Comitetul ALRC – 2 – Adresa catre Consiliul de Stat

Textul de mai jos a fost publicat în numărul 110, din 15 iulie 2001 al revistei SSJ.

* * *

Inauguram in acest numar al jurnalului nostru un serial in care vom aduce inaintea cititorilor nostri, multi dintre ei tineri si fara amintiri prea clare despre conditia crestinului sub comunism, un set de documente si marturii despre acea vreme de trista amintire, dar si de eroism veritabil. Adesea se vorbeste despre faptul ca in Romania n-a existat disidenta anticomunista in sensul adevarat al termenului. Lucrul acesta insa este infirmat de documentele pe care intentionam sa le publicam. Prin rezistenta anticomunista, in contextul acestei rubrici, intelegem actiuni de opozitie fata de regimul comunist, care pun sub semnul intrebarii, in mod implicit sau explicit, bazele ideologice ale statului comunist.Pe de alta parte, limbajul acestor documente reflecta in mod evident contextul si framintarile epocii. Ni se pare important sa mentionam aici, de exemplu, grija pe care au aratat-o semnatarii de a nu putea fi acuzati ca actioneaza impotriva legii si a statului, ceea ce i-ar fi compromis cu usurinta in ochii opiniei publice.

Din aceste marturii speram sa intelegeti cite ceva despre luptele purtate de unii dintre liderii evanghelici, mai mult sau mai putin cunoscuti, pentru obtinerea libertatii de care ne bucuram astazi si pe care atunci cei mai multi nici nu indrazneau s-o viseze.

Daca in cele citite vor fi lucruri pe care nu le intelegeti, va rugam sa ne intrebati. De asemenea, daca sunteti in posesia unor scurte documente pe profilul acestei rubrici, va rugam sa ni le trimiteti si, daca vor fi potrivite, le vom publica.

* * *

[mai, 1978]

Catre,
Consiliul de Stat
Ministerul Justitiei
Departamentul Cultelor
Uniunea Baptista

Cu respect va aducem la cunostiinta ca noi, un grup de credinciosi baptisti, am hotarat crearea in Romania a unui comitet crestin cu caracter interconfesional privind apararea libertatilor religioase si de constiinta in tara noastra, care sa aiba activitate permanenta in semnalarea cazurilor de persecutie religioasa si de studiere a fenomenului religios in contextul societatii socialiste. Alaturat anexam declaratia de constituire, care cuprinde temeiul legal, scopul si componenta sa, precum si apelul: „Incetati prigoana“.

Va incredintam de intreaga noastra loialitate fata de ideea de legalitate si de dragoste fierbinte pentru tara noastra, România. Totodata va informam ca acest comitet a cerut aderarea la „Cristian Solidarity International“, cu sediul in Zürich, Elvetia, Longgestrasse 71.

Pavel Nicolescu
Nicolae Traian Bogdan
Emerich Iuhasz,
Ioan Brisc
Petru Cocirteu
Ioan Moldovan
Nicolae Radoi
Ludovic Osvath
Dimitrie Ianculovici

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Comitetul ALRC – 2 – Adresa catre Consiliul de Stat”

  1. Da, într-adevăr oameni curajoşi care au luat atitudine împotriva răului. Oameni ca şi ei au visat la zilele noastre iar noi le trăim, ei s-au jertfit ca aceste zile să prindă viaţă iar noi ne batem joc de ele

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: