Tullian Tchividjian – necazuri in ‘paradis’

Tullian Tchividjian

William Graham Tullian Tchividjian este din 15 martie 2009 noul pastor al cunoscutei Coral Ridge Presbyterian Church din Fort Lauderdale, biserica pastorita pina in decembrie 2006 de James Kennedy, unul dintre liderii cei mai activi si mai vocali ai coalitiei numita Moral Majority (vezi si AICI). Kennedy este, de asemenea, fondator al organizatiei evanghelistice Evangelism Explosion, care este prezenta si in Romania sub numele Evanghelizarea masiva (directorul european este prietenul meu, George Verzea).

Tchividjian and Graham
Tullian si bunicul sau, Billy Graham

Tullian, (o prescurtare a numelui lui Tertullian, cunoscutul apologist din perioada primara a Bisericii) are 36 de ani si este nepot al lui Billy Graham (fiu mijlociu al fiicei mai mari a lui Graham, Gigi). In tinerete a trecut printr-o perioada de razvratire, fiind dependent de droguri. Dupa convertire si recuperare, s-a dedicat slujirii eclesiale, devenind pastor al New City Church, din Coconut Creek.

Pastorul este autorul cartii Unfashionable, despre care autorul vorbeste AICI revistei Christianity Today. Puteti urmari, de asemenea, mai jos, un interviu video despre aceasta carte.

Rev. Tchividjian s-a confruntat recent cu o revolta (nereusita) in biserica sa, intre contestatarii sai fiind si fiica lui Kennedy. Se pare ca contestatarii ii reproseaza mai ales faptul ca nu continua linia implicarii politice, de (foarte) dreapta, a lui Kennedy, si se ‘complace’ in clasica predicare expozitiva.

Dat fiind ca asemenea evenimente nu sunt rare in bisericile evanghelice de la noi, cred ca felul in care priveste un pastor aceasta criza este important atit pentru clerici, cit si pentru membrii simpli ai bisericilor. Cititi AICI o discutie purtata de Tchividjian cu un redactor al revistei Christianity Today pe aceasta tema.

Tullian Tchividjian and his wife, Kim
Tullian si sotia sa, Kim

Blogul lui Tullian poate fi accesat AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

17 thoughts on “Tullian Tchividjian – necazuri in ‘paradis’”

 1. Din pacate au ramas prea putini pastori care sa fie implicati politic. Din cauza asta neocomunistii (democratii) si neomarxistii ( barak hussein cu trupa lui) au pus mina pe putere si nu o sa o lase prea usor. Sa ne amintim cit de “usor” au lasat puterea din mina comunistii in Europa. Pastorul Kennedy a fost un conservator crestin si nicidecum un lider de “foarte dreapta”. Odata cu el si cu Jerry Falwel conservatorismul a pierdut 2 voci clare impotriva neomarxistilor. Dar sa nu uitam ca Dumnezeu e in control si daca asta este voia lui atunci asa sa se faca.
  Ne rugam pentru Tullian sa predice cu indrazneala pe Cristos si sa mearga inainte cu credinta. Are in Fort Lauderdale o pleiada de pastori de mare calibru cu care sa se consulte si care sa ill sfatuiasca cum sa treaca peste momentele grele.

  Like

  1. Domnule Octi,
   Cred ca am raspuns deja, in comentariul catre domnul Mateescu, ca consideratiile dvs., are exprima pozitia ‘clasica’ a dreptei religioase americane: etichete subtiri si neargumentate, bau-baul mccarthist al comunismului si altele asemenea. Daca cititi din cind in cind acest blog, cunoasteti deja pozitia noastra fata de aceste lucruri.
   Asa fiind. eu cel putin nu-i pling prea tare nici pe Kennedy, nici pe Falwell, asa cum n-am sa-l pling nici pe Pat Robertson.
   Aveti dreptate insa, cred eu, ca Tullian are de unde primi sfaturi ci critici, incepind cu Billy Gragam si terminind cu grupul de suport pe care il are in jurul lui. Sper numai ca se va inconjura nu nunai de clerici (asa cum fac pastorii la noi, considerindu-se, cumva, o ‘rasa superioara’, ci si de laici. In definitiv si ei, inainte de a fi clerici (oameni cu o chemare eclesiala speciala), sunt laici (membri ai laos-ului), poporul lui Dumnezeu.

   Like

   1. Domnule Danut

    Vorbiti de bau bau McCarthist fara sa cunoasteti ce s-a intimplat in realitate in acea perioda. Este adevarat ca Joe McCarthy a gresit cind a spus ca are in buzunar carnetele de partid a 52 de amploaiati ai Departamentului de Stat USA. Greseala a fost numai in numar. De fapt au fost peste 200 de comunisti platiti de Moscova in Departamentul de Stat cum a fost relevat din Venona files. Venona files au fost facute publice in 1993 de catre rusi din arhivele KGB dupa caderea Comunismului in URSS.
    Va atasez un link care vorbeste de la sine despre noul “Mesia”.
    Cred ca i s-ar potrivi bine caracterizarea de Homos Sovieticus.

    http://hotair.com/archives/2009/09/29/video-community-organizers-pray-to-their-new-deity-or-something/

    Sa auzim de bine
    Octi Neiconi

    Like

   2. Domnul meu,
    Va sfatuiesc sa incetati aici cu acest soi de propaganda de (foarte, foarte) dreapta.
    Ce doriti? Sa va raspund vorbind despre homo nazisticus cu privire la Cheney si al lui? N-am s-o fac.
    Tineti insa pentru dvs. link-urile legate de patologiile dvs. americane. Avem si noi destule aici.
    Este ultima avertizare. Va rog sa nu mai incercati.
    PS Ce ati vrut sa dovediti cu datele despre McCarthy? Ca scopul (eliminarii comunistilor, reali si imaginati) scuza mijoloacele ( nedemocratice si antiumane)? Deja stim asta. In aceasta extremele (dreapta si stinga) se ating.

    Like

   3. Domnule Danut

    A fost interesant sa argumentez pe blogul domniei voastre. Am invatat citeva lucruri importante. Romanii din Romania sint incapabili sa ascultate opinii care sint diferite de ale lor fara sa se enerveze sau sa o ia ca si o ofensa personala. Sintem neam latin si nu putem sa detasam opinia de emotie.
    Va doresc succese tot mai mari in disputele dumneavoastra cu oameni muncii de la orase si sate care va impartasesc opiniile.

    Al dumneavostra frate in Domnul nostru Isus Christos
    Octi Neiconi

    Like

   4. Frate scump in domnul Isus,
    Daca pentru dvs. argumentare inseamna proferarea de injurii si aplicarea de etichetari ieftine la adresa celor cu care nu sunteti de acord, ne putem lipsi bucurosi de asemenea “argumentari”.
    Va dorim tot mai mari succese in lupta de clasa cu dusmanul liberal. Traiasca si infloreasca… Bla bla bla… Stiti dvs. restul…

    Like

  2. Nu pastorii trebuie sa fie implicati politic ci crestinii laici . Un pastor trebuie sa predice cuvantul lui Dumnezeu , sa boteze , cunune si ingroape, sa dea sfaturi si indemnuri duhovnicesti . Daca face politica nu mai are timp sa se ocupe si de indatoririle sale spirituale. Nu spun ca nu ar trebuii sa predice impotriva legalizarii de catre stat a anumitor pacate( avort, ,,casatorii” homosexuale, droguri ,,usoare “) dar de aici pana la a face campanie electorala ( a indemna oamenii sa voteze sau nu cu un candidat , chiar crestin fiind acesta) e cale lunga.
   Trebuie sa dam Cezarului ce e al cezarului si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu. Si inca ceva domnule Octi , daca credeti ca ,,neomarxistii” au fost au fost in vreun fel incomodati de Jerry Falwell si Kennedy va inselati , cei doi au fost doar niste unelte de adunat voturi pt. Partidul Republican , asa cum si Democratii i-au avut pe ai lor. Crestinii americani , au fost pacaliti , crezand ca daca vor vota cu candidatii propusi de cei doi pastori , automat SUA vor deveni o tara sfanta si cu frica de Dumnezeu. Ei uite ca dupa 8 ani de dominatie republicana , in America inca exista droguri , crime , avort , si ,, casatorii ” gay in vreo 5 state. De ce presedintele ,,crestin ” Bush , majoritatea la fel de ,,crestina ” din Congres si Curtea Suprema cu membrii numiti tot de Bush , nu au reusit sa ,,moralizeze ” SUA. Intelegeti care e problema mea , in definitiv ce au reusit Falwell , Kennedy , cu ce au influentat in bine societatea americana. Au devenit america mai credincioasa si mai morala dupa implicarea lor politica , raspunsul e evident NU. Poate ca daca s-ar fi ocupat mai mult de predicare si mai putin de politica altfel ar fi stat lucrurile. Uitati-va la Wesley . in Anglia sec. XVIII , ce a fost inainte de el si dupa el. Acest om a reusit prin mii de predici si rugaciune , si fara sustinerea unui partid politic sau guvern sa faca din anglia pt. cativa zeci de ani , e drept putini, o tara daca nu majoritar CRESTINA , cel putin cu o pondere insemnata de adevarati crestini. Nu vad sa se fi intamplat acelasi lucru cu America , dupa Kennedy si Fallwel. Oare de ce?

