Un Castro disperat recurge la socialismul in versiunea light

Confruntat cu o criza economica si sociala fara precendent, El Lider Mejor, ‘tovarasul’ Fidel Castro, incearca cu disperare sa salveze prin compromisuri economice inspirate din sistemul mixt experimentat de chinezi, ce a mai ramas din revolutia lui socialista, cu scopul de a pastra puterea pentru clica de activisti din jurul lui. Iata ce scrie astazi despre aceasta situl HotNews:

Cuba se pregateste pentru adoptarea unui nou model economic denumit “actualizarea socialismului”, care utilizeaza concepte precum impozite si microcredite. Acesta va fi deschis contractelor incheiate intre cetateni si va pune capat utilizarii cartelelor alimenare, scrie El Mundo.

Documentul care reglementeaza aceste schimbari economice prevede ca 250.000 de oameni ar putea desfasura in anul urmator diferite afaceri, cu toate ca acest tip de activitate le solicita cubanezilor abilitati pe care le-au pierdut odata cu trecerea anilor.

In acelasi timp se vor deschide portile pentru un nou model economic in care statul ofera libertate cetatenilor in ceea ce priveste “activitatile desfasurate in mod independent”, aceasta expresie fiind utilizata cu scopul de a depasi terminologia capitalista.

Pe langa trecerea la noul model economic, stirea care a avut cel mai mare impact in Cuba a fost aceea referitoare la desfiintarea, in urmatoarele sase luni, a 500.000 de posturi existente in sistemul bugetar.

Cititi mai multe despre asta AICI.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Un Castro disperat recurge la socialismul in versiunea light”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: