Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 2

Te salut, dragul meu X,

Tocmai am primit vestea despre noua carte a lui Vasilică, după cum mezi în mesajul de mai jos, primit de la B…

Nu vreau să să te deranjez prea mult cu asta, dar aş vrea sp te rog să faci un comentariu rapid cu privire la aceasta carte. Eu vin în România la sfârşitul săptămânii viitoare şi va fi în măsură să vorbesc cu un număr de oameni acolo. A.
I-am transmis mai devreme lui B  câteva dintre reacţiile mele iniţiale legate de acest subiect, fără a face, deocamdată, cercetări mai amănunţite.

“Eu îl cunosc bine pe Vasilica. El înţelege realităţile pentecostalismului românesc, are o minte strălucită, şi o slujire eclesială semnificativă. Pe această bază, până la proba contrarie, putem considera că această carte ar putea fi un document credibil.

Din propria mea experienţă în România, este evident că colaborarea liderilor religioşi cu Securitatea in anii comunismului a fost una extinsă şi mascată bine de un sistem construit pe mai multe niveluri de înşelăciune. Fiecare nivel al societăţii româneşti a fost compromis într-o măsură mai  mare sau mai mică.

Era doar o chestiune de timp până când cineva avea să publice un volum pe această temă, cu referire la  penticostali. În cercetările mele am aflat că toate grupurile evanghelice majore (baptişti, penticostali, creştini după Evanghelie) au fost compromise de Securitate in diverse grade.

În ceea ce priveşte detaliile specifice ale colaborării, trebuie să văd cartea şi să verific sursele folosite în scrierea acesteia. Au fost de ani de zile zvonuri şi aluzii cu privire la colaborarea cu Securitatea a unor lideri ale căror nume le cunoşti bine. Au colaborat oare aceştia cu adevărat cu regimul comunist? Din punctul meu de vedere, intrebarea nu este dacă ei au colaborat, ci în ce măsură.

Cu siguranţă că această carte nu va reprezenta ultimul cuvânt cu privire la chestiunea în discuţie. Vor fi, fără îndoială, contestări şi reacţii negative puternice.

Nu cred că această carte se bazează pe o cercetare academică riguroasă. Dar, mai devreme sau mai târziu, se va găsi un tânăr înzestrat, care să facă un doctorat pe acest subiect, pe baza tuturor documentelor relevante care n-au fost încă distruse.

Nu am nici o îndoială că acest lucru va fi, pe termen lung, de bun augur pentru biserica din România. Pentru moment însă efectele vor fi, cu siguranţă, devastatoare.”

Asta este ceea ce cred eu. Aştept cu nerabdare opiniile tale cu privire la acest subiect şi sunt convins că te vei implica în canalizarea într-o direcţie corectă a reacţiilor stârnite de această carte.

Cu prietenie,
A

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Un dialog (nu chiar atit de) imaginar despre Rascumpararea memoriei – 2”

  1. Ni se vor canta cantece de leagan, se vor stinge scanteile acestei carti si dulcea rutina somnoroasa se va reinstala in datoria noastra duminicala.

    Like

  2. Cartea s-a epuizat prea rapid .Interes pentru ea exista si asta e bine.Cred insa ca mare lucru nu se va intampla pentru ca inca sunt o parte din cei cu grade mari(in secu) la conducerea adunarilor si sunt experti in manipulare , diversiuni si alte tehnici comuniste.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: