Simpozion Calvin la Areopagus in Timisoara

Data evenimentului:

Vineri 4 decembrie 2009, orele 18 şi sâmbătă 5 decembrie 2009, ora 9,00

Titlul evenimentului:

Anul Calvin în România: Receptarea ideilor reformate ale lui Jean Calvin în spiritualitatea  evanghelică europeană

Locaţia: Centrul Areopagus, Calea Martirilor Nr. 104, Timişoara, Tel.  0256.494381, www.areopagus.ro; office@areopagus.ro,

Descriere eveniment

Pe data de 10 iulie 2009 s-au împlinit 500 de ani de la naşterea reformatorului Jean Calvin (1509-2009), născut în localitatea Noyon din Picardia sub numele de Jean Cauvin. În acest context, Centrul de Educaţie Creştină şi Cultură Contemporană Areopagus din Timişoara se alătură multelor iniţiative similare din întreaga lume, organizând în perioada  4-5 decembrie 2009 un simpozion internaţional cu tema:

Anul Calvin în România: Receptarea ideilor reformate ale lui John Calvin în spiritualitatea  evanghelică europeană

În cadrul acestui simpozion internaţional sunt invitaţi o serie de teologi care s-au aplecat asupra teologiei lui Jean Calvin din diverse perspective. Iată invitaţii şi titlurile prezentărilor care vor fi oferite la simpozion:

Dr. Anthony N. Lane este profesor de Teologie istorică şi director de cercetări istorice la London School of Theology. Cele mai multe lucrări academice au fost în domeniul istoriei creştine, în special perioada Reformei. Ultima lui carte este A Reader’s Guide to Calvin’s Institutes (2009). El va prezenta o lucrare intitulată:

“Jean Calvin ca teolog catolic: Calvin şi tradiţia catolică”.

Dr. Thomas Schirrmacher este un teolog şi filosof creştin german. Este rectorul Seminarului Martin Bucer, o şcoală teologică din Bonn, cu filiale în câteva ţări europene. Profesorul Schirrmacher conferenţiază în etică, sociologia religiei, religiile lumii şi drepturile omului în Germania, România, SUA şi India. Este autorul şi editorul a peste 70 de cărţi. El va  prezenta lucrarea:

“Redescoperirea importanţei ecumenice a operei lui Jean Calvin în ciuda secolelor de defăimare”.

Dr. Bela Visky este lector universitar în Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de teologie reformată. El va prezenta o lucrare intitulată:

“Cazul Servetus: o dispută nesfârşită şi implicaţiile sale teologice”.

Dr. Emil Bartoş este conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Baptistă din Universitatea Bucureşti. De asemenea, predă cursuri de teologie şi sociologie la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti şi la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din Universitatea de Vest, Timişoara. Titlul prezentării sale este:

“Unio mystica: o comparatie intre Jean Calvin si Dumitru Staniloae asupra doctrinei despre unirea cu Cristos”.

Daniel Oprean este doctorand în teologie al Universităţii Wales, UK şi director de programe educaţionale la Centrul de Educaţie Creştină şi Cultură Contemporană Areopagus, Timişoara. El va prezenta lucrarea:

“Din viaţă la teologie: Rădăcinile şi caracteristicile teologiei slujirii la Jean Calvin”.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Simpozion Calvin la Areopagus in Timisoara”

    1. Evident, am reprodus textul comunicatului asa cum l-am primit. Eu scriu intotdeauna Jean Calvin (nu Ion Calvin, sau John Calvin, sau Johannes Calvin), ca doar asa l-a chemat pe tip de la mama lui. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s