21 aprilie 1977 – Nota de filaj

MINISTERUL DE INTERNE
INSPECT. JUD. IAŞI – SECURITATE
Serv. „F” şi Investigaţii
Nr. 0027564 din 21.04.1977
STRICT SECRET
Ex. Unic

Către,
INSPECT. JUD. IAŞI AL M.I. SECURITATE
Serviciul I

La adresa dvs. Nr. 0033226 din 20 aprilie 1977 vă înaintăm:

NOTA
privind filajul [1] numitului MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ ce a primit numele conspirativ de „MIRON” [2] – efectuat în ziua de 20 aprilie a.c. [3] între orele 16,30 – 20,30.

ACTIVITATEA OBIECTIVULUI:

La orele 16.30 ob. „MIRON” a ieşit de la Inspect. Jud. Iaşi [4] având asupra sa o geantă şi grăbit a mers pe str. Triumfului, Calea 23 August până la complexul „Super-Copou”. De aici a încercat să dea un telefon, formând numărul 32908 [5], dar nereuşind s-a reîntors pe Calea 23 August şi de la telefonul public din faţa magazinului „Gospodarul” a dat un telefon la acelaşi număr. După ce a discutat câteva minute cu o persoană a plecat grăbit pe Calea 23 August, aleea Grigore Ghica Vodă, pînă în str. G. Coşbuc, intrând la nr.31 (locuinţa ob. „EVA”) [6] orele fiind 16,55.

Menţionăm că pe tot parcursul deplasării sale da la Inspectoratul Jud. Iaşi şi pînă la domiciliul ob. „EVA”, ob. „MIRON” a privit foarte insistent, deseori, în urma sa cât şi în jurul său. [7]

La orele 17,15 ob. „MIRON” a ieşit de la adresa de mai sus, a mers cca. 20m. după care s-a reîntors din nou la adresă. [8] După cca. 2 minute ob.”MIRON” a ieşit de la domiciliul ob. „EVA” şi fugind a mers pînă în staţia de tramvai „G.Coşbuc”. Fuga s-a datorat probabil şi ploii. Din staţie ob „MIRON” s-a urcat în tramvaiul nr.1 cu care a călătorit pînă la staţia „Teatrul Naţional”. Aici a coborât, a mers în staţia de autobuze şi cu autobuzul nr. 13 a călătorit până la staţia „Podul de Piatră”. Menţionăm că ob. „MIRON” a coborât brusc din tramvai şi uitîndu-se mereu în urma [9] sa a mers până în staţia de autobuze.

În continuare, ob. „MIRON” a coborât din autobuz şi grăbit a mers la domiciliu, unde a intrat la orele 17.50.

Până la orele 20,30 când postul de filaj a fost ridicat, ob. „MIR0N” nu a mai părăsit domiciliul.

– Filajul continuă. –

Red.:P.R.;T.M.
Dact.:s.c.A.M.
R.D. nr. 885/331
Ex. Unic

ŞEFUL SERVICIULUI,
Colonel Silvestru Vasile

Comentarii

1. Filaj – urmărirea directă şi discretă a unei persoane aflate sub atenţia Securităţii, pentru identificarea contactelor frecventate sau pentru confirmarea unor informaţii obţinute pe alte căi. Notele celui care efectua filajul erau însoţite uneori şi de fotografii obţinute în timpul urmăririi celui vizat (vezi AICI).

2. Până la citirea acestui document n-am realizat că în cazurile de filaj cei urmăriţi primeau un alt nume de cod decât cel al dosarului. În acest caz, „Chitaristul” devenise „Miron”.

3. La circa zece zile după ce fusesem interogat imediat după arestarea lui Iosif Ţon la Iaşi, în 4 aprilie 1977, am fost chemat din nou la Securitate. Am intrat în sediul acesteia, cu emoţiile de rigoare, şi am fost condus într-o cameră goală, unde mi s-a spus să aştept. După mai mult de o oră de aşteptare febrilă, a venit un tablagiu care mi-a spus că pot pleca, fără a-mi da nici un fel de alte explicaţii. Până la lectura dodarului, n-am înţeles sensul acestei chemări. Acum înţeleg însă că se decisese punerea mea sub filaj şi prin chemarea mea acolo voiau să urmărească cu cine iau legătura şi cum reacţionez în asemenea situaţii. Şi mai era ceva, care ca deveni mai clar în următoarele note de filaj.

4. Chemarea la Securitatea avea să marcheze şi începutul acestei prime zile de filaj. Spun prima, pentru că aveau să urmeze şi altele.

5. Acesta era numarul de telefon al soacrei mele, unde locuiam atunci cu soţia, cu care de fapt încercam să iau legătura pentru a o informa ce s-a întâmplat la Securitate.

6. Cosbuc, 31 era adresa familiei Sfatcu, iar „Eva” era numele de cod al Genovievei Sfatcu. Mersesem acolo să le spun ce (nu) se intîmplase la Securitate, deoarece îi informasem mai dinainte de chemarea mea acolo.

7. Este evident că bănuiam că voi fi urmărit când plec de la Securitate, aşa cum se întîmplase şi pe 11 aprilie, când, la fel, după interogatoriu am vizitat familia Sfatcu, pentru a le povesti cum au decurs „ostilităţile”.

8. Nu-mi amintesc motivul acestei reveniri. Poate uitasem ceva sau, mai probabil voiam să verificăm cine mă urmăreşte.

9. Din nou, cel care mă urmărea a înţeles că ştiu probabil că sunt (sau pot fi) urmărit.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “21 aprilie 1977 – Nota de filaj”

  1. Mulţumesc. Rămân îndatorat oricând. Am corectat. Iată ce se intâmplă când scriu obosit, la ore târzii din noapte.
   În legătură cu “pînă”, am ales să transcriu documentele în grafia folosită atunci.

   Like

 1. Ce sa fac? Trebuia sa-i derutez putin. Si sa-i pun pe jar. Teama lor cea mai mare era ca voi vorbi cu altii despre ce s-a intimplat acolo, iar eu am vrut sa-i asigur ca axact asta voi face.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s