“Cazul” Alin Cristea – 2

Alin cel straniu

Il cunosc pe Alin Cristea din toamna lui 1994, cind mi-a devenit student la ceea ce se numeste acum Universitatea Emanuel din Oradea. Ne-am intilnit, de asemenea, in vara lui 1996, cu ocazia unui program in cadrul caruia cei mai buni studenti ai universitatii (did you get it or should I be more explicit?) erau invitati sa lucreze tiomp de doua saptamini la lucrari de amenajare la Tyndale House, in Cambridge, Marea Britanie, avind apoi acces timp de o saptamina la biblioteca acestui faimos centru evanghelic de studii biblice,pentru a-si pregati lucrarea de licenta. Poate nu intimplator, atunci a inceput sa se prabuseasca, incetul cu incetul, visul pe care l-am construit, alaturi de Paul Negrut si de alti citiva colegi, de a face din Emanuel, cea mai buna scoala de teoloie evanghelica din estul Europei. Mare pacate acest vis s-a spulberat, desi era absolut realizabil, asa cum aratau lucrurile inainte de vara aceea. Dar despre toate acestea, poate, alta data.

Faptul ca Alin era unul dintre putinii studenyi din anul lui care avea deja o licenta universitara, constituia pentru el un mare avantaj, de maturitate si de extensie a experintei, in raport cu ceilalti colegi. Ca student, Alin a vadit deosebita inteligenta si creativitate, chiar daca, personal, ma asteptam la mult mai mult de la el. Dar poate ca am fost un profesor mult prea exigent pentru asteptarile studentilor. Asta mai degraba ei ar trebui sa va spuna. Alin a fost, de asemenea, un student foarte incomod, lucru pe care il pot confirma si ceilalti colegi prpfesori. In ciuda acestui fapt,  am pastrat o relatie activa cu el, de-a lungul anilor, cu suisuri si coborisuri, cu colaborari fructuoase, dar si cu certuri crunte, urmarind, uneori cu nedumerire, alterori cu admiratie, ceea ce a reusit sa realizeze de cind si-a terminat studiile. Nimic neobisnuit aici, as spune, cind este vorba de o relatie intre oameni foarte diferiti si, amindoi, destul de stranii. Eu cred insa ca Dumnezeu are ca hobby „colectionarea” de oameni stranii si incomozi. Este suficient sa va uitati la profeti ca sa intelegeti ce vreau sa spun. Asa fiind, nu ma deranjeaza deloc sa ma inconjor de oameni mai „altfel”.

Alin n-are cum sa placa conformismului plictisitor si lipsit de imainatie care domina spatiul evanghelic romanesc, asa cu Marius, cu tot conformismul lui calificat fata de institutia „Emanuel” si nonconformismul lui in toate celelalte, nu are cum sa placa celor care gasesc siguranta in platitudine si uniformitate.

Unii se intreaba din ce traieste Alin, de vreme ce nu este  incadrat in „cimpul muncii” (Va mai amintiti expresia din limbajul de lemn comunist?). Nu m/as mira ca unii dintre acestia sa aiba reflexul de a-l denunta „la ilicit”, din aceasta pricina. Acestora nu le-ar trece prin cap ca, vorma englezului, „this is none of their business”. Noi insa, colectivisti din fire si prin educatie, avem prostul obicei de a ne baga mereu in viata altora, acolo unde „nu ne fierbe oala”, iar atunci cind cei vizati refuza sa revina „pe linie”, ne razbunam cu „sfinta” birfa evangelica. Sociologia a pus demult diagnosticul acestor patologii minoritare. De aceea nu merita sa ne mai batem capul cu ele.

Alin are gura prea mare, spun altii. „Se ia” fara jena de Ton, de Negrut, de Cruceru, sau de Branzai, de Uniune si de „mamad” Comunitate. „Omul acesta nu are niciun Dumnezeu”, pentruca cred ei, nu respecta nici un fel de autoritate.

Alin are, fara indoiala, o gura mare si nu iubeste prea mult autoritatea, mai ales atunci cidn este opresiva. Si eu sunt la fel. As spune, mai degraba, ca Alin „nu se uita la fata omului”. Asa fiind n-a ezitat niciodata sa ma apostrofeze in modul cel mai ferm cu putinta, in privat sau in public, asa cum a fost cu ocazia scandalului legat de acuzatia de plagiat adusa lui Paul Negrut.

Pentru unii, nenumaratele proiecte cullturale pe care le-a initiat sau in care este implicat Alin Cristea sunt oura apa de ploaie. Pentru mine insa, Confesionala, Revista revistelor culturale, Thymos si, mai nou, Romanian evanghelica, sunt proiecte pe care niciun om cinstit si lipsit de prejudecati nu are cum sa le treaca cu vederea.

Sunt acestea proiecte perfecte? Nicidecum, caci ele sunt rodul unui autor imperfect, omul Alin Cristea. Dar, dati-mi voia sa va dau o veste proasta: la fel sunt si proiectele noastre. Si noi impreuna cu ele.

VA URMA

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

22 thoughts on ““Cazul” Alin Cristea – 2”

 1. Cel mai trist detaliu al tumultului cauzat de acest serial mi s-a părut episodul Marius, pentru că el este atât de tânăr (şi nici nu cred că se mai află sub influenţa vreunei politici eclesiale, fiind la studii în UK — criminalistică). Mă tot gândesc care ar fi graniţa dintre pietism delirant şi sinceritate, dintre curăţenia de inimă şi autoamăgire, dintre judecată sumară fundamentalistă şi evaluare în dragoste prin filtrul biblic, dintre automatismul versetarian şi impregnarea cu adevărul limpede. Poate că nici nu există o astfel de graniţă fixă, şi fiecare din noi fluctuăm de-o parte şi de alta, sau rătăcim departe de zona instabilă, în care ne poate surprinde ceea ce credeam acum câtva timp. Mi-aş fi dorit să văd răspunsul dumneavoastră, mai ales pentru că sunt sigur că v-ar fi implicat sufleteşte — răspunsul nu e pentru Marius, şi conflictul nu e numai între generaţii. Îmi place să cred că există răspunsuri care pot schimba lucrurile, chiar dacă noi nu suntem mereu gata să le găsim sau să le dăm. Necum să le ascultăm şi să le înţelegem, iar apoi să fim un pic altfel.

  Liked by 1 person

 2. De azi incepand nu ma voi uita dupa nici unul din cei doi. Unsubscribe si auf wiedersen – pana cand voi auzi ca s-a indreptat ceva.
  Daca vrei sa mai vorbesti cu mine ma gasesti pe blog-ul meu.

  Like

 3. marius, spune-mi, ochii aia i-ai facut cind te uitai dupa DM sau dupa AC? ca ghinda tot n-ai prins-o! 🙂

  Like

 4. Domnul meu,
  Imi pare rau ca nu ma ridic la inaltimea asteptarilor dvs. Ce sa fac? Nu toti suntem atit de maturi si de iubitori ca dvs. Cu unii dintre noi, de exemplu eu si Alin, Dumnezeu mai are du lucru. Pe altii ii poate lua deja sus caci sunt gata.
  Iar daca ati ajuns la concluzii atit de catastrofale in ce ne priveste, Scriptura are o solutie.
  In loc de reprosuri ieftine si vorbe in doi peri, ziceti o rugaciune, in taina, pentru cei insolziti si, cine stie, poate va vor cadea si dvs solzii.
  Oricum, multumesc pentru ca m-ati bagat in seama. ma sint impprtant din acest moment. Iar daca veti si rosti o rugaciune sincere, vi se vor ierta toate pacatele. Cel putin cele privitoare la mine.
  Sanatate si virtute.

  Like

 5. Ma asteptam mai mult de la dumneavoastra, nu doar o invartire in jurul degetului, si niste argumente adevarate nu doar vorbe fara sens. AC + DM = LOVE, asta deja o stim. Am inceput sa ma gandesc ca exista 3 variante:
  1. Trebuie sa sa vi se indeparteze solzii de pe ochi, urechi (si ce mai e nevoie) ca sa puteti vedea; sa vi se inmoaie inima impietrita.
  2. E chestie de orgoliu: cum sa recunosti ca gresesti? Cenusa in cap si iertare nu s-au inventat
  3. Dumnezeu va lasa in voia mintii voastre…

  Sper insa ca orice ar fi sa vi se deschida ochii, inima, sufletul si mintea in a intelege si pricepe adevarul si a primi mustrarea.

  Like

 6. Domnul meu, am facut corecturile solicitate in celalalt mesaj.
  Aveti dreptate cind spuneti ca exprimarea evidentiata mai sus nu este prea “ortodoxa”.
  Va asigur insa ca am gasit pe diverse bloguri ortodoxe exprimari mult mai “neortodoxe”.
  Unele dintre ele de-a dreptul scabroase. Ca sa nu mai vorbim de revarsarile de ura.
  Desi receptez ceea ce este legitim in critica dvs. eu zic sa ne uitam fiecare in propria orgada, ca sunt destul de curatat pe acolo. Dupe ce terminam putem trece si la altii, daca ne da mina.

  Liked by 1 person

 7. Domnilor, daca acest domn A.C. merita o dezbatere atat de mare, dupa ce am citit in spatiul Dv. “evangelic” tot felul de insulte la dresa comentatorilor, fie barbati sau femei, ma intreb care va sunt prioritatile?
  Viata vesnica?
  nasterea din Dumnezeu ?
  Mare risipa de timp!
  cineva care foloseste epitetele lui A.C. nu a trecut pe la Cruce, doar pe la Universitate, ceea ce e insuficient.
  Vom da socoteala de orice cuvant nefolositor, asa ca MARE GRIJA cum va folositi timpul, daca spuneti raului bine si binelui rau…
  Am dat de un titlu al lui A.C.:
  Cu P…ca la control in acest spatiu evanghelic.. la ortodocsi inca nu am dat de asemenea mizerii…
  Scuze pentru interventie, insa…

  Liked by 1 person

 8. nici io!

  alin o sa aiba totdeauna de a face cu astfel de critici. daca fiecare ar da socoteala pentru orice cuvint acum, n-ar face decit sa scrie pe bloguri circa 12 ore din 24.

  dar sa nu facem doar vorbarie si sa ne vedem de ale noastre.

  in esenta cred ca alin cristea are tot dreptul sa isi intituleze blogul cum doreste, chiar si romania evanghelica. cit o fi romania nostra de evanghelica ramine de vazut. mai ales ca si unii din america contribuie la romanie, ceea ce nu e fair, nu?
  apoi stiind de vreo 25 de ani cite abuzuri se fac in aceasta romani evanghelica e bine ca exista cineva care are curajul sa se bata pentru a scoate la lumina abuzurile. mai ieri un fost student de la oradea a avut curajul sa isi ia un avocat pentru a-si rezolva cazul (un abuz evident) la care toti cei prezenti la sedinta de comunitate au votat impotriva lui si darea afara din invatamint. interesant este lasitatea celor care au votat, acuzatiile mincinoase si interpretarile eronate a tot ceea ce a patit. dar se mai intimpla greseli. tot interesant este ca autoritatile statului (ala satanist, lumesc, si corupt) au rezolvat cazul pornind de la sursa abuzului caruia fratele nostru i-a cazut victima si i-a dat dreptate. fratele meu (nu stiu daca este si al dvs) a aratat destula gratie ca sa nu ii dea in judecata pe toti cei ce l-au abuzat si calomniat. mama, ce procese misto ar fi fost! deci in acest caz, un om pasnic, cinstit si muncitor, fara sa faca nimic impotriva credintei sau a credinciosilor asemenea lui, nici impotriva legii invatamintului sau o alta lege scrisa sau nescrisa, ba mai mult, protestind impotriva coruptiei, este atacat fara drept si fara obiect de proprii lideri si terfelit fara putinta de aparare. nici macar biserica lui nu l-a asistat! multumim doamne ca suntem destul de lashi ca sa nu fim cumva acuzati si noi de te miri ce! cine il va spala de toata murdaria care a fost varsata peste capul sau si al familiei sale de catre liderii comunitatii evanghelice din arad? oare nu stiau ei principiile fundamentale pentru a nu pune in scena asa ceva? ma tem ca nu. pai atunci de ce mai sunt lideri? haia nu stiu eu. poate altcineva? poate romania evanghelica?

  dar fenomenul este tipic, cel putin pentru o parte din lumea evanghelica din care fac parte. de ce nu exista libertatea cuvintului? de ce ne este frica sa spunem adevarul? ca sa nu se vada murdariile in spatiul public? pai in primul rind sa ne intrebam de ce exista murdariile astea?
  raspuns: pentru ca suntem shtrutzi, lashi si atita timp cit nu suntem atacati personal nu riscam sa fim sau sa avem o opinie separata fata de turma. ca o fi mica si vrem sa facem parte din ea. baiul e ca multi lupi sunt in turma asta a noastra. si stiti, lupii nu prea latra (ca alin) ci musca (sa va dau nume in cazul de mai sus?)? parca mai am ceva nisip in ochi…

  Like

 9. Vor veni si raspunsurile. “Aveti putintica bardare, stimabile”, vorba lui nenea Trahanache, ca nu dau turcii.
  Dara cele scrise mai sus nu justifica nicicum schilodirea textelor biblice respective, care n-au nici o vina ca nu-l placeti dvs. pe Alin si aveti nevoie de “baza biblica” pentru asta.

  Like

 10. Poate sunt puse cam “dintr-o bucata”, insa daca as scrie un articol complet, in care sa integrez totul asa cum unii ca tine ar vrea, ar fi prea lung si sforaitor dupa parerea mea. Cititorii de blog-uri se plictisesc rapid iar daca scriu pentru a nu citi nimeni la ce folos? Astept in continuare niste raspunsuri…

  Like

 11. Marius,
  Prin ceea ce dumneata ai pus aici (versete care multe dintre ele luate in contextul in care au fost scrise suna cam ne la locul lor in contextul articolului original) l-ai judecat deja pe Alin!

  Like

 12. As vrea sa imi raspundeti si mie, daca se poate si aveti timp, catorva intrebari – intrebari care zic eu cititorii “de rand” si le pot pune la fel cum mi le-am pus si eu:

  1.) Matei 12:36 Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor, pe care-l vor fi rostit.
  Matei 12:37 Căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină, şi din cuvintele tale vei fi osândit.”
  —–
  Imi vad barna din ochiul meu insa acum ati supus dezbaterii faptele unei persoane, deci – credeti ca AC poate sta drept inaintea judecatii d.p.d.v al versetelor de mai sus? Daca da, argumentati. Daca nu, trebuieste mustrat si nu incurajat.

  2.) 2 Timotei 2:14 Adu-le aminte de aceste lucruri, şi roagă-i fierbinte înaintea lui Dumnezeu, să se ferească de certurile de cuvinte, care nu duc la alt folos decât la pieirea celor ce le ascultă.
  2 Timotei 2:15 Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine, şi care împarte drept Cuvântul adevărului.
  2 Timotei 2:16 Fereşte-te de vorbăriile goale şi lumeşti; căci cei ce le ţin, vor înainta tot mai mult în necinstirea lui Dumnezeu.
  2 Timotei 2:17 Şi cuvântul lor va roade ca cangrena.

  1 Timotei 6:3 Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
  1 Timotei 6:4 este plin de mândrie, şi nu ştie nimic: ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
  1 Timotei 6:5 zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr şi care cred că evlavia este un izvor de câştig. Fereşte-te de astfel de oameni.
  ——

  Repet intrebarea de la punctul 1. si adaug: nu credeti ca vorba multa = saracia omului? Poate ca noi nu cunoastem toate relatiile si suntem mult mai rai si mai penibili decat anumite persoane. Eu unul nu indraznesc sa ma compar cu AC. Este mult mai bun ca mine din toate punctele de vedere – eu sunt doar un biet pacatos.

  3.) 1 Corinteni 8:9 Luaţi seama însă ca nu cumva această slobozenie a voastră să ajungă o piatră de poticnire pentru cei slabi.
  1 Corinteni 8:12 Dacă păcătuiţi astfel împotriva fraţilor, şi le răniţi cugetul lor slab, păcătuiţi împotriva lui Hristos.
  —–
  Poate AC este un suflet tare si o credinta puternica. Insa sunt multi slabi in credinta si nemantuiti care pot gasi cu usurinta o pricina de poticnire in spalarea de rufe pe “Romania Evanghelica”. Oare asa arata Romania Evanghelica? Cred ca involuntar da, a aratat adevarata fata a Romaniei Evanghelice (din pacate)

  4.) Din ce il cunoasteti pe AC (caci articolele scrise sunt bazate pe ceea ce cunoasteti despre el) credeti ca el accepta, cu toate ca ar trebui sa iubeasca mustrarea?
  —–
  Proverbele 12:1 Cine iubeşte certarea, iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustrarea, este prost.
  Proverbele 15:10 Cine părăseşte cărarea este aspru pedepsit, şi cine urăşte mustrarea va muri.

  Banuiesc ca lumea va incepe iarasi sa se intereseze cine sunt, cu ce drept scriu aceste randuri, a imi cauta numele pe Google, etc. S-au mai intamplat astfel de lucruri si nu ma deranjeaza. In general se intampla mai des atunci cand dai cu bata in balta sau cand vezi partea cealalta a monedei. Eu cred ca vreau sa vad si pajura, nu doar capul…

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: