CriticAtac – Declaratie de intentie

Am primit zilele astea de la amicul vasile Ernu anuntul despre crearea unui nou spatiu neconventional de dialog al ideilor (speram sa fie asa, desi romanii nu prea inteleg conceptul – om fi cumva ‘defectivi de dialog’?).

CriticAtac este un spatiu asumat de stinga, ceea ce i-ar putea exaspera pe unii, dar poate ca tocmai acestora nu le strica sa fie si exasperati din cind in cind. Sa nu li se suie binele la cap.

Chiar daca derapajele ultrastingiste si comunistoide ale unora dintre cei care scriu acolo imi dau fiori (nu o data am avut ‘contre’ cu Vasile Ernu cu privire la unele dintre acestea), sunt gata sa le ofer, vorba englezului, the benefit of the doubt, si sa le urez succes.

Redau mai jos declaratia lor de intentii si un comentariu pe care l-am transmis autorilor.

* * *

Sîntem un grup eterogen, cu gust pentru tot ce e incomod. Eticheta „stînga” a fost aplicată inexact unora dintre noi, mai ales de către grupuri de intelectuali, aflaţi acum în fruntea unor instituţii importante ale statului, care văd în respectivul cuvînt un cap de acuzare din oficiu. Aceia dintre noi care chiar sînt „de stînga” nu au probleme în a-şi declara firesc credinţele, au făcut-o deja. Pofta de critică autentică, de teme analizate convingător, de subiecte care pot anima o viaţă publică aflată în moarte clinică, asta e ceea ce ne-a unit aici:

 • În 2009 – într-o campanie electorală care a determinat înregimentări politice ale intelectualilor care mai de care mai ridicole – şi-a dat ultima suflare ceea ce se numea în mod comun „societate civilă”. Vocile publice s-au polarizat şi au lăsat un imens gol pentru spaţiul critic. Lipsa de consistenţă şi de priză la realitate s-a adîncit pînă la insuportabil.
 • Lipsesc criticile ideologice, politice, sociale care să iasă din logica electorală sau din simple jocuri de culise pentru funcţii, demnităţi.
 • Vrem să scoatem din umbră oameni care au multe lucruri de spus şi care nu au tribună sau nu au forţa de a pune pe masă idei curajoase – e timpul să vorbim şi despre altceva decît despre celebrele teme „poporul român e blestemat, românul e şmecher”, „televizorul strică poporul” sau „cultura, încotro?”.
 • A disparut gustul pentru utopie, pentru intrebări naive, directe, puternice, ideologice, politice, artistice. Avem de-a face cu o băltoacă estetică din care spaţiul public cultural pare incapabil să  iasă. Vrem să trecem actualitatea prin bibliografii incomode şi prin problematizări care să ne trezească din pasivitatea traiului „capitalist cu faţă umană”.

Cititi mai departe…

* * *

Comentariu

Desi nu sunt un om de stinga, cred ca am mai multi prieteni de stinga decit de dreapta, din pricina alunecarilor neoconservatoare din spatiul in care ma misc. E drept ca sunt la fel de alergic la apologia comunismului facuta pe ici pe colo de unii dintre cei de mai sus. Sunt insa tineri si au timp sa le vina mintea la cap.  Eu insa am trait 35 de ani sub comunism si i-am cunoscut din plin toate ‘binefacerile’. Am si acum pe mine urme de la acestea.
Sunt curios sa vad cum veti evita ca CriticAtac sa devina un spatiu de refugiu al celor care ne-au ‘binecuvintat’ cu intelepciunea lor pina in 1989.
Cred insa in importanta existentei in spatiul romanesc a unei stingi moderne, democrate si, pe cit posibil, daca nu cumva cer prea mult, nederivate din marxism. Sper ca este posibil.
Si mai sper ceva. Ca acesta va fi o instanta care promoveaza valorile etice universal umane, nu un spatiu de defulare pentru tot felul de Dinu Paturica, frustrati ca  n-au ajuns si ei ‘boieri’, ca altii.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “CriticAtac – Declaratie de intentie”

 1. Voi urmari cu interes experimentul vostru si iti doresc sa nacda dialoguri si dispute de substanta.
  PS Iti spun in particular la ce ma refer cu frustratii, desi cred ca banuiesti, ca ti-am dat ceva indicii.

  Like

 2. eu de mult am zis ca esti un stingist deghizat in derptaci haha…
  esti ‘calul nostru traian’ hihi…
  mai nu o s apoti tine pe nimeni in friu, totul trebuie insa sa se desfasoare intr/un cadru relativ dialogal si cu texte argumentate. ideea ema centrala e simpa: a sosit vremea discutiei in jurul unor teme ceva mai mari si mai semnificative si a unor texte de respiratie ceva mai largi.
  Si faptul ca ne vom mai tachina cu dreapta nu e bai. Siulea e din echipa si e un om de dreapta. si o sa mai fie citiva.
  si eu am votat dreapta ca stinga e mai la dreapta ca dreapta.. asta e paradoxul.

  In ce priveste oameni de pe lista cu “carti de 2 lei” nu stiu la cine te referi ca oamnii sint selectati nu dupa un “adn stingist” ci dupa calitatea textelor si a unui anumit tip de reflectie… nu zic ca-s toti brilian, dar in general sint oameni care au confirmat,,,
  ma rog..
  timpul va arata ce si cum…
  saptamina viotare o sa am un text a lui Dan Ungureanu (care e specialsit pe clasice si priceput in ale economiei) care incerca sa arate cum patristica si sfintii parinti sint impotriva mecanismelor de tip capitalist…
  asta asa ca sa/i supere pe dreptaci hihi… tema e interesanta insa

  Like

 3. Vasile,
  Numai in lumea de dincolo lucrurile si impart strict in albe si negre. Aici e mai nuantat. Intre stinga-stinga si dreapta-dreapta sunt o multime de nuante..
  Vezi ca eu am spus ‘derapaje’ nu ‘deviationism’ (concept cam… stalinist).
  Spre deosebire de tine, eu cred ca capitalismul si crestinismul cunt compatibile atunci cind sunt intelese bine. Dar asa cum spuneam si alta data, cred ca si social-democratia autentica este perfect compatibila cu acesta. Totul este o chestiune de gust si de inclinatie.
  De fapt, daca te uiti AICI, vei vedea ca un test – relativ ca toate textele, ma plaseaza putin la stinga de centru, desi eu am votat intotdeauna cu dreapta (acestea sunt insa, asa cum stii, notiuni fluide si ambigue in Romania).
  Iti doresc sa poti pastra acest spatiu ca unul al valorilor si al decentei. Esista deja prea multe latrine in spatiukl virtual.
  Cel mai greu iti va fi sa tii in friu frustrarile unora dintre cei de pe lista ta, care au dat semna deja, unii dintre ei in carti de doi lei, ca, vorba vilpii ofuscate din poveste, ‘strugurii sunt acri’ fiindca nu ajunge ea la ei.

  Like

 4. hehe,,,
  cum sint unul din oamenii care au gindit acest proiect si fac parte din echpa de coordonare si decizie (sintem 4) sper sa am suficienta minte incit sa nu permit “deviationisme” (hehe ce cuvint), boerii si alte din cele numerotate de tine..

  si mai este o chestiune de educatie si de principii care la mine conteaza periculos de mult, aproape pina la radicalism.. dar au mai fist din astea care au clacat asa ca nimic nu e nou sub soare.

  Pentru mine insa exista o problema majora in a intelege crestinii declarati de derapta…
  Nu vad cum poti sa impaci dreapta cu principile crestine. chiar nu vat. Ori, ori. Asa cum mi se pare la minte cocosului ca cel mai anticrestin proiect economico-politic este capitalismul si nu comunismul (cu toate ca comunismul este declarat antireligios, efectele au fost nitel diferite).
  In paratia cerului nu e loc pentru capitalisti ca/l privatizeaza… ca nu-i asa , proprietatea e sfinta…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: