Vasile Ernu – Da, domnule Patapievici, sunt un om de stinga

Scrisoare adresată domnului Horia-Roman Patapievici

Stimate domnule Horia-Roman Patapievici,

Am citit cu surprindere în interviul acordat săptămînalului 22 (Plus, nr. 306) că nu mai sînt doar „nostalgic după comunism” cum mă recomandă prietenii dumneavoastră, aprigi luptători anticomunişti postfactum, ci, mai nou, sînt pur şi simplu un „nostalgic al Imperiului sovietic”, un adevărat reprezentant al imperialismului sovietic care se opune cu dîrzenie sfintei drepte româneşti de factură libertariană pe care o propovăduiţi. „Doar nostalgic? Să se bucure că nu vrei mai mult”, ar zice bunica şi bătrînul meu rabin de la Odessa.

Bun. Să lăsăm ironia la o parte şi să trecem la fapte. Voi fi succint şi la subiect. Textul la care ne referim sună aşa: „Unii dintre tinerii hrăniţi cu neomarxism occidental au atacat Raportul Tismăneanu cu argumente ideologice, punînd în discuţie atît anticomunismul, ca atitudine morală, cît şi justeţea respingerii marxismului. Bătrîni reşapaţi ai stîngii occidentale, precum Claude Karnoouh, nostalgici ai Imperiului sovietic, precum Vasile Ernu, tineri stîngişti cu apetit de putere ori confuzi lipsiţi de idei, precum sînt puzderie de literaţi nedovediţi, de critici netalentaţi şi de jurnalişti cu afilieri interesate, şi-au dat mîna pentru a clama, împotriva stării de lucruri de azi, necesitatea de a restaura ideea comunistă”. Cu toate că afirmaţia dumneavoastră conţine un şir de neadevăruri, nu mă erijez în lider de grup şi mă voi opri strict asupra secvenţei care mă vizează. Voi explica pe limba conservatorilor, atît de dragă dumneavoastră, ca povestea să fie clară şi tranşată definitiv. Să o luăm ca în Pentateuhul biblic:

Geneza & Exodul. Nu e cazul să-mi povestesc biografia şi nici nu vreau să o fac. Însă dacă tot mi se lipesc clişee de acest tip (nostalgic după comunism şi URSS), atunci sînt nevoit să spun cîteva realităţi simple. Originile mele sînt atît de sănătoase, încît m-ar invidia şi cel mai aprig anticomunist din establishment-ul cultural românesc. Provin dintr-o familie care nu a avut în cele 3 generaţii trăite în comunism (URSS) nici un membru în Partidul Comunist. Nu numai că nu a avut nici un membru PC, dar nici măcar un membru în Komsomol/UTC. Nici bunicii, nici părinţii şi nici fraţii mei nu s-au jurat în ipostaza de matur vreunei organizaţii pe filieră de partid. De ce? Pentru că în educaţia noastră protestantă de sorginte iudaică se spune clar: a nu se face nici un jurămînt (decît un legămînt la maturitate în faţa Celui de sus, cum scrie la Scripturi… excepţie făcînd jurămîntul militar şi medical). Punct. Nu are rost să discutăm conceptul de jurămînt, însă pentru mine şi familia mea, a depune un jurămînt e o chestiune fundamentală. Nu e cazul nici să vă spun despre consecinţele neaderării la UTC/Komsomol. Din istoria familiei mele în URSS dau doar trei exemple aleatorii: tata şi-a pierdut serviciul în anii ’50 pentru convingerile sale, fratele meu a fost aruncat în războiul din Afganistan în anii ’80 şi rănit de două ori, iar sora mea, una dintre cele mai strălucite eleve ale generaţiei sale a fost respinsă de la Universitate pentru că nu era UTC-istă/Komsomolistă, cu toate că avea 10 pe linie. Dar să nu ne batem în dosare de „origini sănătoase”. Conform educaţiei primite, pentru mine a jura însemna a te lega, deci a deveni dependent de cel căruia i-ai jurat, iar oricine intra în UTC sau PC depunea  un jurămînt la maturitate, aşa cum au făcut-o mai toţi, după ritual. Această masă de oameni care a depus jurăminte a fost elementul cheie al comunismului. Din acest punct de vedere, cei care încalcă jurămîntul, cum sînt mai toţi anticomuniştii postcomunişti, sînt nişte trădători: prea mulţi membri din fostul PC se declară duşmani ai acestuia sau au intrat în alte partide. Nu te joci cu jurămintele, nu schimbi stăpînii aşa uşor. Pot să continui tema, dar e prea dureroasă sau prea persiflată pe meleagurile acestea. Eu însă nu dau niciodată justificări şi nu primesc lecţii de morală de la nimeni care a depus jurăminte false. Totuşi, pot înţelege, dialoga şi accepta. Cred în reconciliere. Nu ştiu dacă dumneavoastră aţi făcut sau nu un astfel de jurămînt, nu mă interesează, nu judec pe nimeni. „Eu şi familia mea”, cum spune la Scripturi, nu. Nu provin nici dintr-o familie de nomenclaturişti, dar nici de dizidenţi. Nu ne-alegem părinţii, ne sînt daţi. Vin dintr-un mediu care a avut de îndurat o triplă formă de represiune: comunistă, majoritar-ortodoxă şi laică. Ştiu ce înseamnă să fii oaia neagră a tuturor comunităţilor majoritare. De ce m-aş înălbi artificial acum?

Cititi mai departe…

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Vasile Ernu – Da, domnule Patapievici, sunt un om de stinga”

 1. Am primit comentariul de la mai jos pe adresa de email, dar il transcriu aici, pentru ca reflecta foarte bine atitudinea mea fata de acest excelent text:

  Draga Vasile si dragilor,

  Am citit textul cu placere si mi-a amintit de desele mele discutii cu studentii in incercarea de a gasi intelectuali romani de azi care sa le inspire incredere.
  Si studentii zic, si eu de asemenea, ca in Romania intelectualitatea noastra nu este ceea ce ar trebui sa fie, iar oamenii care pot fi un bun model si au autoritatea sa transmita un mesaj sanatos tradeaza mai debraba altceva: excese si interese personale, spirit sectar, superioritate natanga etc.
  Eu cred in ideea ca schimbarea (sociala, religioasa, economica etc.) vine dinspre elite care isi joaca rolul onest si cu responsabilitate.
  Mai sper in asta, si poate o sa o vedem totusi ceva macar la noua generatie de intelectuali.

  Raspunsul lui Vasile cred ca transpare onestitatea care ar trebui sa o poarte orice intelectual care vrea sa spuna ceva.
  Sa dea Domnul sa se tina tot asa!

  Danut [Jemna]

  Like

 2. Apropo de tema capitalism-socialism, am simpatie in mare masura, pentru ideile lui Vasile.
  Sunt de acord cu ideea nu mai stiu carui mare economist si filosof (F. Hayek, J. Rawls?) ca o societate in care bogatii se imbogatesc pe seama saracilor (care muncesc, nu trandavesc) nu este dreapta, si trebuie evitata…Nu sunt impotriva imbogatirii bogatilor, cat timp datorita prosperitatii lor toata societatea, inclusiv saracii, prospera. De aceea, mai ales in vreme de crestere economica, nu am nimic impotriva capitalismului. Dar in timpul unei crize economice situatia este cred mult mai complexa. Daca bogatii se imbogatesc pe fondul pauperizarii saracilor si a saracirii clasei mijlocii, atunci eu spun ca acel tip de capitalism este nociv, si trebuie combatut…Pe acest tipar de capitalism s-a ajuns la situatia din unele regimuri sud-americane, unde o oligarhie bogata si corupta domina totul, in timp ce saracii sunt dusi la sapa de lemn (se prea poate ca in curand si Romania sa ajunga aici…). In aceste conditii, un capitalism salbatic, fara nici un fel de masuri sociale, este o crima…(de fapt nu stiu daca exista la ora actuala vreun stat civilizat care sa fie de acord cu un astfel de capitalism)…Daca in schimb, in timpul crizei toata lumea saraceste, inclusiv bogatii, sau cel putin daca bogatii se imbogatesc, dar per final imbogatirea lor va duce si la imbogatirea saracilor si clasei mijlocii, sunt de acord cu politicile ‘capitaliste’…De aceea, as spune ca atunci cand vorbim despre capitalism si socialism, ar trebui sa fim nuantati…In plus, cine citeste profetiile lui Amos poate sa vada foarte bine ca oridecateori apare pericolul exploatarii saracilor de catre bogati, Dumnezeu e de partea saracilor….

  Like

  1. Un scurt comentariu. Iata o vorba foarte relevanta in sensul acestei conversatii.
   ‘Let us live simply, so that others can simply live.’
   O chemare la simplitate pe care capitalistii acestei lumi, ca noi, ar merita sa o auzim.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s