Sinclair Ferguson – De ce sa citesti carti bune

Sinclair Ferguson este un teolog presbiterian originar din Scotia, care slujeste in prezent ca Senior Minister of the First Presbyterian Church in Columbia, South Carolina.

In perioada in care lucram ca redactor-sef la Editura Logos, mi-a cazut in mina brosura Read Any Good Books scrisa de Ferguson si am socotit ca ea ar putea fi o calauza folositoare celor care au nevoie de o minima calauzire in lecturile cu caracter spiritual.

Textul a fost tradus de Mariana Morariu, pe atunci studenta la filologie, la Iasi si a fost publicat in serial, daca nu ma insel, in Crestinul Azi., pe vremea cind aceasta era o revista serioasa, de dezbateri, nu doar un simplu oficios baptist (si nu a ajuns asa din pricina actualei conduceri a cultului).

Voi republica acest text aici pe blog, in serial, incepind de miine, cu speranta ca mai exista inca intre noi oameni interesati de lectura.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Sinclair Ferguson – De ce sa citesti carti bune”

 1. draga Danut,
  nu prea vad rostul unui comentariu de genul asta (pe vremea cind aceasta era o revista serioasa, de dezbateri, nu doar un simplu oficios baptist (si nu a ajuns asa din pricina actualei conduceri a cultului).) aici, la prezentarea unui asemenea material…

  dar, de, fiecare avem cite-o chestie din asta.

  Da-mi voia sa te contrazic un pic.. Pe vremea aia la Crestinul Azi (Ieri.. ) era Mihai Suciu, care a transformat revista aia in ceva citibil.

  Odata cu venirea noii conduceri s-a schimbat si directia si grafica si scriitorii 😉

  Fiecare conducere cu autorii ei de articole, nu? 🙂

  Trebuie sa admiti ca Mihai si Anca Suciu au facut o munca excelenta, care se apropia de o munca jurnalistica adevarata.

  Ehehe… s-au dus vremurile alea.

  Parerea mea este ca n-are rost sa bagi conducerile cultului în poveastea asta cu lecturile. Conducerile trec, oboseala placuta a lecturii ramine.

  Cele bune sa se-adune, cele rele sa se spele.

  Like

  1. Dragul meu,
   Da-mi voie sa nu fiu de acord cu tine in principiu asupra acestei chestiuni. Intr-un punct ai dreptate totusi. Mihai a avut o contributie importanta in a face din Crestinul Azi o revista de tinuta intelectuala, deschisa catre dezbateri. Dar asta era asa pe vremea presedintiei lui Vasile Talos.
   Dupa ce Paul Negrut a preluat conducerea Uniunii, cu obsesia lui psihanalizabila fata de ceea ce se scrie (te rog nu-mi cere sa dau detalii, caci ele sunt, asa cum bine stii, prea compromitatoare pentru el) a transformat revista cultului intr-un plicticos si banal oficios, trimbita a presedintelui (un fel de ‘Racnetul Carpatilor’), din care dezbaterile au fost alungate definitiv, ca o iarba rea, si toti cei de alte opinii au fost etichetati drept liberali. Asa, ca sa se invete ei minte si sa se sparie boborul.
   Din pacate, dupa aceasta catastrofa, revenirea la normalitate este foarte dificila. Am discutat asta cu Oti Bunaciu, dar nu cred ca are curajul unei noi incercari.Sincer sa fiu, desi imi pare rau, il inteleg, caci, pe de o parte, mediul baptist romanesc a devenit toxic si s-a polarizat excesiv – lucru pentru care toti avem partea noastra de vina, iar pe de alta, este evident ca nu are la dispozitie o mina de profesionisti cu care sa faca o revista de calitate.
   Asta este. A fost frumos cit a fost bine. Eu unul ma multumesc si cu atit. Dar, ca anglcan, mi-e simplu sa spun asta. Daca as (mai) fi baptist, mi-ar cadea mai greu, dar tot n-as avea ce face.
   E greu sa faci din mirtoaga cal de curse.

   Like

 2. Nu toți avem EGALĂ parte de vină pentru toxicitatea și polarizarea excesivă a mediului baptist contemporan (sau a societății românești).

  Cel puțin pentru faptul că nu toți am avut sau avem ACELEAȘI pîrghii de acțiune în mediul evanghelic.

  Dar și pentru faptul că unii facem apel la adevăr, spre deosebire de alții care fac apel la tactici de manipulare.

  În cele din urmă, nu faptul că n-ar exista o mînă de profesioniști e baiul (eu nu cred că e evident că nu există), ci faptul că nu există o modalitate de închegare a unei echipe, a unui proiect care să aibă strategie și obiective pertinente.

  Like

 3. cred ca dupa 90 n-a existat vreo echipa ci doar alinierea la “interesu poarta fesu”. la unii fesu era mai rosu, la altii mai putin. acum culoarea s-a schimbat principiul a ramas. vivat natiune baptista!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s