Amintiri din lagarul comunist – 3 – 1978 – Memoriu in apararea Genovievei Sfatcu


Genovieva Sfatcu in 1976

Acest text a aparut pentru prima data in numarul 130, din 1 aprilie 2002 al SSJ.

* * *

Documentul prezentat mai jos se refera la unul dintre momentele dificile din viata Bisericii baptiste din Iasi, in perioada dictaturii comuniste.

Genovieva Sfatcu, membra a bisericii noastre, fusese exmatriculata cu citva timp in urma din Facultatea de engleza a Universitatii iesene, din pricina relatiilor ei cu strainii – un ‘pacat de moarte’ in vremea dictaturii comuniste. Tot in acea perioada, Genovieva incepuse lucrul cu renumitul cor de fete ‘Sion’. Excursiile intreprinse de acest cor in diverse biserici din tara constituiau un nou motiv de ingrijorare pentru securitate.

Ca urmare, politia secreta a inceput o campanie de discreditare a Genovievei, in care, alaturi de agentii angajati ai securitatii, au fost implicati si membri ai bisericii, ca si lideri ai cultului baptist, care faceau in vremea aceea servicii autoritatilor comuniste. Aceste servicii erau fie interesate (aducindu-le unele foloase mai mult sau mai putin materiale), fie motivate de frica sau de aberante calcule politice, care pretindeau sa ‘salveze biserica’.

Aceasta este motivul pentru care, la indemnul fratelui Ulf Oldenburg, un misionar care calatorea des in Romania in acea vreme, am elaborat acest document, in numele comitetului Bisericii din Iasi, si l-am trimis Uniunii baptiste, dupa ce a fost semnat de majoritatea membrilor Comitetului bisericii. Exceptie au facut cei care serveau acolo interesele organelor de represiune.

Peste citava vreme Genovieva a plecat definitiv din tara, in Statele Unite, unde traieste si acum, din pricina presiunilor constante la care era supusa de securitate. Dupa ea, a plecat apoi si restul familiei, nu inainte insa ca fratele ei, Costica Sfatcu, sa faca un an de inchisoare, din pricina implicarii in colportajul de Biblii. – Danut Manastireanu


* * *

Catre Uniunea Comunitatilor Crestine Baptiste din RSR Bucuresti

Iasi, 28 august 1978

Noi, membrii comitetului Bisericii Crestine Baptiste Iasi, consideram ca situatia impune sa ne precizam pozitia cu privire la o problema ce priveste onoarea si demnitatea unuia dintre membrii bisericii pe care prin harul Domnului o slujim.

In ultima vreme anumite persoane, atit din cadrul cat si din afara Cultului Crestin Baptist, persoane care se dovedesc a nu purta nici un interes lucrarii lui Dumnezeu, au raspandit o serie de zvonuri la adresa sorei noastre Sfatcu Genoveva.

Lucrul acesta nu ne surprinde, deoarece el pare sa faca parte dintr-o adevarata campanie de discreditare si calomniere a acelor frati si surori din tara noastra care s-au manifestat in repetate randuri ca martori pentru adevar si au luptat pentru apararea fratilor lor aflati in necaz, campanie care are loc de mai mult timp in tara noastra.

Consideram ca o dovada de o deosebita noblete morala faptul ca ei nu s-au aparat in fata acestor neadevaruri, gustand astfel din fericirea de a fi ocarati, prigoniti si calomniati din pricina Domnului Isus (Mat. 5.11-12)

Simtim ca este de datoria bisericii locale sa apere onoarea membrilor ei, potrivit indemnului Scripturii: “Deschide-ti gura pentru cel mut,… si apara pe cel nenorocit si pe cel lipsit” (Prov. 31.8-9). De aceea dorim sa aducem la cunostinta fratietatii din tara noastra ca sora Sfatcu Genovieva este mai presus de orice banuiala si ca viata ei morala si spirituala ar putea fi un exemplu pentru multe fete crestine. Biserica noastra, a carei angajata este sora Genoveva, apeciaza in mod cu totul deosebit credinciosia, seriozitatea si daruirea de care a dat dovada sora din momentul in care s-a intors la Domnul si pina in momentul de fata. De asemenea, fratii din intreaga tara pot depune marturie asupra faptului cum Domnul a binecuvantat munca ei cu corul de copii.

In consecinta afirmam cu tarie ca toate zvonurile despre care am vorbit sunt neadevarate si rodul nascocirii si ca ele nu pot atinge demnitatea acestei fete, ci dimpotriva ele murdaresc onoarea celor care le-au raspandit.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Amintiri din lagarul comunist – 3 – 1978 – Memoriu in apararea Genovievei Sfatcu”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s