Despre conservatorism, altfel

conservatism

Teoreticieni conservatori: De la stânga la dreapta: Allan Bloom; Ayn Rand; Edmund Burke; Irving Kristol; Whittaker Chambers; William F. Buckley Jr (sursa: The Chronicle Review)

Mihail Neamţu ne semnalează pe facebook un foarte interesant articol despre conservatorism în spaţiul academic american (îl găsiţi AICI). Iată că despre conservatorism se poate vorbi şi în mod competent şi decent, fără umorile şi patima cu care ne-a obişnuit dreapta religioasă americană.

Mihail Neamţu, teolog ortodox format în Marea Britanie, este un adept al conservatorismului politic şi încearcă să promoveze un discurs teoretic articualat pe această temă în spaţiul cultural românesc. Între altele, el a publicat în acest an, la Editura Eikon, din Cluj lucrarea Elegii conservatoare. Reflectii est.europene despre religie si societate.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Despre conservatorism, altfel”

 1. s-au razbunat pe nixon democratii? cred ca nixon a fost destul de dus cu pluta pe mississippi de a pus oameni sa intre prin efractie in sediul partidului concurent, si sa ii mai si spioneze? deci a incalcat legea. si pt asta a folosit servicii platite de contribuabili? razbunare? cred ca si-a facut cu propria mina. nu pot sa precizez corect cu care.

  Like

 2. Ma bucur ca fratele Daniel a deschis acest subiect.
  Haideti sa-l luam in discutie pe Whittaker Chambers.
  In 1925 devine membru al partidului Comunist American (CPUSA)
  In 1932 devine membru al partidului comunist in ilegalitate (underground) si spion Moscovit sub indrumarea lui Alexander Ulanovsky si mai tirziu a lui Josef Peters.
  Dupa cum singur marturiseste in cartea sa Witness devine crestin, il primeste pe Isus ca si Dumezeul lui si ii cad solzii de pe ochi (vede adevarul).
  In 1938 ii demasca pe 18 din colaboratorii sai lui Adolf Berle Assistant Secretary of State. Printre ei Alger Hiss, Donald Hiss and Laurence Duggan, tori spioni comunisti in Departamentul de Stat si pe Lauchlin Currie, a special assistant to Franklin Roosevelt. Cazul care l-a facut celebru insa a fost demascarea lui Alger Hiss care a fost si consilierul special al presedintelui Roosevelt la conferinta de la Yalta si caruia ii datoram in mare masura vinzarea Europei de Est tatucului Stalin.
  Hiss v-a fi condamnat la puscarie si datorita eforturilor unui tinar procuror de pe vremea aceea pe nume Richard Nixon. Se pare ca partidul Democrat nu l-a iertat niciodata pe Nixon pentru rolul jucat in condamarea lui Hiss si mai tirziu s-a razbunat pe el in cazul Watergate.
  In 1984 cel mai mare presedinte American Ronald Reagan, sau cum imi place sa il numesc (RONALDVUS MAXIMVS) ii confera postmortem lui Chambers Presidential Medal of Freedom pentru lupta anticomunista pentru libertate.
  Tot ce am scris poate fi citit mai pe larg in http://en.wikipedia.org/wiki/Whittaker_Chambers

  You shall know the truth (Jesus) and the truth shall make you free.
  Pacea Domnului nostru Isus cu noi cu toti.
  Octi

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: