Urme romanesti in Bulgaria

Va recomand astazi un excelent articol al jurnalistului Catalin Manole, de la Formula As, intitulat ‘Urme romanesti in Bulgaria: Horele mute’. Iata un fragment, din care veti detecta, sper, sensibilitatea si emotia cu care se apropie jurnalistul de acest delicat subiect, al romanilor uitati din afara granitelor Romaniei.

In Bulgaria sunt peste o suta de mii de romani. Uitati, parasiti, ignorati de tara mama, a carei limba o vorbesc. Nici un stat din lume nu-si dispretuieste cu atata inconstienta radacinile istorice.

La sud de Dunare

Taranul nu stia ce vrea jandarmul de la el. Il vazuse doar ca se tine la cativa pasi in urma lui, de cand iesise cu boii pe poarta. La inceput s-a gandit ca ar putea sa fie ceva la mijloc, dar, in ultimul timp, nu mai gresise cu nimic. Facea acum ceva rau? Isi ducea, ca in fiecare seara, boii la adapat, la Dunare. Boii erau ai lui. Se straduise din greu sa ii aiba, si acum ingrijea de ei cu tot dragul, pentru ca erau singura lui avere si singurul sprijin la munca pamantului. Ca adapa boii la Dunare, iarasi nu era nimic gresit: toti taranii din sat faceau la fel... Incercand sa isi risipeasca teama, omul merse mai departe, fluierand usurel. Jandarmul continua, insa, sa-l urmeze de la distanta. Ajuns pe malul Dunarii, Gheorghe s-a oprit. Jandarmul a venit langa el si s-a asezat pe pamantul jilav, oftand adanc, ca un om ce nu se mai descurca cu problemele vietii. Taranul l-a privit lung, cu oarecare neliniste. Facea ceva gresit si nu isi dadea seama? In cele din urma, si-a luat inima in dinti si i s-a adresat jandarmului. Dom’ capitan, am gresit cu ceva? De ce ma urmariti? Am facut ceva ce nu trebuia?

Cititi mai departe…

(Multumesc domnului Virgiliu Culiceanu pentru semnalarea acestui text.)

Articoe similare, despre romanii din Bisnoa puteti gasi AICI si AICI. DE asemenea, despre romanii din Muntenegru, AICI si AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Urme romanesti in Bulgaria”

  1. poate ar fi interesant sa vedem cum isi descriu la noi “nationalitatile conlocuitoare” sau minoritatile (ce nume fain, nu?) aventurile lor in ceea ce priveste supravietuirea culturala. nu se poate compensa, ca nu este nimic de conpensat, dar cred ca fiecare dintre ele isi au istorii foarte asemanatoare. doar ca noi nu citim alte limbi.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s