Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 5

Dragul meu prieten,

Nu există nici o îndoială că toate cultele religioase, creştine sau nu, au fost infiltrate şi folosite, în grade diferite, de către regimul comunist; surprinzător, chiar şi cele aflate în ilegalitate, cum ar fi greco-catoliciişi Oastea Domnului.
Da, Dorin Dobrincu a vorbit extrem de elogios despre carte, fara a ocoli şi anumite slabiciuni ale acesteia, şi planuieşte a scrie o recenzie academică a acesteia. Vasilica tocmai a publicat pe blogul lui intervenţia lui Dorin de la lansarea de carte. Alţi doi universitari tineri, Ioan Stanomir şi Mihail Neamtu, ambii ortodocşi, au vorbit foarte pozitiv despre carte. Acelaşi lucru l-a făcut şi domnul Cristian Vasile, un specialist recunoscut în istoria comunismului.

Repet, aceasta nu este cartea unui specialist. Vasilica este în primul rând pastor, dar, aşa cum au susţinut aceşti specialişti, el stăpâneşte în mod surprinzător de bine, pentru un amator, competenţele istorice şi a făcut o treabă foarte decentă în arhive – oricine poate verifica acest lucru. Sunt destul de sigur că opera sa va rezista la testul timpului.

Evident, cartea nu este perfectă – nu există aşa ceva. Am făcut şi eu câteva sugestii de îmbunătăţire. O a doua ediţie va fi cu siguranţă mult mai bună, dacă va avea timp pentru ea. Dar, probabil, un al doilea volum al acestei cărţi va apărea înainte de asta. Asta însă numai după Congresul Uniunii Penticostale, pentru care va avea loc în noiembrie. Sper că acest lucru va marca sfârşitul generaţiei compromise. Fie ca Dumnezeu să aibă milă.

Ceea ce baptiştii nu au îndrăznit să facă, penticostali au o şansă de a face aşa cum trebuie. Nimeni nu se aştepta la acest lucru, în condiţiile în care colaboraţionismul penticostalilor a fost, probabil, la un nivel mult mai profund decât la oricare altă grupare evanghelică (asta în cazul în care voi vă mai consideraşi încă evanghelici; ştiu bine că acest lucru nu este neapărat în favoarea voastră, acum când sunteţi deja majoritatea în lumea evanghelică; sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile în acest sens la Congresul Lausanne III de la Cape Town).

Toate cele bune.

X

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: