Andrei Plesu despre actualitatea eticii politice a lui Manoilescu

Zoe Petre, expirata consiliera a fostului Presedinte Emil Constantinescu ne explica doct, cu ani in urma, ca politica nu are nimic de-a face cu morala. Poate de aceea s-a convertit ea asa de subit dupa 1989 de la sustinerea fara rezerve a politicii PCR catre aceea a partidelor democratice. Dar s-o lasam pe doamna Petre sa-si doarma in continuare somnul constiintei si ‘sa revenim la oile noastre’, vorba lupului.

Cripa politica perpetua prin care trece Romania in ultimii 20 de ani ne face sa ne intrebam uneori unde anume ne putem gasi reperele pentru a iesi la lumina. In mod descumpanitor, dar tot mai des, observam ca solutiile se afla in apropierea noastra, dar orbirea de care suferim in mod colectiv nu ne permite sa la vedem.

Andrei Plesu ne ofera in ultimul numar din Dilema veche citeva citate relevante pentru acest subiect, al legaturii dintre etica si politica, dintr-o carte a lui Mihail Manoilescu, publicata initial in Franta in 1947 si tradusa abia acum in romaneste. Iata un exemplu.

* * *

„Aproape niciodată nu se pune în mod curajos şi clar problema etică a mijloacelor. Zicătoarea curentă, mărturisită sau nemărturisită, este că scopul scuză mijloacele! Şi cum scopurile în politică sînt socotite întotdeauna legitime, dacă nu chiar sacre, de către aceia care le urmăresc, scrupulele nu vin să stăvilească elanul impetuos al oamenilor publici către idealul lor. De altfel – printr-o deformare psihologică curentă – în politică orice instrument devine scop; partidul politic, care ar trebui să fie un mijloc pentru a realiza binele public, devine, pentru membrii săi, scopul însuşi al activităţii lor.“ (p. 69)

Cititi tot articolul AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Andrei Plesu despre actualitatea eticii politice a lui Manoilescu”

  1. Asa cu spune si domnul Plesu in articol, Manoilescu este un personaj de o mare ambiguitate Asa fiind, din pricina riscului ca mentionarea aici a numelui lui Manoilescu sa fie interpretata, fie si implicit, drept o manifestare de simpatie fata de ineptiile ideologiei neolegionare (pe care cei care ma cunosc stiu ca le detest visceral), adaug mai jos doua comentarii relevante formulate pe Facebook de doi dintre prietenii mei de acolo:

    Emanuel Contac: Să mă laud şi eu puţin. Manoilescu a fost bunicul lui Mihai Dinu, coord. meu doctoral. Din păcate, Manoilescu l-a introdus pe Carol II în ţară. Din păcate, Carol II a adus-o apoi pe Lupeasca. Din păcate, lupeasca şi-a schimbat blănurile, dar năravul ba.

    Ionut Biliuta: Si nu uitati sa spuneti ca ‘Buna Vestire’ celebrul ziar unde legionarii isi dadeau in petic era proprietatea aceluiasi Manoilescu. Ca a fost impus de mai multe ori ca ministru de catre camarila din jurul lui Carol II tocmai pentru a apara i…nteresele necurate ale acestui grup corupt. Ca scrierile sale despre corporatism au capatat o enorma popularitate in Spania franchista si in Portugalia lui Salazar fiind vinovate ideologic de longevitatea acestor regimuri de extrema dreapta. Si lista e deschisa…. Inca un intelectual demn exponent al ‘spiritului nesabuit’ de care vorbea atat de actual Mark Lilla…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s