Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 6

Dragă X,

Multumesc pentru comentariile tale detaliate şi pentru ajutorul oferit în clarificarea acestor lucruri. Eu am auzit doar în această dimineaţă despre cartea lui Vasilică. Eu consider că penticostalismul este parte integrantă din evanghelism – definit în baza caracteristicilor propuse de Bebbington, de Mark Noll şi de alţii.
Ca un străin în România, acestea Iată care sunt câteva gânduri pe care i le-am trimis lui B. pentru a-i oferi o perspectivă asupra acestei chestiuni, citez:

Această criză a fost pe punctul de a izbucni de aproape 20 de ani. Nu a existat niciodată o rezolvare clară a marilor nedreptăţi din timpul comunismului în România, în primul rând pentru că cei aflaţi la putere au reuşit să menţină controlul după ce Ceauşescu a fost ucis. Există dovezi clare că dictatorul şi soţia sa au fost eliminaţi de către propriile lui forţe de securitate.

m trăit acelaşi gen de emoţii în două ţări – România şi Cambodgia. Instanţele din Cambodgia aduc abia acum în faţa judecăţii pe unii dintre cei responsabili pentru crimele din perioada Khmerilor Roşii – ironia este că mulţi dintre cei din actualul guvern din Cambodgia au fost activi în perioada Khmerilor Roşii, şi au ales acum pe câţiva drept ţapi ispăşitori.

Acesta este vârful unui aisberg foarte dureros. Îmi pot imagina că mai multe documente sunt de scos încă să suprafaţă: vor fi, deci, tot mai multe acuzaţii  şi la fel de multe contestări.
Este clar că acest proces îi va atinge şi pe româniir dinn Statele Unite ale Americii. Şi ei, care au părăsit ţara de mai multă ori de mai puţină vreme, vor trebui să de implice în procesul de reconciliere care, să sperăm, va fi iniţiat după aceste dezvăluiri. Spre deosebire de Africa de Sud, nu va există în România o Comisie pentru Adevăr şi Reconciliere, astfel încât lucrurile vor fi dificil de rezolvat, căci aceste răni sunt adânci în psihicul colectiv românesc.

Consider că o dezbatere obiectivă şi deschisă pe această temă este binevenită în context românesc. Apreciez iniţiativa lui Vasilică şi contribuţia sa în această direcţie.

Mă bucur să aflu că tu, Dorin şi alţii socotiţi că este ceva bine făcut.

Îţi doresc multă binecuvântare,
A

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: