Oameni ai credintei, oameni ai dreptatii – UPDATE

Oameni ai credintei, oameni ai dreptatii

A aparut, in sfirsit, la Editura Adoramus, forma scrisa a proiectului Sf. Nicolae, un florilegiu de portrete concise (maximum 500 de cuvinte fiecare) ale unor oameni ai lui Dumnezeu, barbati si femei, din perioada patristica, din cea medievala si din cea moderna, din cele trei mari traditii crestine (cite 10 portrete de personalitati catolice, ortodoxe si protestante), care au avut o viziune sociala. Cartea se adreseaza mai ales elevilor de liceu, incercind sa-i ajute a intelege ca credinta adevarata se manifesta intotdeauna in felul in care traim si se verifica mai ales in atitudinea noastra fata de cei saraci si marginalizati.

Deoarece mica noastra editura nu are posibilitati de asigurare a distributiei, vom apela la ajutorul unor prieteni pentru ca aceste carti sa ajunga la cei interesati.

UPDATE Cartea este disponibila acum pe libraria online aflata pe site-un Episcopiei catolice din Iasi.

Cartea poate fi comandata AICI, doar cu plata taxelor postale, de 6RON.

Speram ca nu peste multa vreme ea va fi disponibila si  pe site-ul unei edituri evanghelice. In mediile ortodoxe cartea va fi distribuita prin internediul proiectului “Hristos impartasit copiilor“.

Iata si prezentarea pe care o face cartii pe site-ul ercis.ro vechiul meu prieten, Pr. Cornel Cadar:

Apariţie editorială: “Oameni ai credinţei. Oameni ai dreptăţii”

“Oameni ai credinţei. Oameni ai dreptăţii”, acesta este titlul cărţii apărute recent la Editura “Adoramus” din Iaşi. Conţinutul acesteia este unul ecumenic. În cele 72 de pagini, cartea adună biografiile a 30 de persoane (ortodoxe, catolice şi protestante) care s-au remarcat în câmpul social.

Fiecare biografie, însoţită de ilustraţii, se întinde pe aproape două pagini A5. Un citat scoate în evidenţă trăsăturile principale ale personalităţii descrise.

Au luat apărarea celor săraci şi oprimaţi, au fost lângă cei bolnavi, au strigat şi au luptat împotriva nedreptăţilor, a violenţei, a războiului, a segregării rasiale, a sclaviei, a traficului de fiinţe umane. Au înfiinţat şcoli şi spitale, s-au implicat în educaţie sau au apărat pe creştinii persecutaţi. Toate acestea în numele Aceluia care a spus că într-o zi va reveni şi le va spune celor de la dreapta: “Veniţi, binecuvântaţii Tatălui meu, primiţi ca moştenire împărăţia pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând şi voi mi-aţi dat să mănânc; am fost însetat şi voi mi-aţi dat să beau; am fost străin şi voi m-aţi primit; am fost gol şi voi m-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi voi m-aţi vizitat; am fost în închisoare şi voi aţi venit la mine” (Mt 25,34-36).

Ei au fost propuşi ca modele, fiind beatificaţi, canonizaţi sau consideraţi oameni ai lui Dumnezeu. Au fost adunaţi în acest volum pentru a constitui repere morale, mai ales pentru liceeni. Ei sunt principalii destinatari: “Aceste texte – notează în Cuvânt înainte Dănuţ Mănăstireanu, coordonatorul lucrării – se adresează mai ales adolescenţilor, în speranţa că aceştia vor fi motivaţi să exploreze implicaţiile sociale ale credinţei lor în Dumnezeu”.

De la Sfântul Laurenţiu (+ 258) până la Desmond Tutu (n. 1931), cartea adună în paginile sale oameni importanţi ai istoriei (din perioada patristică, din cea medievală şi din cea modernă) care l-au urmat pe Mântuitorul şi au lăsat în urma lor multă lumină. Sunt zece din tradiţia ortodoxă, zece din tradiţia catolică şi zece din tradiţia protestantă.

Este fascinant să descoperi cum Ioan din Kronstadt a înfiinţat în nordul Rusiei, la sfârşitul secolului al XX-lea, un adevărat oraş filantropic, format din ateliere, biblioteci, şcoli, orfelinate, aziluri. În paginile volumului afli, de asemenea, despre Ieremia Valahul care a plecat din Moldova în Italia cu gândul de a-şi sfinţi viaţa şi care a murit la 6 martie 1625, în urma îngrijirii unui bolnav. Sau despre Richard Wurmbrand, evreul care s-a convertit la creştinism, devenind pastor luteran, apărător al creştinilor persecutaţi de regimurile comuniste, după ce el însuşi a stat 14 ani în detenţie. Citind, rămâi, de asemenea, edificat de viaţa preotul Dumitru Sandu Matei, care i-a ajutat pe prizonieri în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, i-a apărat pe cei săraci şi a lucrat pentru a stopa încătuşarea pe care o aducea regimul comunist; a fost executat prin împuşcare la Jilava, la 21 februarie 1951.

Lucrarea este rezultatul proiectului “Sfântul Nicolae”, promovat de World Vision (organizaţie creştin-umanitară internaţională ce desfăşoară în România, începând din 1990, o activitate de sprijinire a persoanelor defavorizate). Numele proiectului poartă numele episcopului din Mira, care a trăit în secolele III-IV, fiind un exemplu de dragoste faţă de semeni, ocrotitor al copiilor, al orfanilor şi al celor nedreptăţiţi.

Scrierea biografiilor a început la finalul anului 2007. Au lucrat şase autori ortodocşi, catolici şi protestanţi. A fost verificat conţinutul teologic al textelor şi uniformizat din punct de vedere literar. Iniţial au fost 60 de biografii, la final rămânând 30. Biografiile celor 60 de “oameni ai credinţei”, precum şi ale altora care s-au adăugat sau se vor adăuga, pot fi accesate pe internet, la adresa: sfintulnicolae.wordpress.com.

Citind biografiile din acest volum, este o şansă pentru cititor de a se lăsa inspirat ca să realizeze şi el, cu ajutorul lui Dumnezeu, lucrările pe care le-au înfăptuit protagoniştii. Cartea este, oricum, provocatoare. Aflând cum anume i-au slujit lui Dumnezeu şi aproapelui oamenii din diferite perioade ale istoriei, nu ai cum să nu-ţi pui întrebările care sunt sugerate în postfaţă de Sharon Payt, iniţiatoarea proiectului din partea World Vision: “Cine sunt cei oprimaţi şi aflaţi în nevoie în jurul vostru? Care sunt paşii concreţi pe care i-aţi putea face pentru a le veni în ajutor?”

Pr. Cornel Cadar

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Oameni ai credintei, oameni ai dreptatii – UPDATE”

  1. De unde poate sa fie procurata cartea? Abia in aceasta seara am aflat despre ea si am inteles ca pe “Presa Buna” stocul a fost deja epuizat.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: