De ce ii deranjeaza inca Nick Gheorghita pe securisti

Alin Cristea anunţa ieri pe blogul Oradea Evanghelică faptul că Dr. Nick Gheorghiţă, unul dintre cei mai importanţi lideri ai baptiştilor romani din ultimii 50 de ani, şi tatăl bunului meu prieten Dr. Radu Gheorghiţă, profesor de teologie la un seminar baptist din Statele Unite, a împlinit vârsta de 77 de ani. La mulţi ani, Dr. Nick!

De când a căzut în dizgraţia mai marilor baptişti din Oradea, pentru că a îndrăznit să-i confrunte pe aceştia pentru orgoliile lor nemăsurate, tatăl lui Radu a intrat intr-un nedrept con de umbră. Desigur, aşa cum s-a discutat deja, în mod intens şi pasional la un moment dat, inclusiv pe blogul Agora Christi, Dr. Gheorghiţă a avut o istorie complicată, semnând la un moment dat, în vremea studenţiei, ca şi Iosif Ţon, un angajament de colaborare cu Securitatea. Acest lucru a fost, fără indoială, o uriaşă greşeală, dar numai cei care n-au trăit in acea perioadă pot să rostească judecăţi tranşante şi lipsite de nuanţe cu privire la aceste chestiuni.

Dincolo de această greşeală de neiertat şi de implicaţiile ei (care n-au fost încă pe deplin elucidate), Dr. Nick Gheorghiţă şi-a răscumpărat cu vârf şi îndesat păcatele în ultimele decenii ale vieţii sale, din care o mare parte a lor, odată cu mutarea în Oradea, a fost paratrăsnetul şi pavăza sub care Dr. Paul Negruţ şi-a putut construi, cu mâinile nepătate de amestecata politica eclesială baptistă, monumentul său de lider impecabil. Numai că, la un moment dat, atunci când marelui lider au început să i se suie la cap aburii puterii, Dr. Nick a făcut ceea ce era normal şi îi dicta conştiinţa, mustrându-l părinteşte pentru derapajele lui autocratice. Avea din plin dreptul moral de a face asta, deoarece, aşa cum am spus deja, el este cel care plătise preţul afirmării publice a lui Paul. Din păcate, El Lider Massimo nu mai putea suporta asemenea acte de les majestate şi, pentru a scăpa de el, aşa cum scăpase cu puţin timp înainte şi de Iosif Ţon, l-a silit pe Dr. Gheorghiţă să se pensioneze, deşi dânsul nu avea nici o intenţie în acest sens.

Acest lucru se petrecea prin 1996, pe când proiectul Oradea, visat de noi pe vremea studiilor noastre teologice din Anglia, începea să se năruiască, transformându-se într-un fief negruţian, aşa cum este şi în prezent. Îmi amintesc o discuţie pe care am avut-o cu Paul Negruţ în vremea aceea (pe atunci încă mai predam la Emanuel) cu privire la acest subiect (sunt sigur că şi-o aminteşte, căci are o memorie impecabilă, dar iarăşi sunt sigur că va nega lucrul acesta, din lipsă de caracter; m-aş bucura enorm să mî înşel şi sunt gata s-o fac în mod public dacă am motive, dar nu-mi fac illuzii).

Îi spuneam atunci ceva de genul acesta: „Paul, atunci când cei ca noi ajung la o anumită poziţie, găsesc din ce în ce mai puţini oameni care să le tragă un şut în fund atunci când li se urcă la cap. Iar atunci când nu mai avem asemenea ajutoare, ar trebui să plătim pe cineva care să ne înjure periodic, în scop profilactic. Tu l-ai avut pe Nick Gheorghiţă alături. El şi-a băgat mâinile în rahat pentru tine, pentru ca tu să rămâi curat, iar acum vrei să-l înlături doar pentru că îndrăzneşte să-ţi spună adevăruri deranjante? Chiar ai înnebunit de-a binelea?” Sau cam aşa ceva.

Nu-mi amintesc ce mi-a răspuns Paul, dar ce a făcut el de atunci încoace, cu Nick şi cu alţii, este clar ca lumina zilei, pentru cei care au ochi să vadă.

Dar toate acestea sunt acum istorie. După ce vremea gloriei negruţiene va trece, vorba latinului, sic transit gloria mundi, şi se va scrie istoria adevărată a acestor vremuri contorsionate, aceste lucruri vor ieşi şi ele la iveală. Se poate însă ca atunci noi să nu mai fim pe această lume. De aceea adevărul trebuie rostit acum, oricât de greu ar fi el de înghiţit.

Iată însă că ies acum la iveală, de unde nu te aştepţi, noi piese ale acestui sumbru dosar. După publicarea articolului pe blogul  Oradea Evanghelică, un idiot care scrie de pe un calculator cu IP-ul 76.97.176.72 şi se semnează cu numele meu, „Dănuţ”, folosind emailul danut [at] adoramus.ro (una dintre adresele mele de email), a încercat să posteze un comentariu licenţios şi batjocoritor la adresa lui Nick Gheorghiţă.

Ei bine, acelaşi securist cretin lăsase ieri pe blogul meu un comentariu murdar, de la acelaşi IP, dar cu o alta adresă email (Paul@adevar.Ro), de data asta, evident, fictivă (mesajul meu de răspuns, pe privat, s-a întors la mine). Mesajul conţinea doar două cuvinte: „pure garbage”, şi se referea la postul de pe blogul meu în care publicam articolul lui Mouw despre dialogul evanghelic-islamic. Iată, aici şi răspunsul meu la această mizerie: „That is what people like you produce and that is why the world is full of garbage.”

Este evident că este vorba de aceeaşi persoană. După mine, este vorba fie de un securist, fie de un fundamentalist fanatic, care nu se dă înapoi de la minciună pentru a-şi atinge scopurile mârşave. Asemenea oameni pot ucide fără să aibă nici cea mai mică strângere de inimă.

Acum, la sfârşitul acestui post mă întreb totuşi, de ce oare îi mai deranjează încă Nick Gheorghiţă pe securişti şi pe fundamentalişti şi ce legătură are aceasta cu cele spuse mai sus? Aş mai pune eu şi alte întrebări, dar vă las să le deduceţi singuri.

Am scris toate acestea deoarece se vede că disimularea (în acest caz, datul drept altul) începe să devină o practică comună în blogosfera evanghelică (vezi diversiunea similară recentă de pe blogul meu şi al lui Marius Cruceru). Este clar că am intrat deja, din acest punct de vedere, în zona crepusculară. Îi avertizez, deci, pe prietenii mei să fie vigilenţi. Aşa cum spuneau securiştii pe vremuri, „mâna regimului este lungă şi ne poate ajunge oriunde am fi”. Dau şi eu mărturie în acest sens. Pe mine m-a ajuns în Iordania, acolo unde mă aflu în acest moment.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

29 thoughts on “De ce ii deranjeaza inca Nick Gheorghita pe securisti”

 1. „De ce îi deranjează încă Nick Gheorghiţă pe securişti ?”

  Sau reabilitarea cui?

  Stimate domn Dănuţ Mănăstireanu!
  Este mai mult decât evident că sunteţi angajat (sper să fie în mod cu totul dezintresat) într-un dublu proces.
  Unul de de reabilitare „picătură cu picătură” a unor personalităţi destul de populare dar şi controversate din lumea evanghelică/baptistă română (aţi început cu Iosif Ţon, acum continuaţi cu Nicu Gheorghiţă…şi mâine-poimâine mai ştii cine urmează?!?).
  Un al doilea, cel de „recosmetizare” (ca să nu-l numesc de defăimare) a imaginii altor personalităţi din aceeaşi „lume evanghelică”(Paul Negruţ).
  Ca să vă ajut să nu credeţi că sunt partizanul uneia sau alteia din cele două „tabere”,vă spun din start că după cum nu sunt de acord cu multe din accentele legaliste orădene, la fel (şi poate mai mult) nu sunt de acord nici cu „realităţile nevăzute” (de mulţi ,aflaţi la mare distanţă, şi printre care vă număraţi şi dvs) din vieţile unor personalităţi publice ,precum Ţon, Gheorghiţă şi alţii.
  O întrebare foarte incomodă aş dori să vă pun (deşi sunt puţin sceptic că veţi avea curajul să recunoaşteţi):

  Căt din actuala poziţie a dvs este fundamnetată pe resentimente, frustrări sau revanşă?

  E mai mult decăt limpede că postarea de mai sus e una cu puternic iz visceral.
  Aţi mai avut cumva şi alte decepţii în urma unor relaţii socio-profesio-confesionale (dacă pot folosi o astfel de expresie) în care să vă deversaţi amărăciunea? Dacă aţi mai fi rămas cadru didactic la Oradea (dar fără Radu, Emil, George şi alţii- ci doar cu Paul, Marius, Doru,), aţi mai fi scris ceea ce scrieţi acum?
  Că folosiţi termeni radicali şi chiar josnici (precum cretin,idiot, fundamentalist) şi nici măcar nu clipiţi e clar pentru orice cititor atent.Dar apropos: în care scriptură aţi întâlnit astfel de termeni ai vocabularului evanghelic?
  Dar dincolo de aspectul emoţional al comportamentului dvs, ce mă frapează e şi o problemă de logică, de raţionament elementar.

  “De ce oare îi mai deranjează încă Nick Gheorghiţă pe securişti şi pe fundamentalişti?”

  Cred că în accepţiunea majorităţii evanghelicilor acest “deranj” e unul imposibil.Nu se poate ca cineva, fie şi Nicu Gheorghiţă, să facă imposibilul: adică să-i deranjeze simultan pe “duşmanii de moarte”(pe fundamentaliştii persecutaţi de către securişti şi pe aceştia din urmă).
  Am senzaţia că dincolo de aproximările la care faceţi referire în comentariu (vezi paragraful 5-ultima frază “Sau cam aşa ceva.”) apelaţi la o strategemă (culmea!) folosită tocmai de către securişti.
  După ce postaţi zile în şir file din dosarul dvs de la CNSAS ( care induce idea unui persecutat- dosar asupra căruia nu am nici o îndoială) ne introduceţi şi câte un articol de “reabilitare” a unor clar controversaţi clerici baptişti. Îmi pare rău să vă spun, dar vă avântaţi în afirmaţii uşor gratuite, de genul:
  “Dr. Nick Gheorghiţă, unul dintre cei mai importanţi lideri ai baptiştilor romani din ultimii 50 de ani.”
  Sau că Iosif Ţon este al doilea (după Richard Wurbrant-deşi el nu a fost şi nu s-a pretins a fi ) mare teolog evanghelic al românilor.

  Această “amalgamare” (ca să n-o numesc diversiune) a articolelor dvs nu poate scăpa unei observaţii atente.

  Nu vă supăraţi dar după care criterii taxonomice aţi ajuns la aceste concluzii?

  În fine revin la afirmaţia dvs:
  “Aş mai pune eu şi alte întrebări, dar vă las să le deduceţi singuri.”

  Ce v-aş putea dori la acest început de săptămână, decât temperare, imparţialitate şi…mai puţină încrâncenare!

  Like

  1. Domnul meu, daca tot sunteti atit de curajos in intrebarile dvs, ce-ar fi sa va declarati cu la fel de mult curaj adevarata identitate.
   Daca o faceti, va promit ca raspund la toate intrebarile. inclusiv la cele tendentiase si ofensatoare.
   Sanatate si cinste. Caci este lipsa mare, mai ales de cea din urma.

   Like

 2. interesant acest personaj paul negrut. prin multiplele lui feţe, prin zîmbetul său, prin încruntarea sa mînioasă cînd cineva a păcătuit conform standardelor sale sau prin privirea rătăcită atunci cînd este ignorat şi nu ştie cum să facă faţă situaţiei. la fel de redutabil şi ca prieten şi ca duşman, cu toate că în cele diu urmă îţi doreşti să faci parte din categoria celor din urmă după ce ai făcut parte din categoria primilor… dacă toţi ce l-am cunoscut am scrie un mic capitol al unei cărţi cu titlul “Acesta a fost Paul Negruţ” probabil că s-ar vinde destul de bine şi ar sluiji ca studiu de caz prin anumite instituţii. dincolo de patologia în cauză îmi amintesc cu drag vorbele pe care Delia i le spunea fără complexe la un moment dat: “Paul ai grijă: mîndria merge înaintea căderii!”
  cît despre NG, a fost util, a fost bun. nu a mai fost util, a fost aruncat la lada de gunoi. sa vedem, vorba ta, ce va spune istoria. dar, mai mult ca sigur, istoria a vorbit! La multi ani frate Nick Ghiorghiţă!

  Like

 3. Felicitari Fr.Danut

  Ca intotdeauna pe faza.Sincer imi lipseste Nick Gheorghita,pilon al miscarii evanghelice a anilor “80.

  E trist ca marele” corifeu” al scolii teologice calvino-baptisto-conservatoare oradene a avut pirghii,nu stiu de ce sorginte,i-a aruncat in cutia cu jucarii stricate pe multi din teologii valorosi,fosti si actuali.Si inca se joaca,si la scoala mai copiaza.

  Like

 4. Subietul este Dr. Nick si nu Dr. Paul, chiar daca istoria lor s-a intersectat.
  A fost o personalitate printre evanghelici. Fiind medic renumit, avea audienta in biserica. Si-a folosit-o pt a vesti Evanghelia; lucru nu prea des intilnit printre intelectualii cunoscuti din comunism. Am fost surprins cite carti a tradus din engleza (detalii in dosarul sau de pe blogul lui Daniel Mitrofan). L-am iubit pe Nick, desi colaborarea cu Securitatea m-a dezamagit puternic. AM inteles ca a fost o marturisire a sa in fata comitetului bis. din Oradea, dar mi s-a cerut sa pastrez tacere asupra detaliilor. Am scris ceva laudativ despre Dr. Nick pe fostul blog patrotaosu. Vreau sa adaug 3 chestii adevarate: una vs. relatia cu P. Negrut si alta despre personalitatea omuluii Nick Gheorghita.
  Prin ’81-82, Nick devenise co-pastor la Oradea si facea naveta Deva-Oradea, via Arad. I s-a propus sa fie pastor si la Arad (bis. Sega). Pripit din fire, Nick a acceptat. Dupa ce i-a spus lui Paul, acesta s-a suparat foc. Nick a revenit asupra promisiunii. Paul a spus atunci delegatilor bis. din Arad, intr-un stil transant: “va rog sa intelegeti ca Nick este ombilicul meu cu America; el e cunoscut acolo. Fara el ma maninca Securitatea.”
  -In “interviul” cu biserica din Arad, lui Nick i s-a povestit un incident in care un frate mai avintat l-a luat de git pe altul la o sedinta. La auzul acestei intimplari, candidatul Nick Gheorghita raspunde: “ma fratilor, mie nu mi-e frica pt ca am facut 9 ani box”- parca s-ar fi angajat body guard, nu pastor… Cred ca Nick a avut de platit oale sparte din cauza pripelii, a faptului c-a fost slobod la gura si ca-i sarea tandara usor.
  -Pe cind era pastor la Oradea, Nick venea la Arad… doar ca sa se relaxeeze rizind cu viitorlul Secretar al uniunii Baptiste, Onismim Mladin…
  Mirat, tinarul Onisim, il intreba: “numai d-aia ati venit de la Oradea?”. “Ma, nu fii prost”- il alinta Nick, “cind eram student, Wurmbrand venea de la Bucurest la Cluj si-mi spunea: Nicule am venit sa vorbim prostii. Orice om are nevoie de relaxare”. …Iar Onisim avea mult haz pe vremea cind era student si apoi inginer…
  .

  Like

  1. Multumesc frumos pentru aceste detalii relevante. Ele ar trebui sa-si aiba locul intr-o istorie anecdotica a baptistilor.
   Ce pacat ca unii dintre noi au memorie scurta, iar altii si-au pierdut simtul umorului.

   Like

 5. Iata un comentariu la acest text primit pe facebook:

  Mirel Talpes:
  Nick Gheorghita a adus in mediul evanghelic un atit de necesar dram de normalitate, o asa de apreciata pata de culoare si multa caldura parinteasca prin stilul sau de conducere.
  __

  Urmeaza altele doua.

  Like

 6. Daniel si Mona Ciupe:
  Cand se va scrie ” istoria adevarata” fratele Nick va fi descoperit de mult mai multi, la valoare lui. A fost un balsam pentru multe suflete si ” betadina” pentru multi raniti. De la oameni ca el, generatiile prezente si cele viitoare au ce invata ( numai sa fie disponibile).

  Like

 7. Valerie Hornsby:
  We join you Danut in wishing Dr Nick a happy birthday. He has been a dear friend since 1985 and a beloved brother in Christ. We have met few Romanian Baptists with such a pastoral heart. We hope he will be encouraged and know that he is appreciated by his friends for his love and service to the church. David and Valerie Hornsby, Romanian Aid Fund.

  Like

 8. 1 D-le DM, nu stiu de ce va deranjeaza anonimatul lui barthimeu. Sunt multi anonimi pe-aici, dar nu va critica. Nu se practica pe bloguri obligativitatea autodeconspirarii; un fel de manedament 5 la contitutia Americii.
  2-Am apreciat la Nick prietenia cu Wurmbrand. Acesta l-a chemat pe tinarul Nick sa vorbeasca despre Domnul cu fiul sau, Mihai.”Eu sa vorbesc cu fiul tau?”-s-a aratat surprins Nick. “Ma nu fii prost”- l-a rasfatat RW. “De la mine nu primeste pt ca fiul meu imi cunoaste toate bubele.”

  Like

  1. Domnul meu,
   Daca cineva are ‘curajul’ de a rosti cuvinte grele, ar trebui sa aiba si raspunderea cuvintelor sale.
   Eu n-am vreme de pierdut cu lasii, care sunt ca niste ciini turbati, care se ascund si musca pe furis, dupa care fug in intuneric.
   Si, nu uitati, acesta este blogul meu si eu fac regulile aici. In plus, le-am anuntat deja in Avertizare. Cei carora nu-i plac regulile, sunt liberi sa plece.

   Like

 9. Anecdotica baptista:
  Un pastor tinar era necajit ca s-a facut de ris la un botez. O sora batrina si corpolenta s-a temut de apa atit de tare incit s-a tinut de marginea bazinului si pastorul n-a reusi s-o imerseze in apa botezului.
  Foarte serios Nick ii spune: “ma, eu daca vad ca unul opune rezistenta la botez, ii iau piciorul pe sub apa si n-am avut probleme cu nicunul orict de mare si speriat a fost.”

  Like

 10. Imputitule
  Tot te urmaresc de o Bremen si am akins la concluzia ca esti un avorton scirbos. Sa te injur nu merits , ptr ca esti un libidinos imputit, o vomitura de vierme pe care nu-l gasesti numai in buds olteneasca. In Truman din zile astea iti voi da un pumn in gura. Nu uita piña atunci vom continua sa iti urmarim si supraveghea fiecare miscare. Pacat ca nu te-am internat la nebuni in 89 cind sa putut Mai usor. Nici o problema nici acum nu-I tirziu. Salut […]. Varul tau iti trimite dorinte de schilodenie ca moartea at fii prea usoara ptr tine

  Like

  1. Iata o noua amenintare a securistilor (evident, in spatele ei se afla tot varul meu cel bun, domnul Scutarasu, Dumnezeu sa-l ierte).
   Desi limbajul e scirbos, il las aici (am sters un singur cuvint, din decenta pentru doamnele care citesc) ca sa vedeti ca nu bat cimpii cind vorbesc de faptul ca securistii sunt printre noi, vii si nevatamati. Vorba ceia, ‘cel pe care nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”.
   PS Se pare ca mesajul a fost scris de undeva din Pennsilvania.

   Like

   1. de o Bremen

    in Truman

    interesante constructii…textul pare a fi scris dupa dictare de un nevorbitor de romana (sau mai probabil de un copil educat cum secu-vine)

    Like

   2. se poate ca aceste erori sa provina de la corectorul automat. as fi putut corecta textul, dar am decis sa-l las asa cum este.

    Like

 11. Domnule Dănuț Mănăstireanu,

  Vă rog gîndiți-vă la cîteva aspecte legate de spațiul virtual:

  1. Faptul că cineva ar scrie că se numește cumva nu este o garanție că este numele său real.

  Să zicem că 10 vizitatori ai dvs. ar scrie cum se numesc și v-ar provoca cu niște formule iritante. Ar dura ceva pînă ați afla-verifica-evalua cine sînt cei 10.

  2. Faptul că cineva folosește anumite informații (deja public) nu este o garanție că este generatorul acelor informații.

  Cel care scrie că vă urmărește poate să fie un puștan sau un bătrîn vulpoi, un invidios sau un obraznic, eu aș zice să luați în seamă orice astfel de comentariu.

  3. Spre deosebire de viața pre-internețială, cînd vorbele grele aruncate de cineva altcuiva zburau, în epoca Internetului formulele (dure) rămîn în scris (și pot fi găsite cu destulă ușurință).

  Lucrul acesta are avantaje și dezavantaje. Unul dintre avantaje este că uneori putem afla adevărul. Unul dintre dezavantaje este că ne mănîncă timpul și cheful de viață.

  4. Faptul că blogul a devenit, cel puțin pentru unii, un fel de voivodat, unde, zic ei, fac regulile, este pur și simplu o iluzie.

  Oamenii sînt legați de alți oameni în multe feluri, iar prezența publică a cuiva (printr-un blog) NU îl scutește de relaționări neplăcute.

  Tehnica potrivită de prezență pe Marea Internetului o consider a fi cea a surfingului, cu mai puține elemente de control, nu cea a iahtingului, cu aparente posibilități de control.

  Like

  1. Dragul meu,
   Multumesc pentru opiniile tale. Nu sunt de acord chiar cu tot ce scrii si, asa cum stii, optiunile mele sunt diferite in citeva puncte.
   In ce priveste amenintarile, atunci cind ele nu-ti sunt adresate personal, este, fara indoiala, mult mai usor sa le ignori. Eu nu-mi permt acest lux.
   Este insa posibil, asa cum spui, sa fie joaca unui adolescent ori a unui om cu probleme mentale. Din motive evidente, daca este totusi sa exagerez, prefer s-o fac in partea prudentei.

   Like

 12. Am citit opiniilor referitoare la acest subiect, iar parerea mea este ca indiferent ca un frate a facut ce a facut, iar celalalt frate a facut ce a facut, numai Domnul poate sa judece, nicidecum noi. Fiecare va fi judecat pentru faptele sale pentru ca judecata e a Domnului. Spuneti de securisti si de ce a facut unul si de ce a facut celalalt dar nu vad ca laudati pe Domnul.
  Domnul sa va binecuvinteze.

  Like

  1. Domnul meu, sunteti extrem de confuz. A numi pacatul drept pacat nu este judecata, ci discernamint. In ce priveste lauda, este o vreme pentru ea, asa cum este o vreme si pentru altele. Cititi Eclesiastul 3. Va va lumina si ajuta sa ajungeti la echilibru. Prea muta miere pietista face rau.

   Like

 13. Draga Danut,
  Iti multumesc pentru aceste randuri scrise despre dr.Nick… un om pe care l-am apreciat si il apreciez in continuare foarte mult. Singurul lucru de care nu syunt sigur ca sunt de acord… spui la un moment dat despre ‘pacat de neiertat’… Mie imi place sa cred ca a fost doar o figura de stil 🙂

  In alta ordine de idei, conform http://www.ip-adress.com/ip_tracer/76.97.176.72 amicul cameleon ar fi din Alpharetta, Georgia…

  Like

  1. Evident, a fost o figura de stil.
   La propriu, conform Scripturii, nu exista decit un singur ‘pacat de neiertat’, cel al hulei impotriva Duhului, pe care il inteleg, in esenta, ca fiind persistenta in necredinta.
   In ce priveste IP-ul rezultatul nu e sigur. In cazul meu, rezultatul a fost Tg Jiu, ceea ce este, evident, gresit,

   Like

 14. Da, rezultatul nu este sigur, fiindca tine de locatia serverelor si nodurilor administrate de ISP… apoi nici serviciile de ip-tracking nu au cum (sau nu vor) sa fie extrem de precise. La mine totusi apare ca locatie Braila, dar indiferent de ce serviciu de localizare folosesc, cand ma uit pe harta (daca o maresc) ma plaseaza taman in mijlocul Dunarii 🙂 ca si cum as fi pe vreo insulita… Deci putem lua cu un pic de sare ‘localitatea’ dar macar statul cred ca e sigur.

  Like

 15. Draga frate Danut, apreciez transparenta si curajul pe care il ai de a spune lucrurilor pe nume. Azi avem nevoie de oameni care sa spuna asa cum este si nu interese – cameleonice…
  Legat de aceasta lupta asidua pe care incearca unii sa o duca in spate de ani de zile, cred personal ca este fara sort de izbanda. Mancarimi de piele au fost din totdeauna… asadar tratamentul atinmancarime se gaseste la farmacia Domnului gratutuit – fara reteta… se numeste Pocainta! Cred ca de asta ar avea nevoie toti care incearca sa zgandareasca un trecut care deja a fost rezolvat prin pocainta. Fratele Nik a fost un om care l-a iubit si il iubeste pe Domnul – are o sotie minunata, are copiii deosebiti – nu este o familie razvratita. Omul in viata intr-un moment de slabiciune daca face o gafa nu are sanse de pocainta ? Fratele Nik este in varsta, are 78 ani, este un om lucid chiar daca este bolnav, a facut mult bine comunitatii baptiste din Romania – cred ca decenta ar trebui sa fie cel putin sa il lase in pace daca de bine nu vor uniii sa il vorbeasca. Nu am vazut un mai mare rau decat sa fii cu cineva prieten si coleg si apoi sa ii dai un picior in fund dupa 20 de ani de tras in jug impreuna. Fr. Nik se roaga si are compasiune pentru fostul sau coleg de slujire… Domnul sa il lumineste pe PN si sa isi dea seama de vulcanismele sale imprevibile si sa revina in spatiul crestino-pamantesc… Suntem oameni!

  Like

 16. Danut acel bathimeu a postat si pe blogul meu. a avut doua ipuri – unul de la Universitatea Emanuel iar celalat prin radsor.
  Da recunosc ca am un soft spot pentru Fr Nick – personal nu de putine ori m-a incurajat.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s