Guvernul Boc intre lumina competentei si umbra nomenclaturii

Nu, nu intentionez sa fac o analiza personala a guvernului Boc. Nu detin competentele necesare pentru a formula analize competente si nici nu am la dispozitie informatii din interiorul aparatului guvernamental pentru a sti ce s-a intimplat cu adevarat in negocierile pentru formarea guvernului, care au rezultat in lista ce va fi prezentata luni spre validare Parlamentului.

Prefer, mai degraba, sa va indrept atentia spre doua texte. Primul este al reputatului ziarist Dan Tapalaga, unul dintre putinii oameni romani de medi care nu s-au prostituat cu ‘mogulii’. Titlul articolului, ‘Inapoi la nomenclatura‘, spune totul. Iata un fragment, pentru a va stirni interesul:

Raman consecvent: premierul desemnat, Emil Boc merita sa fie repus in functie, ca gest repartatoriu si ca forma de recunoastere pentru cele cateva masuri reformiste, aproape sinucigase, luate in plina campanie electorala, e drept ca sub presiunea FMI. Cu lista noilor ministri, Boc pica insa primul examen important de la inceputul unui mandat in care putea forta reformele interne. N-a avut curaj sa taie in carne vie, sa-si exercite autoritatea de sef de partid (cata o avea), confirmand o data in plus ca nu-si apartine si ca e un lider slab.

Una, doua, trei compromisuri puteau fi intelese, alegerile se castiga cu oameni care asteapta apoi rasplata. Dar cand tot Guvernul pare un mare compromis, indulgenta nu-si are locul. Veti spune: rabdare, sa-i judecam dupa fapte. Au avut destul timp la dispozitie sa ne dezamageasca continuu, nu vad de le-am da o noua ocazie unor Videanu, Berceanu, Udrea?

Emil Boc a pierdut un pariu cu reforma. Mai are totusi o sansa astazi, inainte de a trimite lista finala in Parlament, sa mai gaseasca in extremis solutii rezonabile.

Al doilea text asupra caruia vreau sa va atrag atentia este cel al amicului Mihail Neamtu, un tinar teolog ortodox cu interes si expertiza in domeniul filosofiei politice. El  nu este la fel de pesimist ca Dan Tapalaga, dar, pentru un sustinator consecvent al Presedintelui Basescu, textul lui emana multa dezamagire. Citez:

Nominalizarile facute pentru noul Guvern condus de presedintele PDL au iscat deja cateva legitime controverse.  Poate era normal ca Guvernul Boc sa  recompenseze fidelitatea catorva dintre veteranii partidului (A. Videanu, R. Berceanu sau V. Blaga) si sa puna inainte barbati cu experienta, capabili sa negocieze cu fortele sindicale viitoarele masuri drastice ale Guvernului. Scandalos e totusi modul in care algoritmii politici au condus la compromisuri neasteptate, foarte slab estompate de putinele propuneri cu forma si continut european.

Nu sunt de acord cu toate concluziile celor doi, dar cred ca, din pacate au in mare masura dreptate. Dumnezeu cu mila.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Guvernul Boc intre lumina competentei si umbra nomenclaturii”

 1. danut,
  trecind peste toate cele din campanie, ale lor, ale tale, ale mele, chiar ai crezut ca se va intimpla ceva? ai min indiferent cine ar fi cistigat…
  vorba ta ca optimist convins: se poate si mai rau.

  orice om cu capul pe umeri ar fi facut o remaniere si ar fi abandonat citeva pietre de moara agatate de picioarele indivizilor pomeniti mai-sus. oare in toata tara nu se gasesc inca citiva oameni ca sa scapi de numele rele si de efectele generate de ele? ma indoiesc. dar cred ca, probabil ca ai observat si tu, se reinstituie ideea oamenilor indispensabili. si atitia ministrii unguri: chiar au asa procentaj in tara asta? de ce avem nevoie de atitia? udemereul nu este decit o shtoarfa politica. ei sunt la guvernare indiferent cine are majoritatea, de stinga, de drepta, n-are conteaza.

  din cind in cind ma auto-felicit ca din 3 ian 1990 am refuzat sa fac pact cu politica romaneasca. de orice culoare. n-am iesit in paguba. niciodata romania nu va fi condusa de intelectuali. sau cel putin nu in timpul vietii mele. dar, dupa ce e ff rau, se poate ceva mai bine, ca nu se poate mai rau. cum va fi dupa 10 ani de conducere basesciana?

  Like

  1. Nu-s dezamagit doar de azi de ieri, dar din cind in cind imi mai fac iluzii. Sa fie naiivitate? Sau optimism exagerat. Iata un pacat de care n-am fost niciodata acuzat 🙂
   Nici eu n-am intrat in politica nikitanta, Nu am vocatie.

   Like

 2. Putin dezamagit Moncher ?! Este doar natura ta “vesnic speratoare ” , putina naivitate ca toti omenii is buni… in definitiv ( vorba canibalilor ” toti oamenii sunt buni !”); nu ma mai intepa cu liberalii(stai: de la tine accept !) …io ma disciplinez…dupe votul UNINOMINAL m am uitat pe TOATE listele si am votat pe cei “mai buni” : sa’ntamplat sa fie unul de la PDL si Varujan Pambuccian ! Multumit ? Ambii intrara ‘n Parlament ! Vreau sa gandesc rational, nepatimas ! Uite ce scrisei(?) lu’ IT Morar, alt patimas : genche Says:

  December 18th, 2009 at 7:49 pm
  Da, domnilor patimasi ! Nu vreau sa i mai vad pe liberali in balariile lui Basescu ! Las’ ca va rezolva el cu madam Udrea si alti competenti! Cica sa nu te amesteci …. ca te manaca ! M am regasit in pozitia lui Antonescu ! Nu mai exista sira spinarii in Romania cumva ???
  Sa fii sanatos si bun! Si nu te’nerva digiaba! Pupaturi!

  Like

 3. Nu va stiu , dar sunteti un domn! Nu, nu , varianta nu e noi alegeri . Vom intra in aceeasi fundatura! Sincer sa fiu nu vad capatul marasmului ; poate 400 de nemti pusi in Parlament, Guvern si prefecturi ?? Cine are alta varianta NEIDEALISTA ?

  Like

 4. un neamt peste 10 romini, inca unu peste 100, inca unul peste 1000, inca 1 peste 10000, si asa mai departe. vedeti citi nemti ne trebuie pt 22 de milioane.

  Like

 5. Sa le multumeasca boc,intentionat am scris cu b mic,celor care l-au votat si carora le-a promis un trai mai bun …nu votati comunistii in rosu alias PSD,votati fraieri romani portocaliul mancator de pensii si de salarii….ASA SA TE AJUTE DUMNEZEU boc …sa mai traiesti …cum ai taiat salarul meu nenorocit…de bugetar

  Like

 6. pai noi romînii avem proverbul “da-mi doamne mintea românului cea de pe urma”. chestia e ca unii români au minte mai multa si isi planifica minciunile ca alti români sa le creada si dupa aia sa invoce proverbul. si nu ne-au facut-o rusii, turcii, grecii, romanii sau criza. ci ne-au tras-o ai nostri. ma rog, ai lor, ca eu nu i-am votat dupa principiul “de ce ar fi hotzii astia mai buni ca hotzii aialaltzi?”. cersetorii ne-au plecat, doctorii ne-au plecat, constructorii ne-au plecat, mai politicienii sa plece si putem inchide firma. propun sa o vindem pe 1 ron albanezilor, ca tot sunt mai destepti ca noi.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s