Sinclair Ferguson – De ce sa citesti carti bune – 5

B. Să citim conform unui plan

Modul în care un creştin citeşte se aseamănă cu modul în care el dăruieşte. Atunci cînd venim cu darurile noastre de bunăvoie, duminica dimineaţă, putem avea sentimentul că acestea sînt mici şi fără valoare. Dar dacă dăruim conform unui plan, vom începe să realizăm că, prin generozitatea lui Dumnezeu, dispunem de un anume procent din venitul nostru pe care îl putem da pe parcursul unui an întreg. Şi uneori ne poate surprinde chiar cît de mult putem oferi.

Principiul se aplică şi în legătură cu literatura creştină. Dacă nu citim conform unui plan, la un moment dat putem gândi în felul următor: „Am atât de puţin timp pentru lectură, încât nu cred să existe vreun avantaj în citirea cărţilor mari; mă voi limita la cele de întindere mai mică şi mai uşor de citit”.

Atunci când ne facem un plan şi citim în mod regulat – o oră pe zi, timpul petrecut în autobuz, ori în tren, ori un paragraf în pauza de prânz – vom fi uimiţi să constatăm cît de repede „înghiţim” cărţile şi ce multe lucruri învăţăm. Şi după un an, privind în urmă şi făcând un bilanţ, vom exclama: „Ia te uită, am citit în întregime Instituţiile religiei creştine; am citit şi o scurtă lucrare a marelui John Owen, iar Viaţa lui Henry Martin m-a făcut să-mi pun numeroase întrebări”. Şi, pe măsură ce citim conform planului stabilit, vom descoperi că lectura a început deja să ne facă „oameni compleţi.

C. Să citim în mod selectiv

În acelaşi faimos eseu „Despre studiu”, Francis Bacon spunea: „Unele cărţi trebuie gustate, altele înghiţite şi numai foarte puţine mestecate şi digerate”. Acest lucru este valabil şi pentru literatura creştină. Un bun cititor nu este cel care a citit multe cărţi, ci cel care a citit câteva cărţi bune şi le stăpâneşte la perfecţie pe cele mai importante.

Trebuie să citim selectiv din numeroase motive.

Unul dintre ele este următorul: este foarte uşor să ne considerăm iubitori ai cărţii; putem să avem cărţi şi să le citim şi cu toate acestea să nu creştem spiritual. Biblioteci uriaşe, în care se găsesc totdeauna şi ultimele noutăţi, pot coexista cu o lipsă de creştere şi profunzime în formarea caracterului. Iubitorii de cărţi pot deveni nişte fluturaşi care zboară din floare în floare.

În calitate de creştini ar trebui să nu fim atât de naivi încât să ne închipuim că editorii nu sînt conştienţi de obiceiurile cumpărătorilor creştini de a achiziţiona cărţi pur şi simplu pentru că sînt ultimele apariţii şi pe care nu le vor lectura de fapt! Poate că înainte de a deveni creştini am dorit să avem ultimul model de maşină sau am vrut să frecventăm cel mai nou club de golf. Să nu ne închipuim că dorinţa de a avea ultima carte creştină apărută este neapărat o dovadă a spiritualităţii noastre!

Să citim deci selectiv, adică în scopul digerării, înţelegerii şi punerii în practică a ceea ce învăţăm din Scriptură prin intermediul cărţilor lecturate. Să cunoaştem foarte bine doar câteva; să le păstrăm, să le studiem şi să le cunoaştem. Căci numai atunci când le vom cunoaşte vom putea să le utilizăm pentru glorificarea lui Dumnezeu.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s