Scrisoare de la Dumnezeu


Sursa fotografiei, AICI.

Nu-mi spune nimic… Îţi cunosc mizeria, necazurile, luptele şi ispitele sufletului tău, aşa cum eşti tu. Dă-mi inima ta!

Dacă o să aştepţi să devii un înger ca să mi te dăruieşti întru iubire, atunci n-o să mă iubeşti niciodată. Chiar când eşti laş, fricos, neîncrezător în împlinirea dragostei şi în săvârşirea dragostei şi a sfinţeniei, chiar când ai să recazi în acele păcate pe care nu ai vrea să le mai faci, Eu nu îţi dau voie să nu mă iubeşti. Iubeşte-mă aşa cum eşti tu! În orice moment şi în orice situaţie te-ai afla, în credincioşie sau în trădare, în râvnă sau în uscăciune, tu iubeşte-Mă aşa cum eşti. Eu vreau să Mă poţi iubi din puţina şi săraca ta inimă. Dacă voi aştepta până vei fi desăvârşit, atunci n-ai să Mă iubeşti niciodată. N-aş putea Eu oare să fac din fiecare fir de nisip un serafim? Un înger care să strălucească de curăţie şi dragoste? Nu sunt Eu Domnul Dumnezeul Care am creat toate şi pot totul? Omule, ţi-ai dat tu viaţa pentru lume din dragoste pentru oameni; sau ai murit din iubire pentru Mine? Atunci din ce motiv nu mă laşi să te iubesc?

Fiul Meu, lasă-mă să te iubesc, Eu îţi vreau inima care este locaşul Meu. Desigur, cu timpul am să te schimb, însă, chiar până atunci, iubeşte-Mă aşa cum eşti tu, fiindcă Eu te iubesc cu toate că eşti aşa. Eu vreau ca dragostea ta pentru Mine să se nască din puţina şi săraca ta inimă; din adâncul neputinţei şi al murdăriei tale.

Eu te iubesc şi când eşti slab şi necurat. Nu vreau o dragoste izvorâtă şi hrănită din mândria „virtuţilor” tale, ci dintr-o inimă smerită pe care o pot curăţi oricând.

N-am nevoie de „virtuţile” tale, de „talentele” tale, de „înţelepciunea” ta. Eu vreau doar să mă iubeşti şi să lucrezi cu dragoste pentru Mine. Nu „virtuţile” tale doresc; dacă ţi le-aş da, tu eşti aşa de slab şi mândru, încât aş hrăni amorul tău propriu şi nu M-ai cinsti pe Mine. Deci ele să nu fie un motiv pentru care Tu nu mă cauţi şi stai departe de Mine.

Apropie-te cu dragoste!

Unui fier negru flăcările unui foc nu numai i-ar curăţa rugina, dar l-ar face incandescent.

Iubeşte-Mă, deci, şi păcatele se vor arde, iar tu vei fi fericit!

Iubeşte-Mă nu numai ca să fii curat, asta ar fi din nou o mândrie pentru tine, ci pentru că Eu vreau să mă odihnesc în inima ta. Deci nu te mai îngrijora de asta.

Aş putea să fac prin tine lucruri mari pentru mintea omenească, dar nu; tu ai să fii slugă rea şi nefolositoare şi neputincioasă.

Am să-ţi iau şi puţinul pe care tu te încrezi că-l ai.

Eu te-am făcut din iubire şi pentru ca să-ţi dau iubirea, fără ca tu să-mi poţi da ceva. Nu încerca să-Mi plăteşti iubirea prin nimic. Asta Mă doare atât de mult la tine!

Iubeşte-Mă în dragostea Duhului Meu şi fără motive! Nu mai sta departe de Mine! Îţi lipseşte nu sfinţenia – pe care numai Eu ţi-o pot da – ci o inimă gata să mă iubească oricând şi până la capăt. Astăzi Eu stau la uşa inimii tale ca un cerşetor, Eu singurul şi adevăratul Împărat şi Domn. Eu bat şi aştept.

