O parte dintre anglicanii australieni vor sa treaca la catolicism

19.02.2010, Sydney (Catholica) – Cu unanimitate de voturi, în cadrul unei întâlniri speciale, un grup anglican din Australia şi-a exprimat recunoştinţa pentru gestul Papei Benedict al XVI-lea de a le facilita întoarcerea în sânul catolicismului, ceea ce şi urmează să facă în perioada următoare. Ramura australiană a grupării tradiţionaliste “Forward in Faith” (Înainte prin credinţă), a luat această decizie luni, afirmându-şi disponibilitatea şi dorinţa pentru transformarea lor într-un ordinariat în Biserica Catolică.

Ordinariatele pentru anglicani au fost stabilite de constituţia apostolică “Anglicanorum Coetibus”, la 4 noiembrie 2009, ca fiind forma în care anglicanii pot să revină în grup la comuniunea deplină cu Biserica Catolică, având dreptul de a-şi conserva elementele specifice spiritualităţii anglicane şi patrimoniului lor liturgic. “La acest prim pas vă spunem `mulţumesc` şi vom continua să mergem în această direcţie, deoarece uşa ne-a fost închisă de către Biserica Anglicană din Australia de o lungă perioadă de timp”, a afirmat Episcopul David Robarts, preşedintele grupării “Forward in Faith”. “Nu mai suntem doriţi (în Comuniunea Anglicană), iar conştiinţa noastră nu mai este respectată.”

Amintim că până la recenta constituţie apostolică revenirea de la anglicanism la catolicism era posibilă doar la nivel personal. Dar mai multe grupuri largi anglicane şi-au exprimat dorinţa să intre în comuniune cu Biserica Catolică sub forma în care sunt, păstrându-şi din specific şi tradiţie. Îndepărtarea lor de Comuniunea Anglicană se datorează în mare parte aprobării comportamentului homosexual, chiar până la hirotonirea unor astfel de persoane, şi a femeilor Episcop. Conferinţa Episcopală Catolică din Australia l-a numit pe Episcopul Peter Elliott să se ocupe de înfiinţarea unui ordinariat care îi va cuprinde în această ţară pe anglicanii ce vor să revină la comuniunea cu Roma.

“Am fost anglicani fideli, susţinând ceea ce anglicanii au crezut dintotdeauna, […] dar am fost marginalizaţi de oamenii care doresc să introducă inovaţii”, a declarat Episcopul anglican Robarts. “Avem nevoie de Episcopi care cred ceea ce credem noi.” Conform sitului grupului “Forward in Faith” din Australia, în această ţară ar fi 16 parohii anglicane, trei fiind afiliate acestor tradiţionalişti.

(Sursa AICI.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

14 thoughts on “O parte dintre anglicanii australieni vor sa treaca la catolicism”

 1. Nu cunosc mai nimic despre anglicani şi v-aş ruga să îmi oferiţi materiale informative despre această grupare religioasă, fie că e vorba de link-uri fie că e vorba de materiale pe care mi le puteţi trimite pe e-mail. Mulţumesc mult

  Like

  1. Dragul meu,
   Google este cel mai bun profesor in aceasta chestiune. De asemenea, pe acest blog poti gasi link-uri catre diverse situri care discuta despre anglicanism.
   Imi pare rau, dar timpul nu-mi permite acum sa fac aceste cercetari pentru altii.

   Like

   1. Am făcut acest demers ştiind că dumneavoastră aveţi destule informaţii despre anglicani şi consider că e bine să te informezi de la cei ce cunosc subiectul. Ştiu că sunteţi ocupat…vă înţeleg şi vă mulţumesc că vă faceţi timp să îmi răspundeţi dându-mi câteva repere. Vă asigur de dragostea mea în Domnul şi vă doresc mult succes în continuare alături de har şi pace de la Domnul nostru, Isus Hristos

    Like

 2. -Cu asa ierarhi (ma refer la conducatorii anglicanii) e vremea ca poporul de credinciosi sa preia conducerea bisericii. Felicitari australienilor si episcopului cu pricina.
  Democratia ca forma de conducere a bisericii nu e nici Biblica si nici in concordanta cu crestinismul istoric. Da’ ce, parca ordinarea homosexualilor si chiar a femeilor e in concordanta cu cele 2 criterii? Crestinismul istoric e folosit doar drept contraargument la teologiile evanghelice; in rest, e …istorie.
  – In curind o sa treaca si luteranii germani; sper ca nu la catolici ci la baptisti. Asta avind in vedere aventurile alcoolice a primei doamne [din istorie]episcop al acestei biserici. Dinsa a mai si condus masina in stare de ebrietate; a pazit-o Dumnezeu sa nu omoare pe cineva si noroc ca nu era in America unde se da puscarie pt astfel de chestii… Da’ poate tocmai Dumnezeu a lasat sa se trezeasca cineva (nu la doamna cu pricina ma refer, dinsa avind si alte apucaturi neortodoxe)…Pacat, mare pacat… de fapt e apostazie curata.
  Poate totusi, ierarhii vor constata ca liberalismul nu-i o garantie a succesului public in post-modernism si se vor intoarce de unde au cazut…si i-au tras si pe altii dupa ei.

  Like

 3. Resentimentar, fatsa de cine? Nu de dvs, cu sigurantsa…
  Sincer, imi pare rau.. de toti cei pomeniti… ei n-ar fi ajuns acolo daca.. “nu putini dorm”-eau… in ciuda interpretarilor mai “sacramentale” decit ale mele.
  Pacat.

  Like

  1. Desigur, nu fata de mine. Eu nu sustin hirotonirea homosexualilor, nici nu beau peste masura.
   Ma minunez insa de usuratatea, si bucuria evidenta, cu care va pronuntati cu privire la pacatele altora, in vreme ce lasati sa creasca in voie balariile in ograda baptista.
   Parca spunea Isus cindva o poveste cu paiul si birna. Se potriveste perfect aici.

   Like

   1. Nu e nici usuratate si nici bucurie.
    Am mai degraba simpatie pt anglicani decit pt catolici; poate pt ca nu le stiu “pacatele istorice’. Dar admir consecventa Vaticanului in chestiunile ce-i supara pe australieni. Si ramine sa invatam o lectie: liberalismul nu garanteaza succesul de public, desi asa pare in prima instanta. Continui sa resping ideea ca lib. teologic se refera doar la transcendent. Explicatii care mai de care mai alambicata nu sunt decit o sfidare a Scritpurii pe care o fac crestinii ca sa fie la moda.
    In ce-o priveste pe doamna “off-topic’, am vrut sa fiu sarcastic. Nu m-am bucurat. Exista insa o legatura intre respingerea invataturilor Scripturii si morala personala; dupa cum spune Mintuitorul problema nu-i de loc filozofica.
    -Baptistii mei cu birna-n ochi? Oricit ati fi de suparat pe evanghelicii americani conservatori: nimeni nu alege oameni care in mod deschis se lauda ca traiesc in pacate si sunt mindri de ele!!! Pastorii cei ce pacatuiesc o fac pe-ascuns altfel “zboara”; e intre ei si Dumnezeu. Ii condamn, dar, domnule DM, nimeni nu-i rasplateste pt pacatele lor punindu-i in fruntea bisericii doar pt singurul lor merit ca au curajul sa pacatuiasca public si nu se ascund. Asta-i apostazie!

    Like

   2. Exista doua feluri de apostazie: una dogmatica si un practica. Evanghelicii sunt pari specialisti la aceasta. Exemplu? Sustinerea politicii militariste americane.
    Imi permit sa spun ca aceasta din urma este mult mai toxica si mai ucigasa, la propriu, decit betia nei episcopese luterane (absolut penibila de altfel; doamna preoteasa ar trebui sa demisioneze, daca are caracter) u.

    Like

   3. Din fericire, doamna episcop a demisionat (vezi AICI). Un act de decenta. Ceea ce, din pacate, Pat Robertson n-a facut, dupa comentariul lui cretin despre Haiti.
    Traiasca si infloreasca aroganta evanghelica. 😦

    Like

   4. Nu se compara cele doua situatii Robertson vs. doamna episcop care a demisionat (frumos titlu i-a dat der Spiegel: pop-star al luteranismului).
    In ce-l priveste pe Robertson, nici el si nici Wallis nu nu sunt spokesmen pt Dumnezeu. .. Se spune ca exista un reviriment spiritual in Haiti, post-cutremur… iar la modul personal ori de cite ori ni se intimpla ceva rau trebuie sa ne intrebam daca n-avem ceva de schimbat/pocait.
    -exista apostazia in practica. Pacatele doamnei cu pricina sunt mai multe decit betia, pare intr-adevar cel mai mic dintre ele. In ce priveste apostazia celor ce-au ales-o (ori numit-o -nu stiu care-i practica lor) ei au comis-o o dubla apostazie batindu-si joc public de taota invatatura lui 1Timotei si Tit… Si ca sa iau modelul lui Robertson, n-as fi sigur ca Dumnezeu n-a ingaduit sa iasa la lumina acest lucru (trecerea pe rosu a doamnei) pt a-i trezi pe milioanele de luterani germani. Chiar nu s-o fi gasind nimeni in toata Germania, cu frica de Dumnezeu si “fara prihana… barbat al unei singure neveste” si cu ceva intelepciune, ca sa fie episcop? La fel si la anglicani… Alegerea homosexualilor nu e o greseala ci face parte dintr-o agenda diabolica de promovare a acestui mod pervers de viata. Daca procentul “acestora” e mic in societate; e cu siguranta mic si in biserica… alegerea lor deliberata e o tactica satanica fata de care argumentele celor ce-i aleg sunt nu doar penibile ci si diabolice.

    Like

   5. Sincer, nu ma asteptam la alt raspund. Intotdeauna pacatele altora sunt mai ‘pacatoase’ decit pacatele noastre. Mai bine o lasam asa, caci in felul asta nu ajungem nicaieris

    Like

 4. Nici eu nu ma asteptam sa nu va sinchisiti de sfintele epistole pauline… in plus am uitat plinatatea de Duh Sfint care se cere de la un amarit de diacon (d’apoi la preot/episcop fie el chiar si anglican). Si unde mai pui ca plinatea de Duh Sfint e opusa tocmai plinatatii de alcool (fie el si episcop bautor de bere buna)…
  Tare ne-am indepartat de “normal’. Unul din motive e si ca politicul e mai important decit Sola Scriptura. Si la noi, nu doar la dvs…
  Am incheiat si eu.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s