Explorarea trecutului are valoare de exemplu – 8

Concluzii

L-am întrebat dacă aceea a fost cea mai grea perioadă din viaţa lui şi mi-a răspuns că nu fiindcă imediat ce a ajuns aici, presiunea Securităţii a dispărut. „Era ca şi cum aş fi dispărut de pe radar”. Au fost destule momente dificile, la începutul anilor 80, apoi perioada în care prietenul său a fost arestat şi presiunea Securităţii era foarte mare, „a fost aşa cu suişuri şi coborâşuri” chiar dacă „variaţiile n-au fost enorm de mari”. A fost o presiune constantă cu care m-am învăţat cu vremea. Aşa cum prietenul meu Vasile Ernu încearcă să spună în cartea lui despre comunism, normalitatea era totuşi posibilă în comunism. Nu era o normalitate normală, era o normalitate anormală dar fericirea era posibilă Am avut bucuriile noastre, am avut satisfacţii inclusiv profesionale şi-am învăţat să ne adaptăm la context şi să trăim normal atât cât normalitatea era posibilă”.

I-am amintit domnului DM că undeva, cred că pe blogul său, a scăpat o informaţie despre pastorul din biserica sa, care pentru o perioadă de timp a încheiat pactul cu diavolul, pastor care a recomandat la un moment dat Securităţii închiderea sa într-un azil psihiatric. A recunoscut că aceasta a fost o altă surpriză neplăcută. Este vorba de pastorul Radu Cruceru, a cărui viaţă e considerată de DM un „subiect de film”. După o perioadă, nu se ştie exact cât, a încercat să rupă colaborarea cu Securitatea. Sfârşitul său a fost tragic, i s-a înscenat un accident de maşină, a fost bătut cu o rangă în cap, cu lovituri de picioare şi aruncat pe un câmp, mort, după ce i s-a umplut gura cu pământ. Un gest care amintea mai degrabă de o răfuială în stil mafiotic.

Radu Cruceru oferea informaţii Securităţii despre Iosif Ţon şi DM. Acelaşi pastor a jucat un rol important în internarea de către Securitate într-un azil psihiatric a unei mătuşi a lui DM care s-a implicat într-o mişcare de disidenţă religioasă, „mişcarea treziţilor”. A fost excomunicată din biserică şi prin asta dată pe mâna Securităţii care a internat-o pentru „delir religios” în spitalul psihiatric din oraşul Doctor Petru Groza, pentru zece ani. „Atunci când cineva era membru al unei comunităţi, solidaritatea asociată cu această calitate îi oferea o minimă protecţie. Cel mai sigur mod de a lăsa pe cineva la mâna Securităţii era ca acea comunitate să se desolidarizeze de persoana respectivă.” Desigur, sub raport dogmatic, ea nu mai era baptistă şi excomunicarea sa din biserică părea firească. Pastorul avea în faţa comunităţii toate justificările pentru acest act. Dar, „el ştia foarte bine ce face”, afirmă DM.

Aş vrea să adaug, fără să fac vreun comentariu, că fiul acestui pastor, Marius Cruceru, rămas orfan la cinci ani, i-a devenit în adolescenţă „ucenic” lui DM. Altfel spus, DM a jucat un rol major în formarea celui care avea să devină o altă personalitate a lumii evanghelice româneşti, şi el pastor şi profesor la Universitatea Baptistă „Emanuel” din Oradea.

* * *

Intervievatul meu se consideră mai degrabă un pesimist decât un optimist. Cu toate acestea, n-a fost niciodată un învins. Dincolo de experienţele dureroase, de presiunile suportate, consideră că „sunt lucruri de învăţat din viaţa sub dictatură şi că istoriile astea (face referire la tot ceea ce a povestit)… e păcat să se piardă. Ar fi naiv să credem că sunt doar istorii de eroism. Suntem toţi oameni amestecaţi, avem fiecare momentele noastre de eroism şi momente de laşitate. Lecturile mele în dosar mă expun în permanenţă la momentele mele de laşitate şi momentele de mici eroisme… Dar e important ca istoriile astea să fie scrise pentru că din ele putem învăţa ceva. şi-ntr-o perioadă cum este asta în care tânăra generaţie are puţine modele cunoaşterea adevărului este foarte importantă. De asta explorarea trecutului are valoare;  valoare de exemplu”.

(Interviu realizat de Ligia Dobrincu.)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Explorarea trecutului are valoare de exemplu – 8”

  1. Foarte frumos, şi foarte util acest articol al dumneavoastră. Vă cer acceptul de al copia în întregime şi de-al pune într-un dosar. Vremurile se schimbă…la fel şi tehnologia dar litera scrisă pe hârtie e mult mai trainică.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: