A New Kind of Baptist


Pastor
Amy Butler, Calvary Baptist Church,
Washington, DC

Moments before Sunday worship begins, Pastor Amy Butler and members of the Calvary Baptist Church choir gather in a small annex next to the sanctuary. Butler leads the group in a short prayer, then issues a warning.

“I’m really reaching this morning, preaching that Jezebel is wise,” she says with a grin. “So keep your facial expressions under control.”

Everyone laughs. In truth, it takes more than that to upset the congregation of Calvary Baptist, in the heart of the nation’s capital city.

The congregation’s willingness to embrace the unexpected goes a long way toward explaining how a church once on the brink is now a thriving community asset. “If you want to be a Christian, you better get ready for life to be hard. This is not ‘Put on your pretty hat and go to church.’ Jesus Christ did some really hard things. Love your enemy? What could that mean in D.C. in 2009?” Butler said of her congregation. “What would Jesus expect us to do when feeling threatened or uncomfortable? Love God, love your neighbor. That’s what we’re doing here. That’s the essence of gospel.”

Read the whole article HERE.

Comment. Maybe a ‘new’ kind of Baptist is indeed necessary. The ‘old’ kind does not seem to work anymore; at least not as it used to.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

16 thoughts on “A New Kind of Baptist”

  1. asa cum ziceam mai sus, fund-amentalistii sunt condusi de creier. ramine de vazut unde se gaseste acesta. sau daca se gaseste. se fac cercetari…
    daca doriti scriu si o scrisoare deschisa catre fund-amentalisti. vivat natiune fund-amentalista! i-am asimilat la natiune, cum fac si musulmanii cu crestinii. e de bine sau de rau?

    mingea la fileu!

    Like

  2. Zelul dvs in apararea fundamentalismului, (cu sau fara cratime in diverse locuri 🙂 Dar cu. banuiesc, sunteti fundamentalist, zelul se explica si se scuza. Ceea ce unora li se pare o gluma nevinovata, chiar daca cam ‘groasa’, dvs. vi se pare o blasfemie. Repet, e de inteles pentru un fundamentalis si imi pare rau ca nu impartasesc oroarea dvs. Cred ca despre aceast aberatie, cari ucide oamni si constiinte in lumea noastra, ar trebui sa folosim vorbe mult mai grele decit a folosit Alex.
    In rest, il las pe AlexN sa raspunda, ca e baiat mare.

    Like

  3. Ce credeti ca a putut gasi domnul Nadaban in cuvantul “fundamentalisti”? Poate “amen”, poate “tal”, poate ” list”? Nuuuu, nicidecum…. Dumnelui a identificat cuvantul “fund” si ni l-a semnalat despartindu-l prin cratima de restul cavantului. Si toate acestea in interiorul unei urari de bine pentru prieteni si de rau, evident pt dusmani.
    Intr-adevar, prietenia perverteste scara valorilor, altfel domnul Manastireanu nu ar fi acceptat o astfel de urare tampa in veselia ei…

    Like

  4. deci regretati sincer ca danut manastireanu nu mai e baptist!
    cel putin regreta cineva…

    Like

  5. mie mi se pare ca problema cu fundamentalistii, si cu altii care nu isi zic asa, dar sunt shimaishi, e ca fie ploaie, fie vint, nu baga de seama ca sunt intr-o ureke. poti sa le spui ce vrei, ca ei sar la apararea printzipurilor lor, pe care nu le-ai atacat. sau poti sa nu le spui nimic ca iti inventeaza ei ceva.
    vorba aia, daca tot ai blog de ce sa te injure pe blogul tau? sa o faca cel putin pe blogul lor! a, traim intr-o lume libera, fara prejudecati, si pot sa iti ureze si ei de anul nou ceva. ca nu mai poti tu.
    nu te-au inteles, ca au “dispozitivu” ocupat cu altceva.

    danut, sa ne traiesti la multi ani, sa mai bagi chestii enteresante si d-astea “murdare” la fund-amentalisti!

    Like

  6. Valentin:
    Daca nu va suparati, ati fost cumva beat cind ati scris aceste cuvinte? Ar fi scuzabil. E Anul Nou si un anumit gen de “crestinism” mai aluneca in chestii de-astea.

    Like

  7. Multumesc frumos.
    Domnul meu, ar fi fost decent sa va dati numele real si adresa reala de email. Ca de obicei, lasii se ascund in spatele anonimitatii. Si asta va judeca Dumnezeu, ca pe toate celelalte.

    Like

  8. Manastireanu,
    Sa de-a Dumnezeu sa te judece din plin, morminte varuit ca iti meriti din plin. Ai sucit indeajuns mintile multora impreuna cu haita ta de fiare educate si liberale. Mie sila de tine de ce ai ajuns. Dumnezeu sa te trezeasca ori sa te i-a de aici, caci ai facut destul rau pe pamintul acesta.
    Esti un tradator de credinta. Tu si Iuda Isacarioteanul aveti asa de multe in comun, parca sinteti frati de breasla.
    La multi ani nenorocit parvenit. Sa nu-ti fie sentinta usoara!
    Nu-i nevoie sa imi raspunzi

    Like

  9. Pina la urma calea smereniei e una sigura.
    Problema e mai simpla: intr-o zona ca DC nu poti sa ai succes conservator fiind. Dar intrebarea e prea grea pt mine: se multumeste Dumnezeu sa mai tai din pretentiile Sale ca sa aduci opamenii pe ingusta cale a Domnului?
    Intrucit n-am fir rosu cu Dumnezeu, ramin la cele scrise in Sfinta Carte. Doamna cu pricina nu e din parohia mea. A fost un iteresant exercitiu de gindire. Ea a reusit sa reinvie o comunitate. Este asta suficient pt ca Dumnezeu sa treaca cu vederea restul? Opinia mea nu conteaza; nu eu judec. Eu n-as incerca asa ceva! Daca asta e lumina ei, o priveste!

    Like

  10. Regret daca asta am transmis. Culmea e ca nu cred ca batjocoresc pe nimeni. Unii oameni, precum doamna de mai sus, vorbesc destul de clar si tare. Nu fac decit sa-i citesc cu voce tare. Domnia sa pretinde clar ca ea da lumina (cam bizar pt un baptist) la ei in biserica. E vina mea? Sunt destul de batrin ca sa nu fiu usor de pacalit. Exista oameni care fac mult bine dintr-un complex de vinovatie, etc….
    Am sa caut si eu filmul cu pricina; sper sa se gaseasca si prin America.
    Nici eu nu scriu ca sa va conving pe dvs.
    Si nici nu va judec. Nu ma cred in stare desi ni se cere sa-i judecam pe cei din nauntru.
    Sa fiti fericit! Si sa nu ne osindim in ce gasim de bine!

    Like

  11. Domnule Doru Radu,
    Acum cind scriu aceste rinduri urmaresc ultimele secvente ale filmului Bunul Papa Ioan XII, despre viata unui om al lui Dumnezeu pe care probabil l-ati batjociri asa cum faceti cu toti cei care nu cred ca dvs. In definitiv este dreptul dvs.
    In ce ma priveste, nu voi incerca sa va conving. Este clar ca e inutil. Prefer sa fiu judecat mai degraba de Dumnezeu, in a carui bunatate si dreptate ma incred, decit de ‘bunatatea’ fratilor mei.
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

    Like

  12. Fraza a doua se incheie triumfal:
    “agreed that all members of our church should have full access to all pastoral services.”… Presupune asta ca GLBT va primi impartasania sau botezul? Cred ca da. Limbajul echivoc dovedeste reaua vointsa a lor si nu a mea. Niciunde n-au curajul -lasitatea fiind o caracteristica a cestor atituidini- sa scrie negru pe alb; ‘intrucit consideram ca DUmnezeu a gresit in chestiile astea, am ghotarit sa procedam astfel”…
    Am vazut in mutle locuri limbaj alambicat care sa mai pacaleasca pe cei a caror stomac nu digera ramasitele fundamentaliste. Daca eu sunt rau? Ati vazut dvs undeva intentia de a-i schimba pe GLBT? Se proclama atasamentul fatsa de valorile funciar baptiste: spiritul liber si preotia universala (aici pare a face aluzie la femei si nu unde ziceti dvs). Ca fost baptist, chiar vi se pare ca spiritul liber e eminamente baptist? S-o fi referind la Eliberarea Spiritului de Watchman Nee? Da, cred c-am gasit raspuinsul.
    Pacat!
    Cu cit pastoritele sunt fete mai frumoase si liederii mai eruditi cu atit riscul “ducerii poporului in ratacire” e mai mare.
    De primit in biserica trebuie sa primim pe oricine in afara de Cel Rau, de cei ce fac dezbinari si de cei ce traiesc in neoinduiala… De schimbat trebuie sa ne schimbam toti.. Inclusiv subsemnatul.
    PS- de-acord cu urarile lui ALex Mazilu!

    Like

  13. Iata ce spuneam. Reaua vointa sau ideologia va intuneca gindirea si conduc la judecati nedrepte.
    Si daca ‘welcoming’ nu inseamna aprobare, ci doar renuntarea la homofobia care domina comunitatile fundamentaliste?
    Nu spun ca asa este, ci doar constat ca presupuneti raul, fara sa cautati dovezi.
    Despre a doua fraza, ce sa mai spun? Este evident ca o puneti in legatura cu prima (interpretata in mood subiectiv), doar ca sa va justificati, in mod ieftin, prejudecatile, in vreme ce, in mod evident, textul nu se refera decit la refuzul misoginismului eclesial, o alta marota fundamentalista.

    Like

  14. Un nou gen de baptist, unul gresit.
    Mai jos e un citat din convingerile acestei biserici;
    “In recent weeks, we have held several events as opportunities for our church community
    to study and discuss how we can be welcoming to the GLBT (gay, lesbian, bi-sexual and
    transgender) community. These events included the movie “For the Bible Tells Me So,”
    Pastor Amy’s preaching on this issue, a talk-back session following Amy’s sermon, and
    an adult Sunday School class.
    After prayerful discussion, a smaller group came up with the statement listed above. We
    felt this statement captures the spirit of our church at this time, that all members of
    Calvary are welcome to participate in the life of the church as the Spirit moves them,
    including as members of boards or in other leadership opportunities. In addition, we
    agreed that all members of our church should have full access to all pastoral services.”
    Nu stiu daca fraza a doua se refera la prima. Oricum, doamna aceasta si biserica pe care o pastoreste nu intra in cei 34% descrisi de Barna ca avind absoluturi morale.
    Dragostea aproapelui e esenta Evangheliei. Ce-i scapa doamnei de mai sus, e faptul -altfel banal- ca dragostea lui DUmnezeu e legata de adevar.
    “Dragostea fara adevar e cea mai mare inselatorie” -R. Wurmbrand.
    Oare chiar nu se poate o altfel de biserica baptista, dar buna?

    Like

Leave a comment