28 noiembrie – Prima duminica de Advent

Astazi este prima duminica de Advent, conform traditiei crestine occidentale, de care tine Biserica Anglicana, din care fac parte.

Prima duminica de Advent marcheaza si inceputul noului an eclesial. Biserica, de-a lungul istoriei ei si in marea ei majoritate, cu exceptia notabila a traditiilor evanghelice provenite din Reforma radicala, a marcat timpul eclesial de-a lungul anului cu cele citeva sarbatori principale ce identifica momentele centrale din planul mintuirii, cuprinzind in ordinea cronologica a anului,   Adventul, nasterea Domnului, Bunavestire, postul Pastelui, Pastele si Rusaliile, asa cum puteti vedea in ilustratia de mai jos.

Acesta este, in traditia occidentala (catolica, anglicana luterana,  reformata si metodista) anul A in ceea ce priveste lectionarul penntru lecturile biblice ale Bisericii (biserica a impartit lectura eclesiala a Bibliei pe trei ani, astfel incit, pe parcursul acestei perioade intreaga Biblie este citita impreuna in comunitatea eclesiala.

Puteti gasi AICI textele recomandate de lectionar pentru anul A>

Lesturile biblice recomandate pentru aceasta prima duminica de Advent sunt:

1. Vechiul Testament – Isaia 2:1-5

2. Psalmi – Psalmul 122

3. Epistole – Romani 13:11-14

4. Evanghelie – Matei 24:36-44

Fie ca aceasta perioada de asteptare a venirii Cuvintului in lume sa fie una de cercetare si curatire spirituala pentru fiecare dintre noi!

* * *

Nota: Dind o cautare pentru termenul ‘Advent’, puteti gasi posturile publicate anul trecut in perioada Adventului. Acestea ar putea fi interesante cel putin pentru cei care nu le-au citit la vremea aceea. Il gasiti AICI pe promul dintre ele.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “28 noiembrie – Prima duminica de Advent”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s