Et si les talibans étaient juifs?

Source: Le Figaro blog

Les talibans sont peut-être juifs… Du moins d’origine juive. C’est – en raccourci – ce que tente de vérifier le gouvernement d’Israël. Le ministère israélien des Affaires étrangères a décidé de financer des recherches visant à établir pour de bon si oui ou non, les Pachtouns (ethnie dont sont issus les talibans) descendent bien de l’une des dix tribus perdues d’Israël. Et c’est en Inde que s’effectueront ces recherches. Pour une raison évidente : elles sont impossibles à mener en Afghanistan et au Pakistan.

On le sait depuis longtemps, les Pachtouns – ou Pathans – qui peuplent essentiellement le Sud et le Sud-est de l’Afghanistan et l’Ouest et le Nord-ouest du Pakistan seraient des descendants de l’une des tribus perdues d’Israël. Similitudes dans les rites, les vêtements, les traditions familiales, culinaires… tout porte à croire que les Pachtouns ont des ancêtres juifs. Ce que l’on sait moins, c’est qu’il existe en Inde plusieurs communautés pachtounes. Une aubaine pour les scientifiques qui tentent d’établir la véracité de l’origine israélite des Pachtouns. Ils peuvent travailler tranquillement au nord de l’Inde, à Lucknow, la capitale de l’Uttar Pradesh.

Lisez le reste ICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “Et si les talibans étaient juifs?”

 1. raspunsul dumneavoastra imi place profund. Totusi, doresc sa fac o mentiune pentru a repara modul in care s-a interpretat comentariul meu. In primul rand, nu putem compara talibanii (a caror filosofie de viata e bazata tocmai pe asemenea acte de injustitie si sunt prescrise in sistemul lor dar si acceptate social) si incidente din mea shearim unde nebunii care fac asemenea acte (desi am auzit de pietre aruncate, niciodata de crime, dar nu va contest informatiile doar pt ca nu am auzit:) ) sunt condamnati pentru ca NU AU nicio baza religioasa, culturala s.a.m.d. Sunt doar cazuri singulare (un grup de femei din mea shearim, la indemnarea unei rabinese au inceput sa poarte Burka- complet neacceptabil in Iudaism!) oe cand in societatea condusa de talibani situatia e invers, sunt incurajati la asemenea fapte.

  A doua problema ar fi ca ideologiile nu se transmit genetic oricat s-ar incerca sa se dovedeasca. A spune ca uite, o etnie care e majoritar aderenta la un curent ideologic terorist e inrudita genetic cu o alta etnie, doar pentru a demonstra ca si ideologia celeilate etnii e terorista, nu mi se pare corect nici stiintific si nici etic.

  Iar problema sionismului e spinoasa daca nu ne desprindem de clichee. Din cate stiu, si Noul Testament prevede revenirea evreilor in Israel. Asta nu inseamna ca tot ceea ce se petrece acolo este corect, moral sau asa ar trebui sa se desfasoare. Totusi, ce treaba are varza cu capra? Sionismul pur, original, biblic opus celui laic nu inseamna nimic altceva decat dorinta evreilor de a reveni pe meleagurile care i-au format ca popor si unde cultura si destinul lor a luat infiintare.

  Daca drepturile Palestinienilor nu trebuiesc puse nici un moment in discutie (desi ei pun discutie drepturile oricui, dar acesta e deja un alt subiect si nu trebuie sa influenteze cum gandim noi), nici drepturile evreilor nu trebuiesc contestate.

  Mai mult, mi-as dori enorm, asa cum am mai discutat, sa se prezinte si latura frumoasa a relatiei dintre israelieni si palestinieni care, in mod paradoxal exista. Raul nu se indreapta cu rau, ci cu bine. Greselile de ambele parti (si e etic sa recunoastem ca ambele parti au comis lucruri oribile, nu doar palestinienii ci si evreii).

  In fine, dezirabil ar fi ca nici istoria sa nu fie modificata dupa bunul plac si dupa afinitati subiective (gen, imi plac cum arata unii, ceilalti sunt mai urati). Nu ma refer la dvs sub nicio forma, imi exprim dezamagarirea fata de un articol al Noua Dreapta pe acest subiect in care scriitorul habar nu avea nici ce e nici cu ce se mananca istoria si contextul social al zonei.:)

  In fine, penrtu a conclude acest lung cometariu, e neplacut sa citesti ceva ce are un iz radical. A fi sionist nu inseamna sub nicio forma a fi rasist sau anti- ceva. Doar pentru faptul ca exista asemenea persoane (indiferent ca sunt multi, putini sau toti), asta nu schimba ideologia. Si nu se poate compara sub nicio forma cu ideologia talibana care de la radacini este una totalitara, terorista si extremista.

  Like

 2. Cred ca aveti dreptate, domnisoara, in legatura cu confuzia, poate voita, a autorului acelui text, intre etnie si ideologie.
  Pe de alta parte,desi va inteleg sentimentele de solidaritate etnica, trebuie sa va spun ca va inselati. Intr-adevar, nu stiu cazuri de evrei care au aruncat acid pe fetsele unor fete, dar stiu cazuri de femei ucise de evrei utraortodocsi in Mea Shearim pentru ca au indraznit sa intre in cartie cu mineci scurte, sau de copii ucisi de coloni evrei in Hebron si aiurea. Asa cum stiu de actele teroriste (scuzati-mi folsirea anacronica a termenului – case nu se folosea pe atunci, ceea ce n-are oricum nici o importanta) ale unor partizani evrei nu numai in Germania nazista si in alte tari europene (acte pentru care am, de fapt o mare simpatie, desi tot terorism ramine) dar si Palestina aflata sub protectorat britanic inainte de 1948.
  Asa cum stiti draga Odelia, istoria este o poveste complicata si cel mai adesea trista, pentru fiecare dintre noi, atit in plan personal cit si national.

  Like

 3. Faptul ca majoritatea (sau chiar toti) talibanilor sunt etnici ai acestei populatii nu imi spune nimic in legatura cu genetica lor. Mai precis, articolul are un iz de demagogie. Talibanii sunt un grup cu o ideologie la care se adera, nicidecum o etnie. Vorbim despre regimul Taliban si nu poporulTtaliban. Corect ar fi fost “et si les patchouns etainent juifs”. A face o compartie intre sionism, iudaism, talibani, grupari etnice etc. este cel putin deplasat. Apropo, in momentul in care veti vedea israelieni aruncand cu acid pe fetzele femeilor pentru ca au “tupeul”sa se inscrie la scoala si multe alte genuri de manifestari retarde de acest timp, atunci mai putem discuta despre o comparatie…

  Like

 4. 🙂
  Sunt sigur ca unii vor sari sa va acuze de antisionism, asa cum au facut-o cu Liiceanu atunci cind a reiterat locul comun al prezentei supranumerice a evreilor in Partidul Comunist Roman la inceputul perioadei socialiste.

  Like

 5. Pastu este o limba indo-europeana din grupul iranic.
  Guvernul israelian se refera poate la asemanarea intre fanatismul sionist si taliban. Asta ar merita studiat.

  Like

 6. Interesanta stire , dar nu prea cred eu ca pashtunii sunt evrei. S-au mai facut teste genetice pe ei si nu sunt semiti ci indo-europeni(iafatiti) .
  Dar e normal ca Israelul sa verifice orice populatie despre care se spune ca ar fi evreiasca.

  Like

 7. Ma mir ca publicati “propaganda sionsita”.
  Oricum, trebuie sa ne mai schimbam pe ici pe colo..
  Am mai citit asa ceva. Poate asa se va face pace intre evreii pastuni si americanii evanghelici; altfel numa’ ‘n Mileniu o fi pace acolo.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: