos incearca sa schimbe discutia dinspre nimicuri, inspre lucruri de substanta

Vasile Talos este unul dintre putinii clerici evanghelici din Romania pe care ii pretuiesc, in ciuda faptului ca nu inteleg anumite lucruri la el, precum asocierea lui fara limite cu Paul Negrut. Dar fiecare dintre noi are dreptul la slabiciunile si orbirile sale.

Astazi, Vasile Talos a publicat pe blogul Pasi spre lumina, al pastorului penticostal roman din diaspora Petru Lascau (un alt om pe care il pretuiesc, desi ne cunosatem foarte putin) un text care pare sa incerce a schimba conversatia in mediile evanghelice romanesti dinspre nimicurile precum asocierea lui Iosif Ton cu miscarea strajerilor, inspre chestiuni de substanta, precum necesitatea unei abordari misionare diferite in spatiul evanghelic de la noi.  Este o tema pe care Talos a mai abordat-o in textele sale, dar care, din pacate, nu pare sa fi captivat imaginatia evanghelicilor romani in masura in care au facut-o temele de cancan care domina spatiul nostru virtual.

Textul prezinta citeva dintre ideile care ghideaza strategia Bisericii Baptiste Bunavestire, din Bucuresti, cea care isi tinea serviciile de inchinare in Sala Dalles, iar acum in sala cinematografului Scala, si care este pastorita de Vasile Talos.

Nu inteleg exact care este ratiunea publicarii acestui text pe blogul pastorului Lascau, mai degraba pe blogul propriu, dar acest lucru este secondar. Iata citeva secvente din text pentru a va trezi interesul:

Parohialismul se manifesta in orice biserica sau confesiune religioasa si reprezinta de fapt problema prestigiului, controlului si puterii. Lumea patrunde in biserici nu atat prin forme si manifestari exterioare, cat prin motivatiile ascunse ale inimii. Experienta de la Dalles m-a invatat ca acolo unde dispare tentatia puterii si a controlului, dispare si lupta intre frati

In biserica Bunavestire (care se aduna duminica dimineata la Sala Dalles), fiecare credincios este invitat sa isi deschida casa pentru a avea „biserica in casa” sau este invitat sa se implice intr-un grup de ucenicie. Fiecare credincios, barbat sau femeie, are posibilitatea sa se implice in slujirea si indrumarea unui grup mic, in masura dedicarii personale si a maturitatii spirituale. Fiecare se califica in aceasta slujire potrivit cu roada pe care o aduce. Daca privesti in urma ta si vezi ca nu te urmeaza nimeni, nu esti lider! Deci, nu e vorba de „pozitie” stabilita prin adunarea generala sau prin hotarare de comitet. Cine nu mai are pe cine sluji, nu mai este lider (slujitor)!…

Nimeni nu poate fi membru in comitet daca nu se califica prin slujirea ca lider in grupurile mici. Nu exista competitie pentru comitetul bisericii, deoarece implinirea fiecaruia vine din slujirea in grupurile mici. Comitetul functioneaza ca „organ colectiv” de decizii in problemele financiare, de directie strategica si de disciplina, atunci cand este cazul. Pastoresc biserica impreuna cu liderii grupurilor mici…

In anii ’70, pastorul Liviu Olah vedea ziua cand in Romania se va predica Evanghelia pe stadioane, la radio si la televiziune; vedea ziua cand va avea libertatea sa boteze in apele Crisului; vedea ziua cand copiii vor invata Biblia in scoli; vedea ziua cand nu va mai fi slavit omul, ci Hristos. Vedea ziua cand bisericile vor fi pline de oameni care se roaga; vedea ziua cand Romanii vor fi misionarii lumii! Ziua aceea a venit, dar oare pentru cati?

Indemn dar, pe acei pastori sau lideri care au o viziune clara a misiunii lor in biserica si in lume, sa ia initiativa si sa invite la colaborare in rugaciune, evanghelizare, slujire si misiune, alti pastori si alte biserici, si astfel, sa se formeze cercuri misionare la nivel national…

Institutiile cultice au rolul lor de reprezentare si conservare. Nu asteptati schimbarea si revigorarea spirituala de la programe institutionale! Imparatia lui Dumnezeu este “o samanta”, nu “un program”! Veniti sa destelenim un ogor nou si sa nu mai semanam intre spini!

Va las sa descoperiti singuri, AICI substanta de care vorbeam mai sus. Sper din toata inima ca aceasta sugestie va prinde, cel putin la oamenii de substanta de la noi. In ce priveste gloata forumista, nu-mi fac nici un fel de iluzii.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Vasile Talos incearca sa schimbe discutia dinspre nimicuri, inspre lucruri de substanta”

 1. Cu respect, dar Biserica Baptista Bunavestire din Bucuresti nu isi mai desfasoara serviciile de inchinare in Sala Dalles, ci in sala Cinematografului Scala. Au facut transferul, anul trecut.
  Altfel, domnul pastor Vasile Talos este un om deosebit a carui slujire a atins multe inimi si a inspirat multi oameni in indeplinirea mandatului preotesc. Multumesc pentru articol!

  Like

  1. Mi s-a comunicat intre timp. Nu l-am remarcat atunci.
   Banuiesc ca republicarea lui este initiativa lui Petrica Lascau si ma indoiesc ca aceasta initiativa nu are legatura cu circul strajerist.

   Like

 2. Motivul pentru care am publicat acest articol al pastorului V. Talos nu este de a devia discuţia de la războiul boptisto-charismatic, ci pentru a sublinia faptul că în fierbinţeala acestor zile ar trebui să ascultăm şi alte voci care ar putea să aducă lumina necesară înţelegerii momentului istoric în care se găseşte Biserica Baptistă. Pastorul Taloş sublinia: “Nu asteptati schimbarea si revigorarea spirituala de la programe institutionale!” De ce suntem reticenţi să îmbrăţişăm o reîvigorare care vine de la “rădăcina ierbii”? Dacă schimbările nu vin de la programele instituţionale, ele pot fi strivite de acţiunile instituţionale. Instituţia devine astfel pompierul trezirii spirituale.

  Like

  1. Multumesc frumos pentru precizare si bune venit pe blogul meu. Sunt multi ani de cind nu ne-am vazut.
   Sincer, nu m-as supara daca spatiul virtual evanghelic si-ar muta atentia de la subiecte marginale, la lucruri de esenta. Ma tem insa ca asemenea subiecte nu prezinta mare atractie pentru cei in cautare se senzational. Dumnezeu cu mila.
   Cu sincera pretuire,
   Danut
   PS Daca mai veniti in tara, ne-am bucura sa ne vizitati la Biserica Strajerul (nici o legatura cu ‘strajerii). Cred ca este o biserica penticostala fara egal in lume, chiar daca nu e perfecta (asa ceva nici nu exista si, daca ar exista, ar fi incetat sa fie asa in momentul in care am intrat eu in ea :-). Sanatate!

   Like

   1. Mulţumesc tare mult pentru cuvintele frumoase şi pentru invitaţie. Şi eu m-aş bucura sincer să ne vizitaţi în pustiul Arizonei, unde încercăm să avem o oază de linişte şi pace pentru sufletul nostru tot mai trudit. Bisericile perfecte sunt în cer.
    Să aveşi sfinte şi fericite sărbători cu întreaga familie!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s