Stalin, modelul lui Putin

Presa occidentala observa, in sfirsit, un fenomen care este deja un loc comun pentru cei familiarizati cit de cit cu scena poliica si culturala ruseasca.

Kremlinul este implicat intr-o campanie agresiva de reabilitare a imaginii lui Stalin. Pe umerii lui dictatorului comunist Stalin, unul dintre cei mai mari criminali ai lumii, pe linga care Hitler a fost un mic copil, Putin incearca sa reconstruiasca imperiul lui Petru cel mare.

Din nefericire, are la dispozitie in acest sens, prin petrol, prin gaze si prin ubicuitatea mafiei rusesti, armele necesare pentru realizarea acestui scop. Cu asemenea arme si cu o Europa care a ales o conducere slaba, are toate sansele pentru a avea succes. Dumnezeu cu mila.

Cititi AICI un articol foarte candid din The Telegraph pe aceasta tema.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

13 thoughts on “Stalin, modelul lui Putin”

  1. Eram sigur de acest comentariu. Doar eu am ridicat mingea la fileu.
   Numai ca America are o conducere slaba de citeva decenii. Ne-a ferit Dumnezeu de turbarile lui McCain. Cu alte cuvinte, se poate si mai rau.

   Like

 1. Interesant mi se pare că Putin a fost un apropiat al lui Aleksandr Soljeniţîn, în ultimii ani de viaţă ai acestuia din urmă, iar prin marele scriitor rus am putut descifra pe Stalin în toată monstruozitatea sa.

  Să fi uitat Putin pe înţeleptul său? Aşa cum a uitat şi Alexandru Macedon pe Aristotel, filozoful, pornind apoi să cucerească lumea?

  Iertaţi-mă că am îndrăznit să fac un comentariu la dvs. pe blog şi fiţi convins că nu încerc să vă cuceresc. N-am eu petrolul ăla… 🙂

  Like

  1. Comentariile de bun simt sunt oricind binevenite, indiferent de a cine ar veni.
   Soljenitin, din pacate, a alunecat foarte tare spre slavofilie. si a preamarit visul Rusiei mari in ultima perioada a vietii lui.
   De altfel si el l-a sustinut pe Putin, asa cum aratam cindva intr-un post aici pe blog, pornind de la un interviu extrem de dezamagitor al marelui disident, in Der Spiegel.

   Like

   1. intr-un anumit pasaj din arhipelag in care se plingea ca cei care s-au folosit vremelnic de nemti ca sa se intoarca la patria muma rusia, fraierindu-i pe nemti, erau executati, sau inchisi cel putin, am detectat ca autorul nu deplingea atit de mult lipsa de principii a comunismului, cit lipsa comunistilor rusi de a aprecia corect cauza nationalista. el afirma ca singele apa nu se face. multe s-ar putea discuta.

    Like

 2. De cateva luni ma tot intreb ceva ” Cum de nu exista pe Resurse Crestine nici o predica despre “Abuzul spiritual”?
  Chiar nu este nici un pastor din tara sa recunoasca cand a dat dovada de asa ceva? Sau sa trateze acest subiect.
  Asa este mediul evanghelic romanesc, in cel american gasesti o gramada de articole si predici.
  Or fi mai avansati ?
  Sunt mai transparenti si mai deschisi slujitorii americani decat cei romani?
  Sunt mai cinstiti si corecti fata de turmele care le pastoresc?
  Sunt mai smeriti si mai umili de au curajul spiritual sa marturiseasca prin exemple concrete abuzul spiritual?

  Like

  1. Vreau sa-ti raspund printr-o povestioara. Cu ceva timp in urma publicam pe un site (am uitat care) un text foarte scurt pe aceasta tema. Rezulltatul? Unul dintre prietenii mei care si-a ‘schimbat ontologia’ prin ungere a protestant vehement fata de acest text, pe care l-a privit ca un atac la tagma pastoreasca.
   ESte clar ca am atins o rana deschisa. Abzurile pastorale exista, as spune chiar ca sunt curente, dar gredul redus de democratie si de responsabilitate civica de la noi ii face pe evanghelici sa taca si sa inghita aceste abuzuri, caci asa au fost invatati in comunism. Aceasta insa nu va dura mult. Ma indoiesc de faptul ca urmatoarea generatie va mai accepta in tacere aceasta situatie.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s