   Like

  1. Multumesc frumos pentru acest link.
   Un alt motiv al conflictului de acolo (cam ridicol, dupa mine, dar de inteles in spatiul conservator prezbiterian) este faptul ca Tullian a refuzat sa poarte roba pastorala. In ce ma priveste, prefer roba, si liturghia, ca doar de aceea, intre altele, am devenit anglican, dar oamenii acestia, cind l-au ales pastor, stiau ca Tullian nu este prea ‘scortos’. In ce priveste argumentul lui din interviu, cum ca nu se vorbeste de odajdii in Noul Testament, imi aduce aminte de argumentele de acelasi gen pe care le aduceam si eu in perioada mea fundamentalista. Nu-i problema. Mai creste si ii vine mintea la cap.
   Cealalta povste insa, cu transformarea amvonului bisericii in tribuna de lupta politica est una foarte serioasa si aici sunt 100% de partea lui Tullian in refuzul acestei atitudini (caracteristice lui Kennedy), si in promovarea unei abordari expozitive a preducarii.
   Slava Domnului ca conflictul a fost rezolvat, chiar daca nu o oarecare pierdere relativa de popularitate a pastorului (votat initial cu circa 91% si revotat acum cu circa 71%. Interesant ca si la ei se intimpla manevre politice in adunarile generale, ca la noi, Grupul contestatar a adus la vot, da partea contestarii, aproape 200 de membri care, spune Tullian, nu fusesera deloc la biserica de cind venise el ca pastor. ERau insa in registru si, ca atare, aveau dreptul sa voteze. Faptul ca, de facto, ei erau ca si cum n-ar mai fi membri n-a deranjat nicicum spiritul etic ‘crestin’ al contestatarilor’. Vorba ceia, ‘scopul scuza mijloacele’.
   Ce mica e lumea si cit de asemanatoare sunt micimile ei!

   Like

   1. Lumea inca-i mare, dar mijloacele de transport si cele de comunicatie o fac sa para mai mica… In privinta micimii oamenilor, asta este o cu totul alta poveste. Pacatul este universal…

    Like

 2. Sa vad daca am inteles bine , unii membrii din biserica au vrut sa il dea jos pentru ca doar a predicat si a refuzat sa faca politica ?
  Si pentru a-l putea da jos au adus sa voteze impotriva lui , oameni care erau doar formal membrii ai bisericii?

  Like

  1. La prima intrebare raspunsul este DA. N-a vrut sa faca politica pe care o considerau ei singura corecta. Cea de (foarte) dreapta. S/a ‘limitat’ DOAR la Scriptura, saracul.
   La a doua intrebare raspunsul este DA. Erau ‘formal’ membri. Dar din punct de vedere ‘juridic’ chiar aveau dreptul sa voteze. Asa este peste tot in congregationalism. Daca era moral s-o faca, ei bine, asta e alta poveste.

   Like

   1. Si inca ceva , cum e posibil ca democratii sa fie ,,neocomunisti” asa cum ii numiti dv. si in acelasi timp sa aiba ca membrii miliardari capitalisti.
    Si oare chiar toti , politicienii crestini (atati cati exista) sa fie la Partidul Republican si toti atei , paganii si ,,comunistii” la democrati.
    Billy Graham a fost(cred ca mai e si acum) membru al Partidului Democrat , o fi si el ,,comunist”. ?

    Like

   2. in romania marele capitalist malaxa a dat multi bani comunistilor chiar inainte de a ajunge ei la putere. interesele nu au culoare politica in fond. you know: nothing personal, just business.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s