Subcomisia parlamentara pentru demnitate umana

Problematica drepturilor omului, concept nascut in zorii modernitatii si inradacinat initial in viziunea crestina asupra realitatii, a devenit treptat captiva unei viziuni seculariste, autonomizindu-se astfel in raport cu datele revelatiei.

Aceasta situatie a dat nastere preocuparii pentru reformularea acestei problemetici in termenii ‘demnitatii umane’. A fost infiintat astfel Institutul Dignitatis Humanae, din al carui Comitet International faca parte si politicianul evanghelic roman Marius Dugulescu.

La initiativa acestuia a fost creata recent Subcomisia parlamentara pentru demnitatea umana, al carei presedinte este domnul Dugulescu. Aceasta subcomisie este subordonata Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritatile nationale. Sa speram ca nou infiintata subcomisie nu va avea o activitate pur formala, ci va fi autoarea unor initiative in sprijinul vietii.

Gasiti detalii despre aceasta initiativa pe situl Hunedoara Evanghelica.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Subcomisia parlamentara pentru demnitate umana”

  1. Potentialul acestei initiative este enorm. Sper din toata inima sa nu fie doar un foc de paie, adica inca o initiativa prin care unii sa iasa formal in fata. Stiind insa apucaturile natiei noastre, care, din pacate, n-au ocolit nici pe parlementarii evanghelici, ma tem ca exista o mare probabilitate sa fie iarasi un ‘rasol clasic’. Da Doamne sa ma insel. M-as bucur si mi-as face mea culpa.

   Like

   1. Cu tot respectul pentru dumneavoastra, si cunoscandu-i personal pe unii din membrii SDU, cred din toata inima ca va inselati si sper ca realitatea imediata sa va constranga a va retracta cuvintele.

    In ceea ce priveste curentul contagios al politicii definite de un amalgam eterogen (dar adaptat) de apatie, de turma, de lipsa de responsabilitate si de goana dupa imagine, care, citand din comentariul dumneavoastra, “n-a ocolit nici pe parlamentarii evanghelici”, aveti dreptate, insa doar intr-o masura neglijabila, acest lucru nefiiind de folos vreunei analize de orice fel.

    Ar fi o risipa de cuvinte si efort daca de dragul eliminarii incertitudinii, am folosi aceasta paradigma/prejudecata pentru a incadra intregul capital uman politic. Nu cred ca domnul deputat Marius Dugulescu poate fi inclus in aceasta patologie/judecata. In acest sens, v-as ruga sa urmariti activitatea parlamentara a dansului, accesand pagina Camerei Deputatilor : http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=96&cam=2&leg=2008

    Mai mult decat atat, doresc sa va asigur ca domnul deputat impreuna cu echipa dansului si oamenii pe care i-a adunat in jurul dansului (ONG-uri, medici, cercetatori, juristi,demnitari europeni si americani, filosofi,etc) si in jurul acestei cauze extrem de delicate si contestate, s-au zbatut mult pentru realizarea si legitimiziarea acestei initiative; mult prea mult pentru ca ea sa sfarseasca intr-un grotesc avatar al imaginii personale sau, in cel mai rau caz, intr-un ‘rasol clasic’.

    Totusi, pericolul plafonarii multivalente pandeste la orice colt. Insa aici tine de noi, cei care avem convingerea clara ca omul este dependent de normele transcedentale, superioare, supranationale si suprasociale si nu de cele extrase din experiente sociale interpretabile; aici tine de noi sa sprijinim cauza, omul, si ideea, cu toate resursele pe care le socotim a fi de folos.

    Multumesc pentru discutie!

    Dumnezeu sa va binecuvinteze!

    Petru-Eremia Moldovan

    Like

   2. Dragul meu,
    La retractarea caror cuvinte te referi?
    Eu am exprimat, in esenta, o indoiala, bazata pe experienta de pina acum.
    Nu-l cunosc pe Marius si nu-mi permit sa fac aprecieri. Am insa indoieli, nu despre el, ci in legatura cu intreaga clasa politica romaneasca, fara exceptie.
    Sunt insa gata sa fiu surprins.
    Te rog sa ne tii la curent cu noutatile in acest domeniu. Voi fi primul interesat de a face cunoscute initiativele de calitate.

    Like

 1. Stimate domn,

  Era vorba despre cuvintele de indoiala, de care chiar dumneavoastra doriti sa va inselati. Nu am spus-o nici cu rautate, nici cu ironie. A fost chiar o urare de bine, binele tuturor, de altfel. 🙂
  Va voi tine la curent cu activitatea dansului!
  Multumesc pentru intelegere si pentru interes!
  O zi buna!
  Doamne ajuta!

  Like

  1. Multumesc frumos, domnul meu.
   Sper ca-mi permiteti libertatea indoielii. Altfel ma voi simti oprimat 😦
   Asteptam vesti. Cu interes si bucurie. daca sunt bune 🙂

   Like

 2. Draga Danut,
  as vrea sa mentionez ca si WorldVision a fost reprezentata la sedinta inaugurala a Subcomisiei….poate este un semn ca parlamentarii evanghelici (in speta Dl. Deputat Marius Dugulescu) este decis sa schimbe lucrurile.

  Am convingerea ca cei care am aderat la aceasta initiativa vom reusi ceea ce ne propunem, si cu ajutorul Domnului (si in unele cazuri daca suntem macar lasati in pace de asa zisii “frati”) vom reusi sa aducem vindecare intr-o tara “bolnava de nedumnezeire (cum spunea Ioan Alexandru).

  Am aprecia suportul dumneavoastra si de ce nu, dei si propuneri pa cera cei pe care Domnul i-a ales sa fie acolo in “tata natiunii” sa le poata sustine si face sa devina realitate.

  Beni Lup

  Like

  1. Domnul meu,
   Va doresc din toata inima succes. In principiu sunt sceptic pentru ca, pina in prezent nu am vazut mult mai mult decit vorbe de la politicienii evanghelici de la noi. Poate ca vina o poarta comunicarea slaba, un domeniu la care, noi, romanii, nu prea stralucim. Nu stiu. Oricum, astept faptele si mai vorbim.
   Sunt gata oricind sa fac cunoscute initiativele de calitate. Cit despre ajutorul ‘fratilor’, ce sa facem? Pe unii nu-i mai poate schimba nici Dumnezeu. Nu ca n-ar putea… Cred ca in acele cazuri numai sapa si lopata mai pot fi de ajutor. 😦

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s