Scandal academic în Germania, si Romania

education

Un articol recent din Der Spiegel aduce înaintea cititorilor un veritabil scandal academic . Articolul face lumină cu privire la o practică ce pare a fi în România mai degrabă norma decât excepţia, dar în Germania ar fi fost socotită, până recent, de neimaginat.

Astfel, Institutul de consultanţă academică din Bergisch Gladbach, lângă Koln, a fost acuzat că a plătit mită la peste o sută de academici de vârf din Germania pentru a uşura obţinerea dectoratului de către clienţii institutului care erau candidaţi doctorali.

Scandalul ar putea duce la anularea titlurilor academice de doctor pentru sute de persoane. Dacă o asemenea investigaţie obiectivă ar fi făcută în România, câţi dintre doctorii noştri credeţi că şi-ar mai păstra titlurile?

Din “fericire”, doctorii făcuţi cu kilogramul în universităţile din România nu au a se teme de nimic, căci pe ei n-are cine-i controla, controlorii fiind, mai toţi, la fel de corupţi ca şi ei. Dolce far niente!

* * *

Cititi AICI un text al lui Mihail neamtu despre criya invatamintului in Romania si fatarnicia ziaristilor care se prefac socati de coruptia din sistem, ca si cind n-ar fi fost si ei beneficiarii acesteia. Sinecr, inca astept un text al lui Mihai mai consistent pe aceasta tema, asa cum inca sper sa gasesc timp sa scriu si eu ceva, mai ales despre invatamintul superior.

Andreea Pora discută şi ea, foarte consistent, într-un articol din Revista 22, despre criză sistemului universitar în Romania şi riscul de a ne pricopsi, din pricini strict electorale, cu o reformă ciuntită, care este rezultatul unui compromis compromiţător cu sindicatele şi mafia universitarp din România. Citiţi AICI articolul. (Mulţumesc domnului Mihail Neamţu pentru semnalare.)

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Scandal academic în Germania, si Romania”

 1. nu ne putem compara cu germania dar, asa cum ziceai, la noi cine sa-i controleze? nu numai ca sunt majoritatea corupti, dar si ei si-au luat doctoratele cam tot pe acelasi sistem

  Like

 2. se la vi se la gher se la vi du lejioner, mon sher! adica la gara ca la gara shi la noi. prosteala de la noi e ca nu exista adevar fix, batut in cuie. nici macar isus nu mai este adevarul, ci un adevar. in arate conditzii, cine poate pescuieste in ape tulburi sau ff tulburi. asa se fac averi, titluri, etc. rezultatul e ca nu mai avem oameni de caracter care sa ne conduca si sa dea exemplu, avem profitori ce sunt imitati si urmati, pentru ca sunt invidiati.

  care este raspunsul bisericii in toate astea? biserica tace si deci se face complice. unde este liderul eclesial care sa infrunte nedreptatea, faradelegea, lacomia, abuzurile si altele de felul acestora?

  interesant ca in deceniul 3 al secolului trecut s-a gasit un preot ortodox sa porneasca de jos si sa schimbe multe lucruri, poate ar trebui fiecare denominatie sa faca acelasi lucru. dar cine sa isi asume riscul?

  cit despre germania, acolo se poate face curatenie cu toate ca si ei sunt pacatosi, nu sunt ortodocsi (deci nu au ajuns la adevarata credinta si nu sunt mintuiti), dar mai stiu ce e aia bine si rau, stinga si dreapta. la fel si in japonia si aia e shinto!

  Like

 3. Cred ca suntem tatii diplomelor pe banda rulanta din Europa. De aia Romania da mai multi doctoranzi decat multe alte stat cu traditie serioasa in Europa in invatamant ! Suntem un neam de hoti, la toate nivelele. Cu cat urci in societate ai impresia ca ai sa vezi acea ”luminita”, NU, cu cat vei urca, cu atat vei vedea ca rahatul se extinde, dar la alt nivel !

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: