Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 4

Dragă X,

Îţi multumesc pentru acest răspuns şi pentru clarificări. Eu n-am vrut să spun nicidecum că toţi evanghelicii (adică toţi credincioşii luaţi în mod individual) au fost compromişi. Putem totuşi spune că toate grupările confesionale evanghelice au fost afectate de colaboraţionism?

Mulţumesc foarte mult pentru evaluarea a lucrării lui Vasilica. Crezi că textul său va rezista unei investigări mai riguroase care, fără îndoială va avea loc mai devreme sau mai târziu.

Au scris vreo evaluare despre această carte istoricii pe care i-ai mentionat? Îmi amintesc de Dorin Dobrincu şi de faptul că este un specialist evanghelic respectat. A comentat el această carte? Vaslica citează cumva sursele pe care le-a folosi şi sunt acestea şi arhivele respective disponibile pentru cercetări ulterioare?

Ca întotdeauna, apreciez perspectivele tale. Sincer sa fiu, nu sunt surprins de faptul că această carte a trezit atâtea discuţii.
Cu prietenie,
A

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 4”

 1. Rascumpararea memoriei este o carte expusa cu mult profesionalism si care a facut la o comanda speciala sa expuna o lansare bine ghindita intr-un moment oportun in cadrul gruparii penticostale pentru a distrage atentia de la alte evenimente ce trebuiesc sa nu se expuna si sa atentioneze membrii de azi si prezenti!M-ai mult s-a dorit caderea unor persoane cu pozitii si aceste pozitii sa fie preluate de cei care au expus la conventie cu o mare tact deciziile asupra persoanelor amintite in carte!Deznodamintul si rezultatul se va vedea in timp!Si se va percepe de cine a fost creat tot subiectul in puterea mesajului expus!!!

  Like

  1. Nu ştiu ce înţelege Pustan prin “public necesar” (dacă a spus expressis verbis asta). Dar cartea are un public. Are un public inclusiv în rândul celor care n-au citit-o, dar o discută. Cunosc foarte mulţi care o critică fără să o fi citit. Cu vremea, nădăjduiesc că o vor citi şi se vor lămuri.
   .
   Eu unul sunt încurajat de faptul că unii oameni ostili au citit-o şi au fost convinşi de necesitatea ei. Numai că e prea devreme să evaluăm efectele acestei cărţi.

   Like

   1. Sincer sa fiu, am fost destul de sceptic cu privire la impactul cartii (nu din pricina acesteia, ci a degradarii morale a liderilor colaborationisti impenitenti), dar trebuie sa marturisesc faptul ca este mult mai bine decit am anticipat.

    Like

 2. Avem exemplul Bisericii primare , ar fi trebuit sa stim cum sa reactionam.La pagina 16 este scris:
  “Spre nedumerirea autoritatilor,in ciuda faptului ca bisericile au fost inchise timp de patru ani, iar o parte dintre lideri arestati,credinciosii penticostali s-au inmultit chiar mai mult decat cei din alte localitati”….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s