Explorarea trecutului are valoare de exemplu – 7

Surprizele dosarului de Securitate

L-am întrebat pe DM dacă „lectura” dosarului său i-a provocat vreun şoc sau a fost o lectură previzibilă. Mi-a răspuns că nu a avut nici un şoc, doar câteva surprize. „Sigur, e interesant să te uiţi la viaţa ta prin ochii duşmanului… de clasă! Vezi lucruri de care nu-ţi mai aduci aminte, vezi oameni cu care ai pierdut complet legătura, cărora nu le mai ştii nici numele poate, ale căror istorii le-ai uitat complet… E un mod de a-ţi revizita istoria. Foarte, foarte interesant. De-aia nu pricep nicicum de ce sunt oameni care nu vor să-şi vadă dosarele.(…) Am avut două surprize, una plăcută şi anume aceea că numele Navigatorilor nu este acolo deloc, cel puţin eu nu l-am găsit până acum. Şi asta a fost o mare surpriză pentru că a fost una din primele mele întrebări.

Am mai avut o întrebare la care nu am un răspuns definitiv dar intuiţia mea a fost într-un fel justificată… Atunci când am început să citesc dosarul m-am întrebat cum s-a făcut că am scăpat de puşcărie? Deşi am fost în multe puncte foarte aproape, n-am fost niciodată arestat. Am fost anchetat, am fost reţinut dar n-am fost niciodată condamnat şi arestat. Răspunsul meu acum este că aţa era prea lungă. Una dintre convingerile mele foarte ferme şi justificate de cercetările pe care le-am făcut şi în alte spaţii este că cel mai bun mijloc de protecţie pentru oponenţii aflaţi în regimuri dictatoriale este ca ei să fie cunoscuţi în lumea liberă. Protecţia care vine din acest lucru este foarte eficientă. Sigur, sunt perioade extreme în care asta nu mai contează, dar în perioadele în care regimurile dictatoriale încearcă să aibă imagini cosmetizate, să proiecteze o imagine democratică, lucrul asta contează foarte, foarte tare”. Relaţiile sale cu străinii, deşi erau o pricină constantă de enervare pentru Securitate l-au ajutat.

Aşa cum reiese din dosarul său, două acuzaţii sunt formulate constant împotriva sa: pe de o parte, relaţia mea cu Iosif Ţon şi relaţia cu Ferenc Visky, „unul dintre liderii mişcării betaniste din Transilvania, pastor reformat, prieten foarte bun cu Richard Wurmbrand şi care a făcut puşcărie şapte ani, acuzat de iredentism şi alte prostii de genul acesta, în esenţă persecuţie religioasă. Mişcarea betanistă a fost o mişcare de reînviere spirituală cu caracter pietist în Biserica Reformată în Ungaria şi în Transilvania, el fiind liderul principal. Deci relaţia cu aceşti doi oameni era acuzaţia principală şi toate celelalte lucruri decurgeau de aici”. Cu aceşti doi oameni a avut o relaţie constantă. Cealaltă imputare a fost „relaţia cu străinii”. Ca urmare, era „un element periculos, care transmite informaţii, care strică imaginea regimului…”

A fost anchetat pentru prima dată de Securitate, timp de câteva ore, în 1978, când Iosif Ţon a fost arestat în Iaşi.

În iarna 1986/1987, un fost coleg de liceu şi prieten foarte bun, Constantin Sfatcu a fost condamnat pentru colportaj de Biblii la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că a încercat să omoare poliţistul care l-a oprit. „Bineînţeles că era o acuzaţie fabricată. Niciun om care transportă Biblii nu omoară poliţişti”. Cu ceva timp în urmă, în 1976, un penticostal din Bucureşti, Vasile Rascol fusese condamnat pentru colportaj de Biblii la doi ani. Dar „la sfârşitul anilor ’80 nu mai îndrăznea nimeni să lanseze asemenea acuzaţii”, de aceea încercarea de a ucide un poliţist era o acuzaţie mai eficientă. DM a fost reţinut o zi întreagă în biroul securistului de la fabrică, în momentul în care a avut loc procesul prietenului său, la Iaşi. Au vrut să-l împiedice să traducă pentru delegaţia ambasadei americane care venise la proces. În acest context a fost reţinut, închis opt ore şi anchetat. Au existat şi ameninţări. Când s-a terminat procesul, şi ziua de muncă, i s-a dat drumul.

În vara lui 1987, după arestarea prietenului său a venit „o delegaţie occidentală formată din patru persoane: preşedintele Uniunii Baptiste din India care reprezenta vreo douăzeci de milioane de baptişti de-acolo şi trei persoane care reprezentau o organizaţie numită Christian Solidarity International, organizaţia cu care ALRC-ul fusese asociat . Era vorba de un american, un indian şi doi britanici. Ei au venit la Iaşi cu obiectivul de a se întâlni cu primul secretar, cu şeful Miliţiei, cu inspectorul de culte, cu procuratura., pentru a discuta despre condamnarea lui Constantin Sfatcu şi să pledeze pentru eliberarea lui cu un mesaj foarte clar din partea Occidentului că dacă acest lucru nu se va întâmpla România va avea de suferit consecinţe economice, politice etc., inclusiv legate de clauza naţiunii celei mai favorizate”. „Securiştii s-au speriat de moarte” dar nu i-a primit nimeni, nici la miliţie, nici la procuratură. Abia a doua zi a fost chemat de Securitate la biroul directorului intreprinderii, unde, pentru ca mesajul delegaţiei străine trebuia să ajungă la autorităţi, a dat o declaraţie făcându-se de fapt o porta-voce pentru ei. I s-a „sugerat” că în condiţiile date ar fi bine să părăsească fabrica. Deşi iniţial a refuzat, mai târziu, ca urmare a tracasărilor a plecat. A lucrat apoi ca muncitor necalificat, la monumente funerare, timp de trei ani de zile, până după revoluţie, trecând de la un salariu de aproape trei mii de lei la unul de cinci sute de lei. Sigur, la fel dificil de suportat au fost şi schimbarea de statut şi schimbarea de ocupaţie. „Nu am nici un fel de plăcere pentru munca manuală în cimitir, între morţi şi muşte şi alte de-astea.”

(Interviu realizat de Ligia Dobrincu.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Explorarea trecutului are valoare de exemplu – 7”

  1. Îl menţionaţi din nou pe regretatul frate Richard Wurmbrand…vă conider un om care a avut parte de un har special să îl cunoaşteţi personal pe acest om al lui Dumnezeu şi vă invidiez pentru aceasta.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s