Prizonierii luminii – un film cutremurator despre inchisorile comuniste – UPDATE

Un scurt fragment, de o forta incredibila, punctat de comentariile unuia dintre cei mai dragi mentori ai mei din tinerete, preotul reformat Ferenc Visky, Dumnezeu sa-l odihneasca in bucuria sfintilor.

O productie Fotizo Film si Sens Media.

* * *

UPDATE

Mai multi prieteni mi-au cerut detalii despre acest film. Iata raspunsul primit recent de la directorul Sens Media:

Buna
Producatorul filmului este Daniel Druhora si Directorul de Imagine sunt eu. (Florin Pop Vancea)
Filmul este inca in lucru si vreau sa va spun ca am avut onoarea sa ii cunosc personal pe toti cei din film multi din ei nu mai sunt in viata.Fratele Visky si fratele Nicolae Moldoveanu ne-a dat cate o carte scrisa de ei cu dedicatie. Vreau sa va spun ca am filmat in toate inchisorile din tara inclusiv in Jilava (fortul 13), zarca Aiud etc… e greu de descris ce am vazut acolo. Eu sunt cel care joc in film si sunt cu lanturile la picioare, poate ne vom intilni vreoadata sa va povestesc ce inseamna asta.
Sa aveti o zi frumoasa alaturi de familie
Florin Vancea
director Sens Media
www.senstv.ro

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Prizonierii luminii – un film cutremurator despre inchisorile comuniste – UPDATE”

 1. Faptul ca stai in lumina eroilor credintei este bine.
  Esti imbogatit cu lumina lor care vine din sursa originala care este “Eu sunt lumina lumii”. Lumina lor devine si a ta. Spiritul lor se reflecta si in sufletul tau. Apoi Imparatia spirituala se mareste cu inca un suflet care esti tu. Problema este ca aceasta Imparatie se opreste la tine daca tu insuti nu devi o sursa de lumina care sa lumineze pe cei din umbra ta.

  Deaceea cred ca Domnul ne-a chemat sa fim lumina lumii. Fiecare suflet luminat de un altul devine lumina pentru un alt suflet si astfel Lumina originala devine Lumina lumii. Noi ucenicii Domnului facem fie ca Lumina lumii sa se opresca la noi fie ca Lumina lumii sa se propage mai departe cucerind hotarele lumii. Prima alternative este mantuire personala ca prin foc iar a doua este mantuirea pe care Pavel o socotea fiind a lui cand le spunea celor din Corint ca ei sunt slava lui in ziua Lui Christos.

  Like

 2. I can’t wait for this movie-project that Agape Pro Humanitas charity has had in the pipeline for a long time to be completed and released to the public at large.

  It speaks strongly to the testimony of all Christians who were ONE (although of different traditions/confessions/denominations) in their witness to being a “follower of CHrist” – a Christian.

  Like

 3. Sam, este imposibil sa-ti descriu ceea ce am simtit auzind din nou glasul lui Feri bacsi (Ferenc Visky) spunind aceste lucruri care tin, evident, de o aristocratie a spiritului la care foarte putini dintre voi au acces.
  Mar har este sa fi fost in preajma unor asemenea giganti ai credintei, si mare rusine cind ma gindesc cit de putin s-a lipit de mine din nobletea lor.

  Like

 4. Sa fii interesat de starea de spirit si de sanatatea tortionarului in timp ce el isi face meseria pe pielea ta: asta e crestinism in stare pura la care pot doar sa aspir. Daca nu reusesc, cel putin stiu ca nu am reusit esentialul. Nu pot fi lumina dar pot, din umbra, privi lumina altora. E si asta o (mica) fericire.

  Like

 5. Inca nu e gata, din cite am inteles. Nu am gasit nicaieri detalii. Probabil cei de la studioul TV din Cluj ar putea fi o sursa credibila de informatii. Am sa le scriu.

  Like

 6. Cutremurătoare versuri, cari poartă-n ele amprenta morţii. Cum putea să fie altfel? Doar moartea dădea târcoale cu nesaţ (stârnită de nebunia unor…nu am cuvinte să pot numi astfel de indivizi) în astfel de locuri. Oricum cuvintele şi gândurile mele sunt inapte să cuprindă grozăviile ce sau petrecut în închisorile comuniste.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: