Blogul lui Adi Guiu


Adi Guia la celebrarea a 10 ani de activitate
la Centrul Areopagus, in Timisoara

Amicul Adi Guiu, fost student la Emanuel in Oradea, si in prezent implicat in studii postuniversitare la University of Chicago, are blog. Se numeste, putin retro, Nicolae Logofatu.

Adi, care s-a convertit de citiva ani la ortodoxie, dar a pastrat o perspectiva ecumenica (se inchina adesea intr-o biserica episcopaliana) si are o multitudine de preocupari culturale dintre cele mai interesante. Asa fiind, blogul lui se anunta a fi un spatiu care merita explorat, asa cum puteti vedea si singuri, AICI.

Va doresc lecturi folositoare.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Blogul lui Adi Guiu”

 1. De multe ori, se pare, neo-Protestantii Romani din RO sau strainatate … bat trambita si toba cat mai mult cand un Orthodox devine Pocait (adica devenind NeoProtestant).

  Dar cand un NeoProtestant … se pocaieste si alege calea Credintei Bisericii Primare (Early Church and Eastern Church) … NICI sa nu auzim de asa posibilitati.

  Standardul, cand vine vorba de “convertiri” intre traditii/confesiuni/denominatii Crestine SE PARE sa fie putin DUBLU (double standard).

  Oricum, in concluzie, cred ca ar fii sa fie O SINGURA convertire … la ISUS HRISTOS. Unde o persoana alege sa se inchine, pt mine, este simplu si pur personal.

  Un Craciun Sfant !

  Like

  1. Desigur, convertirea la Isus este actul fundational al vietii crestine. Sper totusi ca nu ne referim pur si simplu la o intoarcere puctuala, ci intelegem aceasta ca pe o continua reorientare in raport cu Cristos.
   Oricum ar fi, realitatea confesionala este una care nu poate fi negata si de aceea este legitim a continua sa discutam despre asemenea convertiri.
   In final, aveti dreptate. Se face mare caz de convertirile dinspre confesiunile istprice catre cele mai noi, dar ultimele decenii au martore ale unor valuri de convertiri in directia opusa.
   Cauzele sunt multiple si complexe. Un comentariu de blog nu le poate acoperi. De aceea ma voi opri aici.

   Like

 2. Agreez ca discutarea acestor “convertiri” elucideaza si va aduce mai multa lumina subiectului Ecumenismul in Crestinism.

  In SUA am observat ca in ultimii 10 ani, s-a dezvoltat o “cottage industry” de scrieri cu tendinta apologetica de “converti” de la Protestantism la Romano-Catolicism.

  Cum ati scris, motivele sunt multiple si complexe. Inchei cu un interview (ultimul dat) dat de marele Jaroslav Pelikan (care impotriva traditiei luterane in care sa nascut si l-a cuoscut pe Hristos, si traganduse din 3 generatii de episcopi … in ultimii ani a fost acceptat in sanul bisericii orthodoxe) spune … ca el nu sa convertit … crezul ramane acelasi dar a ales sa continue sa il urmeze pe Hristos in biserica care a pastrat cat mai aproape credinta lui Hristos si a Apostolilor.

  Like

  1. Am avut cinstea de a-l intilni pe Jaroslav Pelikan in 2000 la Ierusalim si am fost impresionat de absenta fanatismului si a extremismului caracteristic convertitilor. Este semnul unui spirit mare. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

   Like

 3. bisericile isi etaleaza “trofeele”. murdara lupta pt cine a cui e, de la sfinti, la politicieni, oameni de stiinta, litere. o fi fost si isus catolic, ortodox, baptist sau penticostal…

  Like

  1. Cu siguranță Isus nu a fost catolic, ortodox, baptist sau penticostal.

   Dar tare m-aș mira să ne puteți sugera, pe bune, CUM putem fi urmași ai lui Isus FĂRĂ a fi catolic, ortodox, baptist sau penticostal…

   Like

 4. Indiferent cine va fi facut aceasta afirmatie apologetica, ea este nejustificata:
  “urmeze pe Hristos in biserica care a pastrat cat mai aproape credinta lui Hristos si a Apostolilor.”
  ..si oricum ramine de dovedit.
  Recunosc ca suntm fara sensibilitate exhultind convertirile la noi.
  …Mi se pare interesant ca un luteran sa devina ortodox, mai ales avind in vedere buna parere a celor din urma despre Luther. …La urma urmei, nu un om trebuie sa ne tina pe noi intr-un loc sau altul.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s