Voicu Bojan, un editor fericit


Voicu Bojan                                              Philip Yancey

Public mai jos, cu permisiunea lui Voicu, un text scris de el ‘la cald’ in timpul vizitei lui Yancey in Romania. (Sursa: AquaForte.)

* * *

Philip Yancey la Cluj!

Ma simt ca un copil la care a venit Mos Craciun cu absolut toate jucariile de pe lista, nu cu lucruri enervante dar necesare cum ar fi ciorapi, manusi si pijamale. Ma simt de parca ar fi venit U2 în România. De parca mi-ar fi picat o mostenire din cer si mi-am luat masina visurilor. Prezenta lui Philip Yancey la Cluj intra cumva în logica absurda a harului. A ceva nespus de generos care se da din belsug, din partea casei. Nu ma pot abtine sa nu le multumesc pe aceasta cale organizatorilor: Big Impact si Noua Speranta. Nu stiu ce au facut si au dres, dar bine au facut ca l-au adus pe acest om în România, si la Cluj pe deasupra. Este, dupa parerea mea, cel mai interesant, mai viu si mai lucid autor crestin evanghelic contemporan.

N-o sa uit niciodata întâlnirea mea cu Philip Yancey. Daca l-ati vazut vreodata în vreo fotografie veti pricepe ce spun. Este inconfundabil. Un tip fragil, cu o figura de soricel (da, de biblioteca) cu barbuta cioc si cu o claie rotunda de par blond-carunt, tip afro, imposibil de ignorat. Asa mi-a aparut în lumina aurie a unui asfintit la capatul unei strazi din Denver, Colorado. O strada goala, cu doar doua personaje ce se îndreptau implacabil una spre cealalta. Însa doar una o stia pe cealalta. La mijlocul strazii, privirile ni s-au întâlnit si nu m-am putut abtine: „Domnule Yancey, ma tem ca nu puteti trece mai departe fara sa-i acordati cinci minute unuia dintre editorii dumneavoastra din România”. „O, da cum sa nu”… a raspuns usor speriat. Am conversat. Lejer, americaneste, doar era vara. L-am întrebat atunci doua lucruri: care ar fi urmatoarea carte pe care si-ar dori-o tradusa în româneste si când are de gând sa ne viziteze tara. La prima întrebare a spus: Soul Survivor (Cu sufletul ramas în viata), iar la a doua a spus: „Voi veni în România cu drag când voi primi o invitatie ferma”.

Vremurile s-au copt si, dupa cinci ani dublul meu vis de atunci s-a împlinit. Cum nu se poate mai rotund. Si asta fiindca în aceste zile la Cluj, în prezenta nesperata a autorului am reusit sa lansam ultima lui carte si anume: What Good is God (Masura credintei). Si am lansat-o simultan cu lansarea ei în US (octombrie 2010). Cum am reusit, doar Marele Organizator poate sti. Dar e cum nu se poate mai bine asa.

As mai scrie daca nu ar trebui sa o sterg chiar acum la Hotel Napoca sa-l ascult pentru a treia zi consecutiv pe Philip Yancey perorând despre rugaciune, har si cer. Despre un crestinism viu si luminos, asa cum ar trebui sa fie propovaduit duminica de duminica în fiecare biserica în care oamenii se aduna în numele lui Hristos. Voi asculta un nou discurs articulat, real, dens, exact asa cum sunt si cartile lui. Ce bucurie!

Voicu Bojan (un editor fericit)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Voicu Bojan, un editor fericit”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: