Evangelical Christians and Muslims Engage in Bridges of Faith Conversation

May 17, 2010

Evangelical Christians and Muslims Engage in “Bridges of Faith” Conversation

Toronto – Evangelical Christian and Muslim scholars and religious leaders met May 13-15 in Toronto for the fourth in a series of “extended conversations” between the two faith traditions. The dialogue, titled “Foundations of Our Faith: Religion in the Public Square,” is part of an ongoing effort to “reach out across the religious boundaries despite the recognized differences in some of our essential religious beliefs,” according to organizers.

The Toronto conference was organized around the framework of the “five pillars” of Islam. Muslim scholars presented papers on each of the pillars and other key concepts, paired with a complementary paper by Evangelical Christian scholars. One panel, for instance, focused on “Hajj in Islam” and “Pilgrimage and Religious Geography in Evangelical Christianity.” Another panel addressed “The True Meaning of Jihad in Islam” and “Taking up the Cross in Evangelical Christianity.”

The invitation-only dialogue group, called “Bridges of Faith”, has been sponsored by the World Islamic Call Society. The group first met in Chicago in 2007, followed by gatherings in Tripoli, Libya, and at Fuller Theological Seminary in Pasadena, California.

Participants in the Evangelical-Muslim dialogue came to Toronto from the Middle East, Europe, and from across North America, and from institutions including the Hartford Seminary MacDonald Center for the Study of Islam and Christian-Muslim Relations, the Islamic Society of North America, and the Arab Team for Muslim-Christian Dialogue, as well as from Fuller Seminary, Wheaton College, the Arab Baptist Theological seminary, North Park University, and other institutions.

Keynote speaker Dr. Richard Mouw, president of Fuller Seminary, affirmed the importance of Muslim-Evangelical Christian dialogue and commended the focus of the conference on the five pillars of Islam as a basis for conversation at this conference.

Co-covener Dr. Mahmoud Ayoub said of the gathering, “As Muslims, we do this in response to the Quran’s call to all humanity to submit to the One true God.” Dr. Ayoub is professor of Islamic Studies and Christian-Muslim Relations at Hartford (Conn.) Seminary.

“As Evangelical Christians, we do this in emulation of Jesus, who through his teaching and life invited all of humanity into a relationship with God that transcends any single religious institution,” said co-convener Dr. Don Wagner, Executive Director of the Center for Middle Eastern Studies at North Park University in Chicago.

Dr. Donald E, Wagner, Associate Professor of Religion at North Park University in Chicago

* * *

Find below the programme of this conference in PDF form:

Bridges of Faith Conference – Program 2010

Here is also a short presentation about this event from the web site of Stephen Sizer, one of the contributors.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Evangelical Christians and Muslims Engage in Bridges of Faith Conversation”

 1. Bine-ar fi sa reuseasca ceva. Oare ce? Doar sa discute?
  -care-or fi fost rezultatele precedentelor conferinte, doar sa convoace o noua conferinta?
  -Tema e suspect de ciudata: in jurul stiplilor islamici…ma rog, de ce nu in jurul stilpilor crestinismului. Probabil ca n-are stilpi?
  -Sper ca chestia cu geografia si pelerinajul sa le spuna islamicilor ca prin Turcia, Orient, Nordul Africii au fost crestinii mai intii. Si sa se incheie cu un document in care sa se ceara incetarea persecutiilor in tsarile islamice si a expulzarii crestinilor nu doar din Iraq ci si din Gaza si mai nou Maroc…altfel … ma tem ca rezultatul e doar praf in ochi si pacalirea crestinilor. Fie sa ma insel!
  O istorie interesanta: pe la sf Sec XIX s-a organizat la Chicago o conferintsa religioasa. A fost invitat si marele evanghelist D.L. Moody. Acesta a refuzat parindu-i-se un amalgam teologic ce nu punea Evanghelia pe primul rind. La acea conferita a participat pt prima data un hindus venit din India si a inceput extinderea hinduismului in America. Daca mergea Moody poate iesea altfel. Nu stiu cum e mai bine; dar daca se fac compromisuri de fond e grav; iar adevarul Evanghelic trebuie programat. Altfel e grav! Dumnezeu sa-i ajute pe cei de la Fuller (macar ca n-am incredere in ei din cauza unor luari de pozitii dubioase).

  Like

 2. Sincer sa fiu, cu o asemenea atitudinea ca cea sugerata de dumneavoastra nu cred ca veti gasi vreun musulman dornic sa ‘dialogheze’ (daca asta se poate numi dialog. Mai mult, acel musulman ar putea formula exact aceleasi argumente, cu devezi, in legatura cu faptul, ca sa va citez pe invers, ca ‘crestinismul este un sacal’. George Bush, Dumnezeu sa-l ierte (pentru ce-a facut) este cel mai bun exemplu.

  Like

 3. Sunt intr-un totul deacord cu faptul ca statul cu mainele in san nu este o solutie. Deasemenea decord ca discutatul de pe tusa este mult mai simplu, DAR din titlurile(stiu ca e o judecata superficiala) par ca va fi o discutie despre ce este comun in Islam si crestinism. Cred ca stiti prea bine ca o astfel de discutie nu este sanatoasa in contextul in care in Qur’an gasim negarea Evangheliei, negarea MOrtii mantuitorului pe cruce, negarea iertarii pacatelor prin jertfa mantuitorului. Mult mai indicate mi se par acele dezbatere sub un format sau altul in care aceste ratiuni sunt puse sub semnul intrebarii(A murit Hristos pe cruce ? E Iisus doar un profet sau Dumnezeu ? E Muhammad profet al lui Dumnezeu ? – http://www.answeringmuslims.com. Prin astfel de disctutii se aduc informatii atat crestinilor, cat si musulmani din tradiata musulamna, cat si cea crestina)

  Iar cat priveste mortile in Pakistan. Nu va faceti griji aceste disctuii nu vor ajuta, deoarece Islamul este ca un sacal. Rar gasesti musulmani moderaniti deschisi dialogului.
  Daca veti citi marturiile unor fosti musulamni din diferite tari majoritar musulamne veti intelege cat de plini de ura sunt.

  Un ultim gand: sunt ortodox(sper ca nu supar ca ma bag in seama si mai comentez pe aici), iar de craciun Biserica Ortodoxa din Egypt a pierdut cativa frati.

  Like

 4. Hmmm?
  eDspre astfel de comentarii spune cartea Proverbelor: ‘este un leu pe ulita…’
  Pericole sunt peste tot si toate lucrurile importante se fac prin asumarea si infruntarea unor pericole.
  Date fiind aceste pericole, reale, este drept, propuneti ca statul cu miinile in sin este o solutie mai buna? Eu unul ma indoiesc.
  Pe de alta parte, stiind personal calitatea celor implicati din partea evanghelicilor, nu am nicidecum asemenea temeri.
  In fnal, este usor sa comentam de pe tusa. Cind suntem in teren insa, asa cum este cazul cu colegii mei, neimplicarea nu este o solutie, caci pericolele pe care ea le aduce sunt mult mai mari decit asumarea riscului dialogului. Tocmai am pierdut sapte colegi in Pakistan din asemenea pricini.
  Pentru dvs. acestea sunt pricini de discutii la o cafea, virtuala sau nu, in vreme ce pentru noi sunt chesiuni de viata si de moarte. La propriu.

  Like

 5. Hmm….

  e destul de periculosa o astfel de intalnire.
  Sunt pentru:
  a)discutie interreligioasa;
  b)incercarea intelegerii unii pe altii;

  dar:
  a)dupa astfel de intalniri ies la lumina diferiti ‘omuleti’ care vin cu teorii genul: toate religiile sunt una si aceeasi doar sub alta forma – acest tip de ecumenism fiind periculos;
  b)diferite organizatii “crestin liberale” care afirma autenticitatea lucrarii profetului Muhammad.

  Hmmm.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: