Pavel, Duhul si Poporul lui Dumnezeu – o recenzie

Cartea recent aparuta la Editura Casa cartii din Oradea merita toata atentia speialistilor in teologia Noului Testament, dar si a crestinilor informati, pentru care pneumatologia nu este pur si simplu o ‘doctrina penticostala’, ci o invatatura crestina fundamentala, inradacinata in revelatia Dumnezeului Intreit, Tatal, Fiul si Duhul Sfint.

Va recomand astazi o recenzie a acestei carti, scrisa de John Campbell si publicata de revista Affirmation & Critique. O gasiti AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Pavel, Duhul si Poporul lui Dumnezeu – o recenzie”

 1. Danut,
  “Affirmation and Critique” este unul din periodicele gruparii Living Stream Ministry. Aceasta este catalogata in diferite surse apologetice drept o miscare sectanta. Stiu ca invatatura lor penetrat si mediul crestin romanesc dupa 1995 prin literatura si chiar infiintand un centru prin zona de N-E a ROmaniei. Cred ca putem gasi cateva recenzii la cartea lui Gordon Fee, fara sa popularizam ce-i indoielnic. Ce zici?

  Like

  1. Dragul meu,
   Multumesc pentru avertizarea ta, legata de Livinf Streat Ministry, absolut necesara, cred eu.
   Si eu sunt foarte critic fata de anumite aspecte ale teologiei lui Watchman Nee (pe care il respect insa ca un martir al credintei, ceea ce insa nu0i valideaza in mod automat invatatura) si mai ales a Witness Lee, despre cred ca este de-a dreptul eretic.
   Pe de alta parte insa, cred ca ‘orice adevar este adevarul lui Dumnezeu’, chiar si cel rostit de cei care deviaza de la adevar. De fapt, Affirmation & Critique are adeseori articole de buna calitate, in ciuda miscarii de care apartine.
   Daca gasesti in acel review elemente care ar trebui sa ne ingrijoreze, te rugam sa le semnalezi. Poate n-am fost eu atent.
   Multumesc inca odata.

   Like

 2. Sunt perfect de acord cu tine, Danut. Trebuie sa cercetam tot si sa pastram de peste tot ce este bun si util. Iti impartasesc punctul de vedere referitor la jonctiunea Nee – Lee. La o prima survolare materialul lui Campbell mi se pare de bun simt, adica OK. Cartea lui Gordon Fee ar trebui citita de cat mai multi pana la Rusalii.

  Like

 3. Roger Olson spunea despre eretici că nu trebuie să ne gândim ca fiind niște oameni absolut răi. Ba dimpotrivă, s-ar putea ca a lor caracter să fie fără reproș. Însă mulți eretici onești au semănat confuzie în Biserică.

  Like

  1. Fara indoiala. Si, viceversa, nu trebuie sa gindim ca geniile ortodoxiei (in sensul etimologic al cuvintului) au fost neaparat modele de caracter. E suficient sa ne gindim la unele dintre diatribele lui Atanasie sau ale Chri;l din Alexandria, ca sa nu mai vorbim de modul abject in care Augustin l-a tratat pe Pelagius.

   Liked by 1 person

 4. În lupta lor cu ereticii, „ortodocșii” au crezut că au limbă și mână liberă de la Dumnezeu să-și afurisească oponenții. Mă gândesc aici cum a sfârșit Ioan Gură de Aur. Sau Luther, care grăia cu o cutezanță de infailibilitate de la Epistola iacobină până la anabaptiști. Mie-mi pare că se credea mai infailibil decât papa.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s