Iisus Hristos vs. Isus Cristos – fanatism vs. competenta

Am primit recent on comentariu mustrator si arogant/superior (vezi AICI) cu privire la faptul ca protestant fiind, scriu numele Mintuitorului intr-un mod incorect, cel adecvat fiind, evident, nu-i asa, cel ortodox.

Comentatorul nostru, care ne-a mai impartasit si alta data asemenea produse ale vulgatei ortodoxe, a apelat si la limba greaca pentru a fi mai convingator. Din pacate pentru el am ramas neimpresionat. Asa cum neimpresionat am fost si de spiritul sectar, artagos si impertinent de pe blogul sau. E plina blogosfera ortodoxa de din astea.

Oricum, mai lipsea sa ne spuna ca numele Fiului lui Dumnezeu scris cu un singur ‘i’ inseamna magar si aveam tot tacimul. Chiar ma intreb cum de i-a scapat acest ‘imbatabil’ argument.

Pentru a pune cit de cit lucrurile la punct, adaug mai jos un text pe aceasta tema al domnului profesor Eugen Munteanu, de la universitatea din Iasi, unul dintre cei mai respectati specialisti in filologie biblica din Romania.  Sper ca acesta sa fie de folos celor care se framinta sin mod incer cu aceasta problema. Sunt unii insa care, vorba cuiva, ‘au idei putine dar… fixe’. Cu privire la ei, sincer sa fiu, nu-mi fac nici un fel de iluzii. Iata textul profesorului Munteanu:

Eugen Munteanu – Hristos – final

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

14 thoughts on “Iisus Hristos vs. Isus Cristos – fanatism vs. competenta”

  1. Din pacate ortodocsi din astia fanatici sunt destui de multi , sa speram ca se vor pocai de aceste atitudini care nu fac cinste nici lor si nici cultului ortodox.
    Am un prieten baptist si el mai intra pe bloguri ortodoxe , sa mai afle una alta sa mai discute . A dat peste un tip , ortodox si au inceput o corespondenta electronica care a tinut vreun an. Au discutat chestiuni legate de credinta , fiecare a adus argumentele lui .
    Dupa aproximativ un an , ortodoxul a inceput sa il faca sectant, lup in blana de oaie , l-a jignit in ultimul hal. Binenteles prietenul meu nu i-a mai scris dupa aceasta ,,tratatie”.
    Legat de numele Domnului , nu stiu daca e chiar asa de important daca se scrie cu I sau II , de parca pt. asta o sa fim judecati , poate ma insel eu dar pe ,,lista” motivelor pt. care cei nepocaiti(in sens biblic , nu confesional) o sa fie aruncati in iazul de foc din Apocalipsa , apar alte chestiuni nu scrierea gresita a numelui Domnului Isus.
    Si oricum chiar daca s-ar scrie cu doi de II , asta nu il ajuta cu nimic pe individul care v-a scris aceste lucruri daca duce o viata neconforma cu voia lui Dumnezeu. Nu cred ca scrierea cu doi de II sterge jignirile si atacurile la care s-a dedat.

    P.S. poate ca ar trebuii studiat cum se scrie Isus in ebraica , din cate stiu eu e YESHUA cu un Y. Oricum nu cred ca conteaza asta asa tare , personal nu as avea nicio problema sa scriu cu doi de II daca acest lucru este un mijloc de poticnire pt. ortodocsi. Daca lor asa le place e bine si doi de II , numai sa ne lase in pace.

    Like

  2. mihailandrei e spammer. A lăsat o groază de comentarii pe alte bloguri cu totul pe lîngă subiect cu intenția evidentă de a se face cunoscut nu de a discuta.

    Like

  3. Evident, am cenzurat acest mesaj. Incercati sa va faceti publicitate cu neobrazare. Oamenii decenti nu fac asta. Ceea ce, desigur, nu se aplica la dvs.
    Pentru neolegionari si alti fascisti ca dvs. am un singur mesaje: Anatema – dat pe mina lui Dumnezeu pentru nimicire.
    Nu reveniti. Veti sfirsi la canal, acolo unde va este locul.

    Like

  4. Cred că forma “Iisous” e şi mai corectă, fiindcă reproduce mult mai fidel decât “Iisus” cele două vocale din diftongul “ou”. În original, numele Mântuitorului are 6 litere. În română are numai 5! Deci iată că românii, chiar ortodocşi, sunt totuşi eretici! 🙂
    Un “hreştin”

    Like

  5. Domnul meu,
    Observ ca ortodoxia dvs. nu v-a invatat si politetea. Observ ca va trageti de bracinar cu mine, desi n-am pascut impreuna bobocii pe islaz.
    Cred ca v-ati facut deja numarul. Am lasat si acet comentariu, lasindu-i pe cititori sal evalueze asa cum se cuvine.
    Daca mai aveti ceva de spus, in aceeasi nota, faceti-o pe blogul dvs. Acesta nu este un blog ‘de canal.
    Adio!

    Like

  6. Dyo, sunt sigur ca preotul tau a observat diferenta, dar, nefiind probabil un om orbit de ura fundamentalista, ca preopinentul Mihail Andrei, a trecut peste asta, considerind-o, asa cum este si normal, o chestiune secondara. De unde se deduce ca fundamentalistii nu sunt ‘normali’. 😦

    Like

  7. Praf in ochi, nimic mai mult!

    “Iisus” este transliterarea reuchliniana (aşa cum citesc grecii astazi şi cum de fapt se citea dupa dialectul comun chiar şi in sec. I) a grecescului> Iησοuς.

    Hai citeste pe litere sa vedem cati de “i” sunt in limba greaca!

    Noi, romanii ortodocşi, pronuntam numele Domnului ca grecii şi slavii, iar voi urmati pe latini nu pe greci…. de fapt catolicii pur şi simplul au mâncat a doua literă din nume.

    Şi apoi uitaţi-va , catolicii şi protestanţii de limbă rusă nu au scos a doua litera, ci au lasat-o la locul ei. “Faceti si voi asemenea”!

    Citeste pe litere in greceste si vezi cati de “i”sunt .apoi sa vb.

    Prima litera este “iota” iar a doua este “ita”,mai invatati limba greaca ,apoi sa vb!

    Vezi si cum se pronunta..

    http://www.xanthi.ilsp.gr/filog/ch1/alphabet/alphabet.asp?vletter=7

    Like

  8. E trist ca nici macar intr-o problema de scriere a numelui Mantuitorului nu ne putem intelege. Ce sa mai spunem de alte probleme teologice?!?
    Interesant … am avut un program intr-o comunitate rurala (si inca nu odata ci in mai multe randuri) … sustinut de echipe protestante, cu binecuvantarea preotului local. Preotul a participat, ne-a dat binecuvantarea la inceput si la sfarsit desi pe tot parcursul programelor era afisat numele lui “Isus” scris “asa cum nu trebuie”. Nimeni nu s-a gandit in acele momente la acest detaliu!
    Imposibil insa ca el sa nu fi observat afrontul! Totusi nu ni s-a imputat asta in nici un fel, dimpotriva, am fost apreciati pentru calitatea programului … Acum, chiar sunt curios de ce nu a reactionat… Diplomatie, ignoranta, toleranta, maturitate … ?

    Like

  9. Nu cred ca tipului ii pasa ceva de ‘intelegere’. El vrea doar sa dea cu barda in ‘sectanti’. Chiar daca o face in mod… ‘sectant’.

    Like

Leave a comment