Comitetul ALRC – 1 – Depre Pavel Nicolescu


Pitt Popovici si Pavel Nicolescu la Oradea
(fotografie preluata de pe blogul Dezvaluiri al lui Daniel Branzai)

L-am cunoscut pe Pavel Nicolescu în contextul mişcărilor revendicative ale baptiştilor legate de libertatea religioasă la mijlocul anilor 1970. Mi-a plăcut enorm de mult mintea lui strălucită, pasiunea lui pentru Cristos şi, de ce să nu spun, radicalismul lui politic, foarte diferit de angajarea foarte calculată a lui Iosif Ţon, pe care cu toţii, inclusiv Pavel, îl consideram atunci mentorul nostru. De asemenea, veneam amândoi din mediul creştin după Evanghelie.

Cu vremea ne-am apropiat. M-a vizitat la Iaşi şi am dormit în casa lui în Bucureşti. În acest context am aflat de la el despre iniţiativa creării unui comitet pentru apărarea libertăţii religioase. Eram, evident, interesat de a fi implicat. În primăvara anului 1978 se pregătea lansarea oficială a grupului, numit Comitetul Român pentru Apărarea Libertăţii Religioase şi de Conştiinţă (pe scurt, ALRC).

Aşa cum am arătat şi altă dată, înainte de lansarea publică a iniţiativei, Pavel m-a sfătuit să nu intru oficial în comitet până nu voi obţine licenţa în economie (examenul avea loc în luna octombrie a aceluiaşi an). El voia astfel să evit ceea ce i s-a întâmplat lui, atunci când a fost exmatriculat cu două săptămâni înainte de a susţine examenul final la facultatea de filosofie.

În cele câteva luni până în octombrie 1978 viaţa mea a luat însă un alt curs, eu decizând, în urma unei deliberări serioase, să renunţ la implicările politice şi să păstrez doar implicarea în lucrarea subterană de ucenicie iniţiată de Navigatori. Acestei decizii îi datorez faptul că mă aflu acum în România, în vreme ce absolut toţi membrii grupului iniţiat de Pavel Nicolescu au fost obligaţi de Securitate să părăsească România.

Voi publica în zilele următoare câteva texte prodise de acest grup, pe care cei informaţi îl consideră a fi singura contestare pe baze ideologice a regimului comunist din România. Din nefericire, date fiind prejudecăţile tipice faţă de miorităţile religioase în frunoasa noastră patrie, prejudecăţi împărtăşite din plin şi de mulţi dintre istorici, acest fapt este îndeobşte ignorat în istoriografia românească contemporană.

Textele au fost publicate începând cu numărul 110, din 15 iulie 2001, al revistei virtuale Salt Street Journal.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Comitetul ALRC – 1 – Depre Pavel Nicolescu”

  1. De-acord cu afirmatia:
    “singura contestare pe baze ideologice a regimului comunist din România”.
    Imi las insa consideratiile pina dupa publicarea unor documente. Nu voi sa anticipez.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: