Armenia si Turcia pe drumul reconcilierii

reconciliation-2

Agenţia Associated Press anunţă un fapt mult aşteptat. Guvernele Armeniei şi Turcie au acceptat să înceapă negocieri pentru stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Relaţiile turco-armene sunt îngheţate de aproape o sută de ani, după genocidul din 1915, în care circa două milioane de armeni au fost omorâţi de turci în timpul tulburărilor care au dus la destrămarea Imperiului Otoman la sfârşitul Primului Război Mondial. Statul turc, moştenitorul Imperiului Otoman, refuză cu obstinaţie să recunoască responsabilitatea Turciei cu privire la această teribilă tragedie.

Negocierile vor fi cu siguranţă dificile şi îndelungate, din pricina patimilor naţionaliste manifestate de ambele părţi şi a implicaţiilor politice uriaşe, în ambele ţări, ale unui acord diplomatic şi ale unei potenţiale împăcări istorice între cele două ţări.

Vă îndemn să ne rugăm pentru reconcilierea între Turcia şi Armenia. Dumnezeu să aibă milă şi să aducă pacea, de dragul celor mici şi săraci, care suferă consecinţele nefericite ale tensiunii turco-armene.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Armenia si Turcia pe drumul reconcilierii”

 1. “din 1915, în care circa două milioane de armeni au fost omorâţi de turci în timpul tulburărilor care au dus la destrămarea Imperiului Otoman la sfârşitul Celui De Al Doilea Război Mondial.” ???? oare asa sa fie trecut in cartea de istorie ?
  Oricum, turcii nu-si vor cere scuze niciodata armenilor si, mai ales nu vor recunoaste ca a fost un genocid in Armenia….
  Astazi s-au implinit 70 de ani de la declansarea celui de-al II-lea Razboi mondial…Momentul comemorativ a avut loc la Gdansk, in Polonia in prezenta lui Putin si Merkel …

  Like

  1. Multumesc, domnule Cornel, perntru ironie. Sunt sigur ca dvs. nu gresiti niciodata.
   Oricum, “bunavointa” dvs. imi permite sa corectez o greseala datorata neatentiei.
   Am scris acest text dupa o noapte nedormita, din pricina unei teribile migrene.
   Oricum ar fi, imi cer scuze cititorilor pentru aceasta greseala.

   Like

 2. m-a chinuit si pe mine acest subiect. mai recent am gasit pe scribd.com o veche revista national geografic cu referiri la genocid. am citit in copilarie si romanul inspirat din fapte reale din timpul primului razboi mondial ‘cele 40 de zile de pe musa dagh’ a lui frantz werfel. pe wiki o sa gasiti detalii, inclusiv fotografia unui crucisator francez ce a ajutat la evacuarea celor 4000 de armeni in 1915 din siria parca.

  in orice caz, la londra, in northwood am intrat odata intr-un shop al unei familii armene si cind am pronuntat numele musa dagh (muntele lui moise) a inceput sa imi povesteasca cite ceva despre ei. alaturi era un fast food al unor turci, nu au existat violente.

  mai ieri am urmarit pe un canal francez un scurt reportaj despre o turcoaica ce a aflat dupa 40 de ani ca era armeanca, bunica ei fiind luata cu forta de la o familie armeana de catre o familie de turci in vreme ce primii se duceau in exil. a fost mare shocul si zicea ea ca ii venea sa urle pe strazi ca nu putea crede asa ceva. armenii sunt in turcia mai ceva ca paria in india. a scris cu greu o carte despre ce a patit. in turcia e un subiect tabu si recent o scriitoare a fost asasinata din cauza ca nu si-a tinut gura.

  si lor si nou ne mai trebuie lectii despre adevar, memorie colectiva si mit… din pacate.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s