Un interviu cu Dr. Octavian Baban

Otniel Veres a publicat recent un foarte interesant interviu cu Dr. Octavian Baban, conferentiar universitar la Facultatea de teologie baptista a Universitatii Bucuresti.

Iata un fragment din acest articol:

Aş începe cu o întrebare personală. Înainte de a urma teologia şi apoi slujirea pastorală aţi absolvit studiile Facultăţii de fizică a Universităţii Bucureşti, practicând apoi fizica timp de cinci ani. Cum s-a produs trecerea de la domeniile „tari” spre teologie şi în ce mod v-a influenţat sau ajutat în studiile teologice structura de gândire şi „bagajul” intelectual pe care vi le-au conturat aprofundarea ştiinţelor „reale”?

Este adevărat, am fost mai întâi inginer fizician, apoi am devenit pastor şi teolog. Nu este vorba de o trecere dramatică dintr-o parte în alta, ci de o coexistenţă în timp, pentru că cele două domenii m-au atras dintotdeauna, cu forţe aproape egale. Pe de o parte, cunoaşterea ştiinţifică (matematica, fizica, discipline tehnologice, etc.), arta (desen, pictură, sculptură; muzică, literatură, etc.), de cealaltă parte, cunoaşterea despre Dumnezeu, accesibilă prin studiu biblic, rugăciune şi comuniune frăţească, dar şi prin cunoaşterea naturii. Trecerea de la un domeniu la celălalt s-a făcut din cauza chemării clare de a mă dedica vestirii evangheliei, de a-i ajuta pe cei care doresc să-şi schimbe viaţa şi să se apropie de Dumnezeu, pe cei aflaţi în greutăţi. Pe ansamblu, studiul ştiinţelor exacte a avut influenţe mixte, pozitive şi mai puţin pozitive. Pasiunea pentru matematică a adus atenţia la logica argumentului, deschiderea spre construcţii teoretice complexe, atent justificate. Studiul fizicii a adus capacitatea de a aprecia realitatea şi de a accepta că nu putem descrie funcţionarea ei decât prin intermediul unor modele, prin metode de aproximare, unele mai intuitive, altele mai abstracte. Între efectele mai puţin fericite a fost impregnarea cu un anumit tip de discurs: tehnic, concret, obiectiv, succint, atras de formule, ceea ce a creat dificultăţi în domeniul teologiei, unde era necesar să se scrie nuanţat, comparat, sensibil.

Cititi AICI intregul interviu.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Un interviu cu Dr. Octavian Baban”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: