Iran: The Nuclear Question

Iran secret nuclear site
(Source: New York Times)

The Times’s David E. Sanger discusses the issues surrounding the discovery of the Iranian enrichment site near the holy city of Qum. See it HERE. Here is the link (fhanks to my friend John Schenk for this):

I also recommend, on the same topic a video presentation below, by Professor Payam Akhavan, from Ms Gill University in Montreal, Canada.

Please pray for the success of the negotiations between US and Iran, beginning tomorrow in Geneva (read HERE more about this). May reason prevail. And may God have mercy! Political madness may push us on the brink of a new World War.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

19 thoughts on “Iran: The Nuclear Question”

 1. Interesant:
  -nemtii-s cei mai furiosi. Cu toate astea, Germania este partenerul principal comercial al Iran-ului. Vorba latinului: banul nu pute…
  _________

  Asta e valabil nu numai pentru nemti in Myanmar, ci si pentru americani, de exempolu in Darfur. Sa fim corecti.
  _________

  -miine se-ntilnesc la Geneva cu Iran-ul. Obama face ce-a promis: intra in negocieri fara preconditii cu Iranul rasplatindu-l pt dorintsa de-a sterge Israelul de pe fatsa pamintului
  _________

  ‘Rasplatindu-l’? Sa fim seriosi. Asta ar insemna ca lipsa dialogului este normalitatea si doalogul este un privilegiu neobisnuit pentru care cineva trebuie sa faca ‘sluj’. NU asa a conceput Dumnezeu lumea. Asa au facut-o neoconservatorii dvs.
  Foarte interesant pentru mine. In general pareti un om rational si echilibrat. Imediat insa ce apare numele lui Obama in discutie deveniti nerezonabil si artsagos. Ceva nu e in regula. Ce ziceti daca va sugerez sa va rugati o vreme in legatura cu asta. Primesc oricind sugestii similare 🙂

  ___________
  -Ce se va-ntimpla miine in Elvetsia? Nu stiu. Dar propunerea americana de sanctiuni economice, pe linga ca n-are “dinti” mai intimpina si opozitia Chinei care va vota “veto”. Nu e de mirare pt ca ea importa petrol Iranian cu miliardele; China depasind Japonia in consumul de petrol. Ati vazut ca criza Iraniana a facut petrolul sa sara peste $70 barilul; si cind te gindesti ca doar cu o zi inainte expertii-l vedeau cazind la ..$50.
  ___________

  Nimeni nu e profet. Nici eu, nici dvs. Sa ne rugam si sa soperam la ce-i mai bine, dar sa ne pregatim pentru ce-i mai rau. Si, sa nu uitam, Cristos este inca pe tron.
  ___________
  -El Baredei — bine ca pleaca musulmanul; el a ascuns multe din pacatele Iranului refuzind chiar hotariri ONU desi IEAE e bratul acestuia
  ___________

  Imi pare rau sa va spun, dar islamofobia dvs reziduala iese iarasi la iveala. La fel ca so obamafobia. Din nou, merita sa va verificati sufletul. V-o spun ca un pacatos, nu ca un neprihanit.
  Finalul Ps 139 se potriveste de minune aici: ‘Cerceteaza-ma Dumnezeule si cunoaste-mi inima. Incearca-ma si cunoaste-mi gindurile. Vezi daca sunt pe o cale rea si du-ma pe calea vesniciei! Amin!

  ___________
  -cea mai mare catastrofa e Obama; mai intii distruge CIA facind-o inoperanta inclusiv in Iran… apoi, ati vazut probabil ce zice Szarkozy: “Obama e extrem de naiv si de egocentrist refuzind sfaturile care l-ar face sa nu mai fie naiv”-Voila!
  ___________

  Quod erat demonstrandum!
  Daca dvs. va place Sarkozy, ce putem face? Poate ca va place si Berlusconi. De gustibus…

  Like

 2. fain prof payam. iti deschide mintea. politicienii ii vor folosi datele pentru a-si atinge ei scopurile. miroase a razboi.

  iranul vrea sa provoace apocalipsa si aparitia mesiei musulmane prin ‘the battle of all battles’.

  insa nu se poate nega ca viitorul acestei civilizatii, in lipsa autolimitarii consumului si demografiei va fi deocamdata energia nucleara.

  Like

 3. Alex:
  petrol e din belsug pe Pamint; el e neutru. Doar in mintea ecologistilor extremisti el e raul universal. Fintinile cu smoala sunt si in Biblie si ele au fost lasate de DOmnul. Ca pe unii aburiti i-a apucat teama, e pierderea tututror.
  -De-acord cu tine ca Iranul vrea sa provoace Apocalipsa cind va imamul disparut…

  Like

 4. D-le Manastireanu:
  Dincilo de aerul dvs. profesoral, un singur lucru: Dumnezeu n-a inventat lumea asa cum este. El n-are nimic de-a face cu pacatoseniile astea. Dialogul trebuia precedat de conditii. Iranul a incalcat toate regulile jocului si in schimb capata libertate tot mai mare.
  – Obama vs> Szarkozy. Frantsuzul imi displace mai degraba pt ca sia lasat nevasta.. De caracterizat il caracterizeaza bine pe Obama. O fi avind si el obamafobie?

  Like

  1. Imi cer scuze pentru ‘aerul profesoral’. Ce fa fac? Defect profesional.
   Despre Sarkozy nu stiu daca e Obamofob, ca n-am povestic cu el. Despre dvs insa sunt destul de sigur. Asa cum, pe buna dreptate, dvs. m-ati acuzat (implicit) de bushofobie.

   Like

 5. Suntem chit.
  Pacat ca subiectul acesta (Iran stuff) aluneca pe chestii colaterale, dar soarta lui nu e in miinile mele, decit prin rugaciune, asa cum spuneti.
  O zi buna!

  Like

 6. Asiaticii au un stil aparte a discuta. Inceputul bun salutat de Obama, e de fapt un alambcat dat de iranieni. Nu e vorba deci de o obseseia a mea cu Obama.

  Western officials at the session [Geneva, ieri] said the Islamic republic had also agreed to allow Russia to take some of its enriched uranium and enrich it to higher levels for its research reactor in Tehran, a potentially significant move that would show greater flexibility by both sides.

  U.S. President Barack Obama noted the deal in comments on the meeting. But Mehdi Saffare, Iran’s ambassador to Britain, and a member of the Iranian delegation at the talks told The Associated Press the issue had “not been discussed yet.” Asked if Iran had accepted, he replied: “No, no!”

  Like

 7. Va cunosc de-o vreme de pe virtual. Nu cred ca ati vorbi cu cineva care va minte public in mod repetat. Pozitia lui Bush a fost: Iran ori Coreea, ets. mai intii sa faca pasii ceruti de comunitatea internationala apoi dialog. Pasnicii europeni si o parte din teologii neconservatori au zis: nu@ Sa vorbim si ii vom convinge! Un front comun i-ar fi pus pe ginduri.. Atunci cind vad ca Vestul nu isi respecta propria aliantsa si filozofie, de ce-ar fi prosti sa se ingrijoreze?
  Anul trecut rusii s-au batut pe piept ca au obtinut acelasi lucru ca si acum: Iranul va trimite uraniul la ei sa-l imbotseasca. De-atunci a trecut multa apa pe Volga cea limpede si frumos curgatoare si Iranul s-a imbogatisit in uraniu. De ce nu s-au suparat rusii? Pt ca asta le-a fost scuza ca sa le termine reactorul cel pasnic, refuzind apelul celorlalti 5 de-a-o rupe cu Teheranul.
  Nimic, decit praf in ochi si scuze & timp cistigat pt Iran sa-si modernizeze arsenalul!
  Nu cereti altora ce n-ati face dvs insiva. Comunitatea intrernationala se lasa inselata (nu ca ar fi prosta) din interes, lasitate si comoditate. Din cauza asta dictatorii nu vor fi opriti, decit rar.
  Prietenul meu ElBaradei si-a aparat fratii musulmani (macar ca-s shiitsi) ascunzind mult timp dovezi. Rezultatul e cel ce se vede.
  Ce sa faca crestinii? Sa creada prosteste pe oricine, oricit ar mintsi?

  Like

 8. Radu
  Te lupti cu morile de vint.
  Studiez si eu de citva timp blogurile crestine din Romania. Au cazut toti se pare in cursa mass mediei. Inghit mincare gata mestecata si apoi o regurgiteaza pe bloguri. Nu e voie sa te atingi de Obama, de teroristi de musulmani etc ca iti aprinzi paie in cap. Imi pare rau de comparatia nu prea potrivita. Am mai spus-o pe blogul lui M Cruceru, adevarul in ziua de azi nu-l mai afli decit daca te duci la sursa, il cercetezi cu tot dinadinsul ai inima si mintea deschisa. Si eu am crezut de exemplu ca generalul Marshall (Marshall plan for Europe) a fost grozav sau ca McCarthy a fost un vinator de vrajitoare comuniste pina cind am cercetat si m-am documentat ca sa aflu exact opusul. Daca insa inima este inchisa si mintea blocata nu mai e nici o sansa decit poate sa ne rugam pentru ei.
  Ceea ce vom si face.
  Pacea Domnului cu noi cu toti.

  Like

  1. Multumim, domnule Octi, pentru aprecieri. Ce sa facem, asa suntem noi aici in Europa, cam ‘redusi’ din punct de vedere cultural, nu ca dvs. acolo in America.
   In al doilea rind, oricit v-ar parea de nelalocul lui acest lucru, voi continua sa cenzerez exprimarile de maidan la adresa oricui si cu orice fel de justificari, fie ele si neoconservatoare sau dreptaci religioase; asa ca aveti grija, ca intreceti iarasi masura.

   Like

   1. Domnule Daniel,
    (Ca si o remarca aveti un nume frumos cu rezonanta religioasa)
    Imi cer scuze daca din comentariul meu se poate trage concluzia ca eu ii consider pe europeni “redusi” . Va asigur ca nu as face asa ceva pentru ca eu consider ca trebuie sa fie si printre europeni oameni cu vederi conservatoare,crestini, anticomunisti, in concluzie oameni normali.
    In ceea ce priveste faptul ca de fiecare data cind comentez ma amenintati cu cenzura ma mira ca asta vine din partea dumneavoastra un om care a fost persecutat se pare in vremea comunistilor. Nu vi se pare ironic ca incercati sa faceti exact ce facea ” odioasa dictatura si sinistra lui sotie”? Mai am o intrebare. Sinteti cumva familiar cu “sindromul Stokcholm”.
    V-as recomanda un exercitiu de democratie daca nu va cer prea mult. Lasati pe ceilalti care citesc blogul sa judece comentariile mele sa vedem daca si ei cred ca folosesc un limbaj maidanez.

    Like

 9. Dupa umila mea parere, iranienii joaca acum sah cu restul lumii, si cred ca stiu jocul destul de bine! (daca bine mi-aduc aminte, doar indienii l-au jucat inaintea lor). Nu sint convins insa ca desi stiind jocul, il vor juca spre binele poporului lor.

  Daca celor in putere acum li s-ar lua tabla de sah si ar fi data celor cu adevarat interesti de binele poporului iranian, prin simplul sacrifiuciu al citorva nebuni, situatia ar putea fi rezolvata si meciul cistigat.

  Intrebarea care ramine este ce se poate face in Iran ca tabla de sah sa ajunga la cine trebuie? Posibil ca o solutie hybrida sa dea rezultate!

  Like

 10. Frate Octi:
  Fitsi linistit si cu rabdare. Pina la urma tot noi cistigam, doar dreptatea e de partea noastra.
  Iar daca nu cistigam macar am incercat sa-i luminam pe altii.
  Va doresc o duminica buna. Cu soare de Florida; la Detroit e ploaie si rece. Unde-o fi global warming ca vara asta am prins numai frig si vint?

  PS- nu stiu la ce limbaj se refera dl Manastireanu. Dar schimbati limbajul, daca e rau; aveti mai multe sanse sa cistigati.

  Like

 11. vino aici la noi sa vezi global warming ca n-a plouat in trei luni decit o data si e seceta. am vazut siniscaiva ghetari de prin elvetia si sunt pe terminatelea.

  in rest cred ca ati alunecat pe panta imperiului roman care a devenit brusc crestin. voi aveti dreptate, voi aveti grija de ceilalalti ce sunt o amenintare. stiu si ei?

  pina ati fost aici cu noi ati gindit tot asa ca si acum? daca nu ati avea (ei n-aveti voi, dar asa aveti credinta) puterea sa va razboiti cu ‘aia rai’ si ati fi crestini arabi de ex traind in west bank, ati gindi tot asa?

  Like

 12. -imi pare rau de seceta. Cumnatu’ meu: prof. universitar in Ro., specialist international in silvicultura si ecologie, membru prin comisii UE si ONU, zice ca clima in Ro. s-a schimbat din cauza defrisarilor salbatice. Nu stiu daca are dretate. De un lucru fii sigur: nu-i fundamentalist. Dimpotriva!
  Si pe noi ne-au amenintsat ca seaca marile lacuri. A dat Dumnezeu 3 ani de pecipitatiuni (vara & iarna) incit au cerscut lacurile cu 3 pasi (feet), revenind la nivelul normal. Cica daca ar seca de tot ar trebui 200 mil. ani sa se umple din nou de la riuri..Sper sa va dea Domnul o iarna ca pe la noi cu zapezi pina la streasina..poate-si revine clima
  -cu Imperiul Roman redivivus stati voi mai bine. Pt documentare vezi chestiile cu anticrist, 666, etc de prin cartile fundamentalist-evanghelice
  -pe crestinii din Gaza nu stiu de ce-i legi de Iran. Ca-i iubim;avem biserici arabe cu care ne vizitam. Sa-ti spun o chestie: daca Iranul ar da cu o bomba gen Hirosima peste Ierusalim, Gaza nu s-ar bucura. Avind in vedere ingramadeala de-acolo nu cred ca Alah i-ar putea separa pe aia buni de aia rai. Nu cred deci ca Iranul va da cu bombe de putere pe-acolo. Evanghelicii alarmisti spun ca lumea araba are deja 30 mii focoase nucleare cumparate clandestin de la fosta URSS si ca n-au rachete ca a le trimita la “prieteni”.. O fi adevarat? Daca e adevarat ca exista bombe atomice gen geanta diplomat, Iranul n-are nevoie de rachete si doar de vreunul care vrea sa ajunga mai repede la profet…Deci tehnica evolueaza sper atacuri mai chirurgicale.
  In concluzie, mi se pare putin superfcial-caricaturista prezentarea noastra, motiv pt care o lasam pe altadata.
  SA fii fericit.

  Like

 13. si dupa cum va spuneam ieri am fost la cinema, am mai citit o carte, exact un capitol, mi-am plimbat ciinele si am hranit pisica. in rest am stat de vorba doar cu oameni inteligenti.

  ups, am observat ca fiu-miu iar a postat comentarii pe net. las ce vede el… zice ca se raceste clima, ca se dau masini gratis, ca kapitalismul da faliment si ka e liber la biserica noastra din colt ca au placat toti liberalii in strainatate de unde au si venit. cred ca a luat-o pe ulei mobil oil 10 w 40 ca din ala baga la bicigleta.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s