Grăbeşte-te să-Mi deschizi prin smerenie; nu mai aduce motiv întinăciunea şi sărăcia ta. Dacă ţi-ai cunoaşte-o până în adânc şi deplin, ai muri de durere.

Dar, ceea ce m-ar durea pe Mine, ar fi ca tu, şi acum, să te îndoieşti de dragostea ce o am pentru tine. Crede că Eu pot totul şi tu nu poţi nimic fără Mine; doar păcatul eşti în stare să-l faci fără ajutorul Meu. Să nu te încrezi în tine fără Mine, căci altfel voi fi nevoit să te las în cădere în măsura cu care tu te apreciezi. Nu te frământa că n-ai virtuţi. Am să-ţi dau Eu sfinţenia Mea. Deschide-ţi inima pentru pocăinţă şi Mă primeşte în potirul sufletului tău prin Trupul şi Sângele Meu, pe care ţi-l dau în dar la Sfânta Liturghie. Atunci o să te fac să înţelegi totul şi să Mă iubeşti mai mult decât îţi poţi închipui. Lasă să curgă Sângele Meu în sângele tău şi să bată inima Mea în inima ta. Eu ţi-am dat-o pe Sfânta şi Preacurata Mea Maică. Lasă să treacă totul prin inima ei curată, încât să poată mijloci pentru tine.

Orice s-ar întâmpla, nu aştepta nicidecum să devii sfânt, ca pe urmă să mă iubeşti. În acest fel, tu nu m-ai iubi niciodată.

Şi acum du-te!

Eu sunt cu tine!

* * *

Nota: Multumesc domnului Dorin Popa, care mi-a trimis acest text.

Corectie: Domnul Ionut Biliuta mi-a comunicat faptul ca acest text nu apartine lui Rafail Noica, ci a fost tradus doar de acesta din franceza. Se pare ca ar apartine Sf. Francisc de Sales.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Scrisoare de la Dumnezeu”

  1. Buna ziua! Iata ce spune pr. Rafail referitor la aceasta epistola ce-i este atribuita:
    De catava vreme a aparut o “rugaciune” cu numele meu. “Rugaciunea” nu este a mea, am adus-o cu mine din Franta si am impartasit-o cu unul sau doua suflete in care-aveam incredere. “Rugaciunea” are niste lucruri vrednice, tocmai pe linia “bubei” noastre postmoderne, deznadejdea. Si pentru aceea am adus-o din Franta, cu gandul, eventual, s-o traduc – nu eu am tradus-o!. Dar este un motiv pentru care am zabavnicit s-o dau in public si pentru care ma hotarasem sa n-o dau asa cum este. Pot spune despre ea, ca desi are multe lucruri vrednice, nu are nimica concret, dar, cum zice Sf. Ignatie Briancianinov despre cartea “Urmarea lui Hristos”: “respira un subtire aer de ratacire”. Unde exact e ratacirea n-am dibuit si d-aia am zabavnicit s-o imprastii. M-am mahnit foarte mult ca a fost data de altcineva si data in numele meu, fara sa ma-ntrebe… Va rog foarte mult: nu faceti lucrul asta, fiindca nu e bine, nici pentru voi, nici pentru mine! Hai s-avem mai multa incredere unii in altii, dar, avand incredere, sa fim si vrednici de increderea aproapelui. Cine-o fi facut-o, daca m-aude, n-are nevoie sa-mi ceara iertare, ca iertarea e deja data, dar sa nu mai facem lucruri dintr-astea… Repet: “Rugaciunea” are multe lucruri vrednice si m-as bucura sa stiu ca-i ajuta pe unii care ajung in ultimul prag al deznadejdii, insa – nu stiu pe unde si in ce fel, sa fim cu luare aminte! – (repet cuvintele Sf. Ignatie): “respira un subtire aer de ratacire”. Si ma rog Domnului ca acea ratacire sa nu afecteze pe nimeni!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s