Amintiri din lagarul comunist -1

RomGabe imi semnaleaza faptul ca Daniel Branzai a afisat pe blogul lui Dezvaluiri un text al meu mai vechi despre disidenta religioasa evanghelica din Romania anilor ’70.

Textul cu pricina a fost publicat pentru prima data in numarul 127, din 17 februarie 2002, al revistei Salt Street Journal, prima revista virtuala a evanghelicilor din Romania, aparuta  la Iasi, in 19 aprilie 1999, la initiativa prietenului Edi Orasanu.

Deoarece n-am publicat niciodata aici pe blog acest text, il afisez acum, pentru folosul celor interesati.

* * *

In anul 1973 se intorcea in Romania, dupa trei ani de studii teologice la Regent’s Park College in Oxford, pastorul Iosif Ton, care a devenit imediat profesor la Seminarul Baptist din Bucuresti. La putina vreme dupa aceea, Iosif Ton s-a implicat intr-o serie de actiuni publice, menite a atrage atentia autoritatilor si a strainatatii asupra persecutiilor si restrictiilor la care erau supuse comunitatile religioase din Romania si in special cele evanghelice. Primul document de protest adresat de Iosif Ton cunducerii Cultului baptist si autoritatilor romane a fost semnat ulterior de alti 50 de lideri baptisti. Reactia autoritatilor a fost brutala, Iosif Ton si apoi altii impreuna cu el, fiind arestati si anchetati, in mai multe rinduri, uneori in mod violent. O noua miscare de protest s-a produs in 1974, cu ocazia arestarii si condamnarii la doi ani de inchisoare a credinciosului Vasile Rascol, pentru distributia ilegala de Biblii si literatura crestina. Ton a publicat apoi, in 1976, un document teoretic numit “Locul crestinului in socialism”. Acesta nu era propriu-zis un document anticomunist, ci critica lipsa de libertate religioasa din Romania, sugera ca socialismul nu trebuie sa fie neaparat ateist si pleda pentru ca autoritatile sa ofere crestinilor locul care li se cuvenea in acea societate.

In 1975 a sosit momentul prielnic pentru efectuarea unor schimbari in conducerea cultului baptist, care pina in acel moment dovedise extrema slugarnicie in raporturile cu Departamentul cultelor. Ocazia a fost oferita de demisia predintelui cultului, Nicolae Covaci. Au avut loc imediat alegeri la nivel de comunitati si cu aceasta ocazie au fost alesi citiva reprezentanti mai radicali, care dadeau credinciosilor speranta ca schimbarea este posibila. Departamentul cultelor insa a refuzat sa recunoasca pe cei mai multi dintre radicalii alesi de comunitati si congresul a fost aminat, avind loc abia in1977. Din nefericire, noua conducere a cultului (Presedinte – Cornel Mara; Secretar general – Pavel Barbatei) aleasa la acest congres extrem de tensionat, s-a dovedit a fi inca si mai sensibila la presiunile crescinde ale autoritatilor.

In aceeasi perioada, Iosif Ton a fost inlaturat din pozitia de profesor la seminar, ceea ce a ocazionat protestul deschis al studentilor. In octombrie 1976, Ton a declarat o perioada de post public, in semn de protest pentru inlaturarea din seminar a studentilor Ianculovici si Prejban, care condusesera protestul studentesc. Incetul cu incetul, alti lideri si tineri evanghelici s-au adaugat acestei miscari pentru drepturi religioase, care a inceput sa puna tot mai serios sub semnul intrebarii legitimitatea sistemului comunist. Aceasta directie mai radicala de actiune, care nu s-a bucurat de sprijinul lui Ton, adeptul unei abordari mai nuantate, a fost promovata mai ales de catre Pavel Nicolescu si Comitetul pentru apararea Libertatii religioase si de constiinta (ALRC), format in vara anului 1978. In acest context, in diverse locuri din tara au fost concepute documente si au fost adunate liste de semnaturi solicitind autoritatilor respectarea drepturilor religioase si somind conducerea cultului baptist de a renunta la cooperarea vinovata cu regimul comunist. Acesta este cadrul in care a aparut la Iasi in toamna anului 1978 documentul pe care il vom da pentru prima data publicitatii incepind cu urmatorul numar al revistei noastre. El a fost conceput de Danut Manastireanu si a fost trimis Uniunii baptiste, insotit de o lista cu citeva zeci de semnaturi, mai ales ale unor tineri, dar si ale altor membri ai Bisericii baptiste in Iasi.

Va urma

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Amintiri din lagarul comunist -1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s